Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Grzane piwo - najlepszy sposób na katar

Autor: misiuziu sobota, 2 grudnia 2006, 22:21 komentarze: (14)
Przepis nie mówi o jedzeniu, ale i tak jest dobry. Rutinoscorbin się chowa przy tym. Świetnie leczy w początkowej fazie przeziębienia.

Składniki (na jednego grzańca, nie widziałem żeby ktoś był w stanie robić następnego):
  • jajko (w sumie to samo żółtko)
  • piwo (jasne, zwykłe piwo, dobrze by było żeby nie było najtańsze)
  • przyprawy (cynamon, goździki)
  • cukier (około 4 łyżeczek)


Robi się koło 15 minut.

Wlewamy piwo do garnka, wsypujemy cynamon i goździki (w zależności od smaku i potrzeb, ewentualnie przyprawę do grzańca). Stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy z rzadka mieszając.

UWAGA! Piwo nie może się zagotować (alkohol wyparuje). Nie spędzajcie więc zbyt dużo czasu na przeglądaniu shafiarka.pl.

W międzyczasie wbijamy żółtko do kubka czy garnuszka, dosypujemy cukier i ucieramy na kogel-mogel. Gdy piwo się podgrzeje (mniej więcej jak będzie się chciało zacząć gotować) wlewamy je do pokala albo dużego kubka. Dobrze jest wyciągnąć wcześniej goździki (strasznie później denerwują). Następnie powoli mieszając (tak, żeby nie zaczęło uciekać) wlewamy kogel-mogel.

Najlepiej pić przed snem w łóżku.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • garnek
  • kubek czy garnuszek
  • pokal
  • łyżeczka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Bratbud pisze:

3 grudnia 2006 00:03:00 GMT+1
Ale chyba tylko żółtko, a nie całe jajo, prawda?

anoriell pisze:

3 grudnia 2006 08:40:00 GMT+1
Bardzo dobre jest takie pwo z miodem zamiast goździków. Wiem, że niektórzy nie przepadają za ich smakiem :)

misiuziu pisze:

3 grudnia 2006 10:41:00 GMT+1
Tak, masz racje. Małe niedopatrzenie. Już poprawiam.

Mossak pisze:

5 grudnia 2006 20:15:00 GMT+1
Chwali sie, ze znasz slowko "pokal". Nie wszyscy znaja. Czesto musze tlumaczyc sie w knajpach o co mi chodzi ;). A z wroclawia jestem.

Barman Chaosu pisze:

19 maja 2009 18:01:00 GMT+2
nie uzywajcie do tego grzanca zadnych freeqow ani redsow. Sa slodzone zwiazkiem ktory w temp 35C sie rozpada. Przez co napoj robi sie gorzki.
Z tego samego wzgledu odradzam dodawania sokow malinowych etc. No chyba, ze sa naturalne od babci z dzialki :D

Anonimowy pisze:

16 listopada 2009 18:21:00 GMT+1
właśnie spożywam owy napój, ale chyba dałem trochę za dużo cynamonu bo wyszło kwaskowe :/

Anonimowy pisze:

23 września 2010 16:17:00 GMT+2
To ja pozwolę sobie powiedzieć, że jajko w grzańcu mi wybitnie nie pasuje. Zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym :/
Smakowym, bo żółtko zabija mi ten przyjemny posmak piwa, wizualnym, bo wygląda to jak pomyje :p
Zamiast grzańca z żółtkiem proponuję grzaniec z miodem i cynamonem.
http://www.niam.pl/przepisy/przepis/644-grzane_piwo
To jest czysta poezja smaku! A jak jeszcze dorzucimy do tego goździki (byle nie za dużo!) to osiągamy nirwanę!

ERROR 404 pisze:

6 grudnia 2010 09:29:00 GMT+1
Grzaniec z cynamonem i goździkami to jeden z moich ulubionych trunków - szczególnie w zimowe wieczory :)

piwosz pisze:

19 listopada 2011 21:16:00 GMT+1
Najlepsze i najprostsze grzane piwo:

Łyżka stołowa miodu
Jeden goździk
Szczypta (dosłownie cynamonu)
Całość w pokalu lub kuflu 0,5mm
Zalać jednym piwem 0,5l (najlepiej niepasteryzowanym). Piwo nie powinno być z lodówki.
Lać trzeba tak by się pieniło (inaczej wykipi podczas podgrzewania). Jak jest za dużo piany to trzeba albo odczekać, albo rozmieszać łyżeczką (działa).
Wstawić do mikrofali (4-6 minut w zależności od maksymalnej mocy mikro). Podczas podgrzewania obserwować - jak nagle zrobi się dużo piany znaczy że się przegrzewa i dobre.

piwosz pisze:

19 listopada 2011 21:17:00 GMT+1
Oczywiście chodziło o kufel 0,5l a nie mm :D

Anonimowy pisze:

10 grudnia 2011 16:39:00 GMT+1
Co to k... jest pokal? Jakiś k.. .kaszeb, ślunzuk, litwin, scyzoryk czy potomek dziadów zza Buga to pisał, do ch... Wacława?! Polskiego się k... zacznijta uczyć!

Anonimowy pisze:

7 lutego 2012 17:29:00 GMT+1
Drogi Anonimowy z 10 grudnia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pokal
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kufel
no i zwykła szklanka do piwa.
Poza tym, więcej kultury :)

Anonimowy pisze:

8 lutego 2012 09:43:00 GMT+1
dzieki za przepis czegos takiego wlasnie szukalam :) i swietnie rozgrzewa teraz to juz tylko zdrowko

Anonimowy pisze:

4 września 2016 16:16:00 GMT+2
w żadnym wypadku piwo do grzańca nie może być byle jakie, jak ma pomóc to musi być naturalnie robione. Ja pijam tylko noteckie, najlepiej miodowe i bez żółtka.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?