Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Gotowanie makaronu

Autor: misiuziu poniedziałek, 27 listopada 2006, 01:20 komentarze: (10)
Banalne. Instrukcja obsługi makaronu jest na każdym opakowaniu (czasem nawet po chińsku). Niepotrzebnie opisuję ale chciałem pokazać kilka sztuczek.

Żeby ugotować makaron potrzebna jest wrząca woda. Mając czajnik elektryczny można zagotować wodę momentalnie (nie próbujcie gotować makaronu w czajniku, nie wyjdzie).

Makaron jest gotowy gdy jest lekko twardawy (taki "al dente"). Wyciągasz jedno coś z garnka (np. świderek), na łyżkę pod zimną bieżącą wodę (żeby wystygł) i próbujesz.

Jeśli makaron będzie później jeszcze gotowany z czymś innym musi być trochę twardszy, bo inaczej zrobi się z niego papka (to już nie smakuje dobrze).

Możesz odlać makaron używając pokrywki (plusami tej metody jest nie brudzenie kolejnego naczynia) lub użyć durszlaka (wtedy warto polać makaron zimną wodą, żeby go "zahartować").

Nie warto jeść samego makaronu (chociaż jest lepszy od ryżu). Zawsze można dodać jakieś przyprawy czy keczup (z solą i pieprzem jakoś smakuje, nie polecam natomiast oregano).

I co ważne, makaron można ugotować w każdym hotelu. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

marmez pisze:

3 grudnia 2006 16:33:00 GMT+1
to prawda, że nieporównywanie lepszy jest sam makaron od samego ryżu, ale nie o tym.

Często makaronu ugotuję więcej niż mam sosu do niego, i niż potrzebuję na obiad.

Oto moje wykorzystywanie większych lub mniejszych ilość makaronu:

*gdy malo i/lub nie chce sie nic innego robić jem makaron z cukrem, jeszcze lepiej dodatkowe ze śmietaną, ew. mlekiem.

*gdy jest wiecej to wykorzystuję go jako zwiększach obiętości jajecznicy, gdy podsmażę co mam (cebula-koniecznie bo tania jest i dobra, jakieś mięsko jak jest) wrzucam makaron (obojętnie jaki, nawet spaghetti) jak sie troche podgrzeje i wymiesza to lecią jajka, sól, przyprawy (papryka słodka, pieprz)
Proporcje jajek do makaronu bardzo różne, nieraz mam z 2 razy wiecej makaronu niż jajek, (makaron tańszy od tych drugich) ale wolę jak jest jajek stosunkowo duzo też :)

Anonimowy pisze:

10 marca 2008 14:15:00 GMT+1
ja jem też go z dżemem truskawkowym i śmietaną.

Anonimowy pisze:

19 sierpnia 2008 21:13:00 GMT+2
ostatnio odkryłam w Wedze świetną sałatkę z makaronu, tania i przepyszna.
Makaron najlepiej świderki, oczywiście ugotowany 1 ogórek,1 pomidor, czosnek w proszku- kocham czosnek więc zawsze go dodaję jakby miał zabić wszystkie wampiry w okolicy, dla czosnkowstrętów tylko szczypta,oregano, sól,pieprz olej,lepiej jak jest oliwa z oliwek i jak posiadacie sos sałatkowy w proszku obojętnie jaki ale to dla burżuazji. Mieszamy i jak damy radę schładzamy w lodówce a jak nie pałaszujemy od razu:)) smacznego

Anonimowy pisze:

17 czerwca 2011 00:01:00 GMT+2
zmiksowane truskawki i śmietana, bardzo treściwe, od razu danie i deser ;]

Int. pisze:

13 kwietnia 2013 23:48:00 GMT+2
Ten komentarz został usunięty przez autora.

Int. pisze:

13 kwietnia 2013 23:50:00 GMT+2
Przed chwilą dosłownie zjadłam MAKARON UGOTOWANY W CZAJNIKU ELEKTRYCZNYM, więc DA SIĘ!
Pozdrawiam.
Studencko-gotująca Int. :)

Kamila pisze:

10 lutego 2020 09:30:00 GMT+1
To prawda, że czajniki elektryczne https://duka.com/pl/agd/czajniki-elektryczne są bardzo praktyczne i pozwalają szybko zagotować wodę do różnych celów. Sama posiadam w domu zarówno czajnik elektryczny, jak i tradycyjny - z gwizdkiem. Takie rozwiązanie pozwala mi zabezpieczyć się przed kilkoma nieoczekiwanymi sytuacjami np. gdy nagle wyczerpie się gaz, to mogę z powodzeniem zagotować wodę w czajniku elektrycznym.

Joanna Zadrożna pisze:

13 stycznia 2022 17:28:00 GMT+1
Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

Dorota pisze:

8 sierpnia 2022 00:03:00 GMT+2
Fajnie napisane :)

Wyroby z wikliny pisze:

3 października 2022 14:14:00 GMT+2
Przydatne informacje!
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?