Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Racuchy

Autor: misiuziu środa, 6 grudnia 2006, 13:06 komentarze: (38)
Ostatnio moja kuzynka dzwoniła do mnie w środku nocy (koło 8 rano), żebym jej podał przepis na moje racuchy. Może nie są one jakieś oryginalne, ale przepis sam wymyśliłem. To był mój pierwszy przepis. Drugim przepisem był sposób mieszania win od babci z piwnicy, tak ,żeby było najlepsze (wymyśliłem go razem z kuzynem).

Składniki :
  • 1-2 jajka
  • mąka, około dwóch szklanek
  • mleko albo woda około szklanki
  • 2 jabłka
  • ćwierć szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej lub masło
  • pierdółki do smaku, np. czekolada


Składników jest na dużą porcje. Racuchy można później wstawić do lodówki i jeść na zimno - smakują równie dobrze.

Bierzemy miskę czy garnek, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia i dolewamy mleka lub wody.

UWAGA! Zamiast proszku do pieczenia i wody zwykłej można dolać wody gazowanej (mocno gazowanej). Efekt będzie ten sam. Mój dziadek mówił, że dolewa wody "bryzganej".

Wszystko wieszamy na jednolitą masę. Najlepiej mikserem, ale można też trzepaczką czy widelcem. Ciasto powinno być gęstsze od ciasta naleśnikowego.

Obieramy jabłka i wcieramy je do ciasta. Jeśli ktoś nie ma tarki, może pokroić jabłka w drobną kosteczkę albo plasterki (tylko nie wiem jak to się będzie smażyć). Do ciasta dosypujemy też pierdółki (jak masz to dosypuj, jak nie to się nie przejmuj), czyli rodzynki, owoce kandyzowane, orzechy w kawałeczkach, miód zamiast cukru i co tam komu pasuje.

Jeszcze raz mieszamy ciasto i zaczynamy smażyć. Garnek z ciastem warto postawić na nie zapalonym gazie obok patelni, proszek do pieczenia zaczyna wtedy robić bąbelki i racuchy wychodzą bardziej miękkie. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy ciasto, taką jedną chochelkę.

I teraz następuję moment wyboru...

Albo smażycie po 3 na patelni takie małe pypcie (trochę większe od szkieł kontaktowych), albo jeden o średnicy 10 cm (większych nie warto bo się będą rozwalać). Smażymy z obu stron na niewielkim ogniu (przeważnie wychodzą grube więc trzeba smażyć powoli żeby się w środku usmażyły).

Jeść same, lub posypane cukrem pudrem. Prze przygotowywaniu brudzi się tyle naczyń, że nie chce mi się ich wszystkich wymieniać. Jest to danie "ekskluzywne" jak dla studentów (co za tym idzie trochę droższe i brudzące więcej naczyń). Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

11 grudnia 2006 14:02:00 GMT+1
hey :)) wlasnie wyprobowalam twoj przepis :D nie powiem zrobilam z tego maly smietnik ;) dodalam pelno przypraw- ground mixed spice :) cynamon,coriander,ginger... +jablka i migdaly. wyszlo swietnie, wszystkim smakowalo i poczulam sie jak w polsce. dzieki sliczne. pozdrawiam

Anonimowy pisze:

25 sierpnia 2007 17:46:00 GMT+2
bardzo smaczne :)i ogolnie sympatyczny blog

Anonimowy pisze:

31 sierpnia 2007 11:47:00 GMT+2
no no nie źle brzmi jestem w trakcie robienia . coprawda zamieniłam mąkę na razową a cukier na fruktozę i dodtki wsio co było mmmh pachnie ... cudnie .Dzieki za przepis

Anonimowy pisze:

4 września 2007 10:39:00 GMT+2
wczoraj robila racuchy wg twojego przepisu i sa naparde godne polecenia pycha.... z cukrem puderem lub z powidłami śliwkowymi mniam!!!

Anonimowy pisze:

30 października 2007 16:17:00 GMT+1
Próbowałam ten przepis juz wiele razy, Jest świetny i po prostu pyszny. Moja znajoma chce teraz ode mnie ten przepis po spróbowaniu. Ja też posypuję cukrem pudrem albo dodaje dżemiku na wierzch. :P

mgrey pisze:

2 lutego 2008 15:10:00 GMT+1
Genialne - wreszcie udało mi się odtworzyć ten smak ze szkolnej stołówki. You are my hero!
Pozdrawiam
-medstudentka :)

Anonimowy pisze:

21 lutego 2008 15:21:00 GMT+1
wlasnie szukam przepisu na racuchy i pomimo okropnej pogody usmialam sie czytając Twoj blog, musisz być ciekawym mężczyzną.
przepis wyprobuje i nie omieszkam dodac pierdółek :-)
pozdrawiam

Anonimowy pisze:

20 kwietnia 2008 17:46:00 GMT+2
Polecam dodać do mieszania same żółtka, a białka ubić na pianę i dodać na końcu. Wychodzą wtedy delikatniejsze i bardziej puszyste :)
pozdrawiam

Unknown pisze:

4 czerwca 2008 20:38:00 GMT+2
ja wiem jak to sie robi, żeby jabłka były w plasterkach. obiera się jabłka i czyści z pestek, kroi się dość grube plastry(np około 6 z jednego jabłka) i gdy ciasto i rozgrzana patelnia są już gotowe, kładziemy jeden plasterek jabłka na tłuszcz i (z góry) zalewamy ciastem (będzie sie trochę rozlewało po bokach - i dobrze)

Anonimowy pisze:

24 września 2008 13:47:00 GMT+2
RACUCHY SUUUUUUUPER ROBIŁAM WCZORAJ I PRZYZNAM ŻE JESZCZE NIGDY W ŻYCIU LEPSZYCH NIE JADŁAM NAWET MÓJ 2 LETNI SYNUŚ ZJADŁ 3 SZT!!!!!!!!!!!DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS!!!!!!!!!JUŻ GO ZAPISAŁAM OD WCZORAJ ROBIĘ TYLKO Z TEGO PRZEPISU POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ!!!!!! :-))

Anonimowy pisze:

5 grudnia 2008 13:26:00 GMT+1
Bardzo Ci dziekuje za ten przepis i za rade,ze zamiast mleka mozna dodac wode:)IDEALNE!!!!!!!!Dziekuje!!!!

Anonimowy pisze:

8 grudnia 2008 12:39:00 GMT+1
właśnie zrobiłam pierwsze w życiu racuchy, wyszły pyszne tylko dodałam mniej cukru bo a) polewam racuchy syropem klonowym więc są idealnie słodkie b) zajadam z masłem orzechowym c) zajadam z zasmażanymi jabłkami z cynamonem

wszystkie 3 opcje są pyyycha

dzięki za fajowski przepis!

misiuziu pisze:

8 grudnia 2008 12:50:00 GMT+1
Cała przyjemność po mojej stronie :)

lilii pisze:

8 grudnia 2008 17:45:00 GMT+1
właśnie je zajadam ,mniam mniam , niebo w gębie ,troszkę zmieniłam dodała kefir zamiast mleka ,następnym razem wypróbuję z wodą gazowaną , dzięki za przepis i pozdrawiam

Anonimowy pisze:

23 kwietnia 2009 14:33:00 GMT+2
wlasnie wyprobowalam przepis :) i sa naprawde dobre :) skladniki dawalam na oko i mniej niz podales wkoncu do jednej osoby to po co tyle racuchow;p pozdrawiam

Anonimowy pisze:

7 czerwca 2009 15:25:00 GMT+2
Ja wolę racuchy na drożdżach.
Uwielbiam ze śmietaną z dodatkiem wanilii
lub co najmniej cukru wanilinowego.
Pozdrawiam wszystkich.
Życzę samych smacznych wyrobów.
Andy

anna4000 pisze:

12 czerwca 2009 15:32:00 GMT+2
Dziękuję za prześmieszny i przezabawny przepis. Proszę o jeszcze:)

Anonimowy pisze:

26 czerwca 2009 14:46:00 GMT+2
Kolo- super przepis. Zdolniak :D:D

Anonimowy pisze:

5 października 2009 16:29:00 GMT+2
Przepis super :))) Ja do ciasta dodaje troche cynamonu i jabłka tarte. Pyyyycchhhhaaa ;)))))))

misiuziu pisze:

5 października 2009 16:32:00 GMT+2
Stali czytelnicy wiedzą co sądzę na temat cynamonu :P

Anonimowy pisze:

13 listopada 2009 14:39:00 GMT+1
bomba,wysmienite :))dzieki

Anonimowy pisze:

1 grudnia 2009 21:12:00 GMT+1
Nawet mnie- dwu-leworęcznej osobie bez jakichkolwiek zdolności kulinarnych- wyszły przepyszne ;) Racuchy lądują w brzuchu i lodówce, a blog do ulubionych :D

Anonimowy pisze:

8 grudnia 2009 12:53:00 GMT+1
kurcze, czad. takżeś fajnie napisal, ze musze to zrobić. jakby nie było mam ochotę na taki ekskluzif:))

TranseL pisze:

18 stycznia 2010 17:40:00 GMT+1
Właśnie usmażyłem sporą ilość Twoich racuszków - dodam że robiłem je pierwszy raz. Jestem średnio zadowolony bo wyszły mi jakieś takie przyklapnięte - mało puszyste. Może to wina tego że dałem wodę gazowaną i proszek do pieczenia. Ogólnie fajnie to wyjaśniłeś i w smaku są OK więc dzięki wielkie :)

Anonimowy pisze:

15 kwietnia 2010 12:25:00 GMT+2
właśnie zrobiłam racuchy według własnego przepisu i wyszły mi placuszki a nie racuchy:)Następnym razem wypróbuję ten studencki przepis wygląda super:)

Anonimowy pisze:

22 lipca 2010 14:16:00 GMT+2
O takich marzyłam!

misiuziu pisze:

22 lipca 2010 14:37:00 GMT+2
A ja spełniam marzenia ;)

Anonimowy pisze:

21 października 2010 14:46:00 GMT+2
ie mam drożdży własnie o takiprzepis mi chodziło zara próbuje,dzieki

Anonimowy pisze:

13 listopada 2010 19:29:00 GMT+1
mnie też świetnie wyszły te racuszki...extra...łatwo i smakowicie ..i nawet specjalnie nie nabrudziłam.Użyłam do robienia blendera,,/przyspiesza pracę!/zmiksował ciasto i pokroił jabłuszka..i gotowe! Many Thanks!

Anonimowy pisze:

18 grudnia 2010 16:19:00 GMT+1
Znakomity przepis na znakomite racuchy!

Anonimowy pisze:

22 lutego 2011 13:05:00 GMT+1
Wszystko fajnie, ale nie napisałeś ze ciasto musi być gęste jak 102 i mieć więcej jabłek niż ciasta...w razie czego udostępnię fot ze smażenia w Murowanej:)

Anonimowy pisze:

30 maja 2011 17:01:00 GMT+2
fakt, 8 rano to środek nocy ! :)

Anonimowy pisze:

26 lipca 2011 12:12:00 GMT+2
mniam! pycha! dzieki:)

Anonimowy pisze:

9 grudnia 2011 12:53:00 GMT+1
Siedze dzis z dzieciakami siostry bo choruja... kiepska w gotowaniu jestem wiec szukalam pomocy tutaj. Dzieci mi zajadaja ze smakiem i ciagle o dokladke prosza !!! :) - dziex ;)

Anonimowy pisze:

12 lutego 2012 17:19:00 GMT+1
Super;) wyszły idealne,bo zazwyczaj co z mąka mi nie wychodzi,,,

Esme pisze:

10 kwietnia 2012 10:03:00 GMT+2
Brzmi smacznie ;D
Mi najlepiej smakowało jak dodałam trochę cukru cynamonowego.

Anonimowy pisze:

8 listopada 2013 12:25:00 GMT+1
Korzystam z tego przepisu już kilka lat i racuchy wychodzą "palce lizać" :) Dzięki :)

misiuziu pisze:

8 listopada 2013 20:01:00 GMT+1
Spoko, polecam się na przyszłość :) Teraz moja dziewczyna prowadzi bloga pod adresem inspiracje-na-kolacje.pl - z ręką na sercu mogę polecić tego bloga :)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?