Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Chleb w jajku

Autor: misiuziu sobota, 2 grudnia 2006, 12:13 komentarze: (10)
Potrawa tak banalna, że niektórzy twierdzą (Kamil na przykład), że jest tak banalna, że nie powinienem jej opisywać. Ja jednak wiem, że niektórzy nie wiedzą o jej istnieniu.
Najlepiej robić ze starego chleba.

Składniki:
  • jajko, mniej więcej jedno na 4 kromki
  • chleb, najlepiej stary i suchy
  • przyprawy
  • olej, masło


Na głębokim talerzu trzepiemy jajko i dolewamy wody (mniej więcej tyle samo co jest jajka), mieszamy to oczywiście z przyprawami (szczypta soli i co tam jeszcze komu pasuje). Chleb moczymy w jajku z obu stron (im bardziej suchy tym więcej wciągnie) i kładziemy na mocno rozgrzany tłuszczyk na patelnię, jednocześnie zmniejszając gaz. Smażymy dość długo na średnim ogniu (póki nie zacznie się robić chrupiący). Przewracamy na drugą stronę i smażymy podobnie.

Mi najbardziej smakuje bez dodatków, ale można jeść z keczupem. Można też jeść na słodko, np. z czekoladą.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • patelnia
  • głęboki talerz
  • to na czym jesz + parę widelców łyżek czy czegoś takiego
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

marmez pisze:

2 grudnia 2006 16:42:00 GMT+1
kiedyś sobie wypróbuję.

Pogratulować bloga, będę tu zaglądał.

Niestety wiekszość przepisów w internecie to jakieś trudne, wyszukane, drogie dania, bo o takich prostych to sie pisać innym nie chce, a mi się przyda :)

Smaczego :P

Łukasz Horodecki pisze:

2 grudnia 2006 23:51:00 GMT+1
Osobiście lubię taki chleb w jajku zjeść na słodko - posypany cukrem, lub cukrem i cynamonem. Polecam :)

rogatek pisze:

3 grudnia 2006 00:02:00 GMT+1
jesli sie do jajka doda odrobine mleka, to sie robia z tego grzanki frncuskie :)

Anonimowy pisze:

8 grudnia 2006 15:23:00 GMT+1
hm zrobilem to dzisiaj sobie całkiem smaczne, rzeczywiscie banalnie proste, a jednak nie wiedzialem o istnieniu takiego dania xD jeszcze do tej resztki jajka co zostalo wrzucielm kolejne i usmazylem, zeby sie nie marnowalo ^^ imba stronka tak po za tym gj!

Anonimowy pisze:

26 sierpnia 2007 00:48:00 GMT+2
ja po przewroceniu na drugą stronę podczas smażenia kładę plaster sera, on się roztapia (pycha)

Anonimowy pisze:

26 sierpnia 2008 21:45:00 GMT+2
super stronka, będę z niej korzystała w akademcu, a w tym roku mam zamiar duzo eksperymentowac w kuchni.na 100% wykorzystam niektore przepisy:)pozdrawiam

Anonimowy pisze:

5 stycznia 2009 07:58:00 GMT+1
Można jeszcze chleb zamoczony w jajku a przed wlozeniem na patelnie optoczyc w bułce tartej, ja tak robie tez bardzo dobre

Jesienny Demon pisze:

13 stycznia 2009 17:17:00 GMT+1
dziś przez przypadek usłyszałam o tym daniu, postanowiłam poszukac czegoś na ten temat i tak oto trafiłam na tą stronę :)
Jednak nie jest to tak jak by się wydawało banalna potrawa którą każdy zna - dziękuję za przepis, czem prędzej udaję się wypróbować
pozdrawiam

misiuziu pisze:

13 stycznia 2009 17:53:00 GMT+1
Ja przeważnie sobie przypominam o tym daniu jak zostaje mi suchy chleb i nie mam co jeść :P

Anonimowy pisze:

18 lutego 2010 13:17:00 GMT+1
Proponuję do jajka szczyptę czosnku granulowanego (posmak pieczywa czosnkowego, szczyptę papryki słodkiej też polecam). Ja mam już prawie 50 lat, nie mieszkałem w akademiku, wtedy nie było przepisów dla studenta, ponieważ w sklepach i tak nie było nic. Kiedyś była taka fajna książka "Kuchnia dla samotnych i zakochanych" - rewelacyjna. Właśnie dzięki takim prostym przepisom żyłem i pokochałem kuchnię. Dzisiaj robię coś pysznego, nawet jak żona twierdzi, że w domu nie mamy nic do jedzenia.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?