Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Gotowanie ryżu

Autor: misiuziu środa, 25 lipca 2007, 08:00 komentarze: (10)
I kolejny przepis z serii „poszedłem na studia i nie wiem co to garnek”. Dzisiaj gotujemy ryż.

Składniki:

  • ryż

  • sól lub kostka rosołowa



Bo zjedzeniu dzisiejszego obiadu z ryżem stwierdzam, że przeszła mi do niego niechęć do ryżu. Co za tym idzie w najbliższym czasie ukaże się kilka przepisów z ryżem. Przystąpmy do rzeczy.

Stawiamy garnek na palnik. W garnku znajduje się woda. H2O z domieszką chloru, kamienia i innych smacznych rzeczy. Mój wujek mówił "Woda to potęga, bo okręty przenosi". Wodę solimy szczyptą soli lub wrzucamy kostkę rosołową (najlepiej warzywną) i czekamy aż zacznie się gotować.

Wody powinno być tyle żeby zakrywało ryż z woreczka gdy go postawicie pionowo w garnku. Jest to ilość optymalna – wystarczająco dużo, żeby się nie wygotować i wystarczająco mało żeby nie czekać wieki na zagotowanie wody. Przy większych garnkach trzeba wlać więcej wody, ale to chyba oczywiste.

Można zrobić taką sztuczkę jak z gotowaniem makaronu i zagotować wodę w czajniku elektrycznym, a później przelać do garnka.

Jak woda się zagotuje wrzucamy ryż (z przyzwyczajania chciałem napisać makaron), ale nie o tak jak popadnie tylko w charakterystyczny sposób. Każda paczka ryżuma taki uchwyt do wyjmowania. Chwytamy za niego (w końcu po to jest) lub łapiemy za niego widelcem lub nożem i wsadzamy do garnka, centralnie na środek, żeby nie przypalił (nie wiem jak, ale mój kupel spalił ryż jak go gotował, ale Nester zawsze był jakiś taki... inny?) i pionie. W ten sposób po ugotowaniu możemy wyciągnąć go bez szukania uchwytu przy torebce.

Gotujemy ryż 15-17 minut. Na opakowaniu jest, że można nawet do 20, ale wtedy wychodzi taka breja (dlatego jak bylem mały nie lubiłem ryżu). Po 16 minutach powinien być idealnie sypki. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

koobak pisze:

25 lipca 2007 08:22:00 GMT+2
Co do powyższego, to dobrze jest dodać do wody i kostkę rosołową i sól. Dodając kurkumę (1/3 - 1/2 płaskiej łyżeczki na średni garnek) można spowodować ciekawy efekt, który sprawi, że ryż nie będzie ani trochę przypominal tego z domu.
Wzdrygam się na wspomnienie rozgotowanego, klejącego ryżu a'la moja mama.

General Zocha pisze:

15 sierpnia 2007 13:40:00 GMT+2
kostka rosolowa LOL

Krzysztof Lis pisze:

25 września 2007 08:33:00 GMT+2
Ja czasem dodaję curry, nie dość że pachnie potem intensywnie w całej kuchni to jeszcze wychodzi kolorowy (żółty). ;)

Anonimowy pisze:

12 listopada 2007 13:14:00 GMT+1
hm nie wiedziałam ze sie ta da ja to na kanapkach jade http://10am.tv/

Anonimowy pisze:

16 stycznia 2008 11:33:00 GMT+1
heh dzieki ze piszecie takie przepisy... ja wogole nie czaje o co biega w tej kuchni... a tak:) thx:P

Anonimowy pisze:

8 czerwca 2008 18:07:00 GMT+2
Można też ugotować ryż bez dodatku kostki rosołowej i jak się już ugotuje to zjeść go ze śmietaną i cukrem albo jakimś jogurtem. Danie mojego dzieciństwa ;)

Anonimowy pisze:

4 września 2008 17:18:00 GMT+2
Dzięki za przepis! :)

Anonimowy pisze:

20 października 2008 19:35:00 GMT+2
A ile dodać soli do ryżu? Ja robię ryby z ryżem i gotuje właśnie. Z góry dziękuje się ;)

misiuziu pisze:

20 października 2008 20:11:00 GMT+2
Na woreczek ryżu dodałbym łyżkę stołową soli, chociaż przeważnie daje kostkę rosołową i to wystarcza.

Anonimowy pisze:

17 lutego 2010 14:17:00 GMT+1
Hej, ja mam trochę inny patent na ryż, wychodzi znakomicie sypki. Zazwyczaj męczyłam się z płukaniem ryżu ze skrobi, czego nie znosiłam, a ostatnio koleżanka sprzedała mi ten sposób. Bierzemy suchy ryż (około 3 łyżek na średnio głodnego faceta lub bardzo głodną dziewczynę). Sypiemy go na suchą, rozgrzaną patelnię, aż się zrobi cały bialutki i nieprzejrzysty. Pilnujemy, bo lubi się spalić. Wsypujemy do gorącego garnka (który wcześniej stał na gazie), wsypujemy soli, zalewamy wrzątkiem (nie za dużo, tak ok. 4 cm nad ryż). Na to pokrywka, nieduży gaz, i pilnujemy (delikatnie mieszamy, dolewamy wody w razie potrzeby). Szybciej się gotuje i wychodzi sypki. Pozdrawiam :D
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?