Najlepiej robić ze starego chleba.
Składniki:
- jajko, mniej więcej jedno na 4 kromki
- chleb, najlepiej stary i suchy
- przyprawy
- olej, masło
Na głębokim talerzu trzepiemy jajko i dolewamy wody (mniej więcej tyle samo co jest jajka), mieszamy to oczywiście z przyprawami (szczypta soli i co tam jeszcze komu pasuje). Chleb moczymy w jajku z obu stron (im bardziej suchy tym więcej wciągnie) i kładziemy na mocno rozgrzany tłuszczyk na patelnię, jednocześnie zmniejszając gaz. Smażymy dość długo na średnim ogniu (póki nie zacznie się robić chrupiący). Przewracamy na drugą stronę i smażymy podobnie.
Mi najbardziej smakuje bez dodatków, ale można jeść z keczupem. Można też jeść na słodko, np. z czekoladą.
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- patelnia
- głęboki talerz
- to na czym jesz + parę widelców łyżek czy czegoś takiego