Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Naleśniki

Autor: misiuziu piątek, 19 stycznia 2007, 11:02 komentarze: (7)
Danie, które jem najczęściej lub które stanowi istotny składnik innych, smaczniejszych jeszcze dań. Proste i tanie.

Składniki:
  • jajko, 1 lub 2 w zależności od robionej ilości
  • mąka, 1-2 szklanki
  • mleko albo woda
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej


Mieszamy mąkę, jajko (można nawet bez jajka), wodę lub mleko (można użyć wody gazowanej zamiast proszku do pieczenia) i szczyptę soli. Mieszamy do odpowiedniej gęstości (nie mam pojęcia jak to opisać). Jak za gęste to dolewamy wody i mieszamy, jak za rzadkie dosypujemy mąki.

UWAGA!
Takie dosypywanie i dolewanie może spowodować, że miska okaże się za mała.

Smażymy na oleju (rozgrzanym) z obu stron. Nalewamy na patelnie taką mało chochelkę, w razie braku chochelki można użyć kieliszka od wódki (50).

Każdy wie jak się naleśniki. Sposobów na ich jedzenie jest tyle, że nie można opisać wszystkich (można jeść polane czekoladą).

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • patelnia
  • miska
  • dużo różnych sztućców, których nie chce mi się wymieniać
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

marmez pisze:

19 stycznia 2007 12:07:00 GMT+1
O naleśnikach z proszkiem do pieczenia pierwszy raz słyszę, ja robie bez, bo tak mnie Mama nauczyła :P

Co do opisywania konsystencji to w przepisach które widziałem piszą, że konsystencja śmietany, (albo gęstej śmietany - oczywiście słodkiej)

Ja jeszcze do ciasta dodaję (na pół litra) z łyżkę albo dwie cukru, nie trzeba potem tyle dodawać, i jak sie je same na zimno to też są słodsze - lepsze.

To może napisze komuś moje wstępne proporcje:
-1 jajko
-0,5l. mleka
- 1 - 1,5 szklanki (ja uzywalem kubka Nescofe, bo sa mniejsze, a szklanki nie mialem)
-3 większe szczypty soli
-1 łyżka cukru
-1 łyżka oleju (na dobrej patelni da sie smażyc bez oleju, lub z jego minimalną ilością)

wszystko razem wymieszać, i dodawać mąki (lub wody/mleka) aby uzyskać tą śmietanowatą konsystencję

potem i tak trzeba jeszcze trochę mąki dodać, bo powinno być za rzadkie.

misiuziu pisze:

19 stycznia 2007 13:02:00 GMT+1
Mnie dziadek uczył, że trzeba dodać proszku do pieczenia. Są wtedy delikatniejsze.

Cukru nie dodaje, bo przeważnie jem ja na słono.

Anonimowy pisze:

28 czerwca 2008 19:15:00 GMT+2
Cześć, mi babcia powiedziała, żeby ubić pianę z białka, wtedy naleśniki są pulchniejsze, a poza tym, żeby do masy dolać z łyżkę - dwie oleju, wtedy już niekoniecznie trzeba dodawać na patelnię.

Przy okazji - świetny blog!

misiuziu pisze:

29 czerwca 2008 02:57:00 GMT+2
Ta piana z białek to fajna rzecz, ale za bardzo pracochłonna. Ten sam efekt uzyskuje się (prawie, bo nie do końca) dodając proszku do pieczenia.

Przy okazji - dzięki :)

Anonimowy pisze:

14 lutego 2009 10:40:00 GMT+1
Jak robicie nalesniki mozecie dodac troche cukru i odrobine vanilii(kilka kropelek),pokroic truskawki i banana w plasterki,potem troche truskawek zmielic w blenderze i dodac do tych pokrojonych i zawinac w nalesniku,dodac bitej smietany na wierzch i macie niebo w buzi.Ja jeszcze lubie troche po wierzchu posypac jagodami:)Smacznego,dajcie znac czy wam smakowalo...:)

Anonimowy pisze:

25 października 2011 10:49:00 GMT+2
Anonimowy - to ma być przepis dla Polskich studentów .
Woda , mąka , jajko , trochę oleju i tyle - tniemy koszta xD

Adrian Pawlak pisze:

21 marca 2019 08:27:00 GMT+1
Uwielbiam naleśniki w każdej postaci, z różnymi rodzajami farszu. Same ciasto robię najczęściej wg. wskazówek podanych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/, dzięki którym moje wypieki zawsze się udają. Duże znaczenie w przygotowywaniu ciasta mają m.in. typ mąki oraz kolejność mieszania składników.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?