Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Przechłodzona woda

Autor: misiuziu piątek, 25 czerwca 2010, 12:38 komentarze: (2)
Na początku chciałem przypomnieć, że można się zaopatrzyć w książkę "A Ty, studencie, jadłeś już dzisiaj?". Książka jest napisana przeze mnie (tutaj powinny nastąpić oklaski). Z lewej strony możecie się zapisać na dostanie darmowych fragmentów. Książka traktuję ogólnie o studiach - oprócz dużej liczby przepisów (w większości innych niż na blogu) zawiera także ogólne porady i spostrzeżenia na temat 'radzenia sobie' na studiach. A książkę można dostać tutaj.

Czas zabrać się za wodę w ramach serii Rzuć studia zostań ninja. Nie wiem czy wiecie, ale woda to cudowny płyn - nie tylko wtedy kiedy ma się kaca. Woda niesamowicie zwiększa wydolność organizmu - zarówno fizyczną, jak umysłowa. Dlatego przy treningu i nauce zaleca się jej częste picie.


Składniki:

  • woda



Bierzmy wyjątkowo czystą wodę (kranówa się nie nada) i w pojemniku o gładkich ściankach wstawiamy do zamrażalnika. Są dwie metody na przemrożenie wody:

1.Gwałtownie ochładzamy ją do niskiej temperatury
2.Delikatnie i powoli przechładzamy ją.

Przechłodzona woda, to taka, która pomimo tego, że ma temperaturę poniżej zera, nie skrystalizowała się (nie zrobił się z niej lód). Woda zamarza wokoło centrum krystalizacji (czy jakoś tak), czyli np. wokoło jakiegoś brudu. Jeśli takowego centrum nie znajdzie, nie będzie chciała zamarznąć.

Co można zrobić z przechłodzoną wodą? Np. coś takiego:



Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • wyjątkowo nic, co trzeba by umyć

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

11 sierpnia 2010 23:38:00 CEST
Błąd czy nieścisłość - nazwij jak chcesz. Niestety filmik jest z trochę innego doświadczenia.
Sodium acetate czyli octan sodu to zostało dodane na początku filmu a według portalu http://www.fizyka.net.pl/ przechłodzona woda jest pozbawiona dodatków.
Nie żebym specjalnie znał się na tym jednak próbowałem przepchnąć ten eksperyment na zajęciach.
http://www.youtube.com/watch?v=fSPzMva9_CE
Tu ciecz zachowuje się trochę inaczej. Nie krystalizuje się tak wyraźnie jak na tamtym filmiku.
Mimo wszystko doświadczenie ciekawe.

misiuziu pisze:

12 sierpnia 2010 08:13:00 CEST
Masz rację - to było inne doświadczenie.

Swoją drogą - eksperyment się da przeprowadzić na Muszyniance :)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?