Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Pizza - baza II

Autor: koobak środa, 14 stycznia 2009, 00:00 komentarze: (5)
Ponieważ pizza jest fajna i niezwykle popularna, więc każdy ma nieco inne podejście do tej niezwykle prostej, i zawsze wychodzącej potrawy. Wersja I ma nieco inne proporcje.

Składniki:

  • szklanka mąki

  • woda

  • olej

  • drożdże (około 1,5 - 1,75 dag)

  • cukier

  • sól

  • puszka pomidorów bez skórki w zalewie

  • mieszanka przypraw do pizzy (gotowiec ze sklepu)

  • tarty żółty ser (15 - 20 dag)



Całość zaczynamy od drożdży. Do 2/5 (czyli nieco mniej niż połowa) kubka (takiego normalnego, o objętości 250ml) ciepłej (nie parzącej!) wody wsypać płaską łyżeczkę cukru. Następnie dodać do tego 1/6 kostki drożdży (ważącej 10 dag, albo 1/3 kostki o wadze 5 dag). Zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Do miski wsypać kubek mąki, hojną szczyptę soli, wlać łyżkę oleju (może być z meniskiem wypukłym), wymieszać to wstępnie i zajrzeć do drożdży. Jeśli ruszyły (pojawiły się bąbelki powietrza na powierzchni) wróży to, że drożdże są zdatne do użytku. Jeśli nie, to znak, że woda była zbyt ciepła, albo drożdże są stare i trza kupić świeże.

Gdy drożdże zostaną doprowadzone do pożądanego stanu, to taki zaczyn cały wlewamy do miski z posoloną mąką i olejem. Zawartość miski mieszamy i zaczynamy ugniatać ciasto. W miarę potrzeby dosypujemy mąkę. Ciasto powinno lekko się lepić, ale na tyle, by bez trudu odchodziło od ręki. Powinno mieć też dość luźną konsystencję. Gdy nie spełnia tych wymogów, to pizza wyjdzie, ale nie wywoła pożądanego entuzjazmu wśród konsumujących. Nastawiamy piekarnik, by się nagrzał do ok. 200°C. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. A w międzyczasie bierzemy się za sos pomidorowy.


Pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę, odsączamy z nadmiaru zalewy, która się jeszcze wylała i wrzucamy do miski. Przyprawiamy to solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Koniecznie trzeba je spróbować, czy są wystarczająco przyprawione (zwłąszcza sól). Gdy będą mdłe, to cała pizza będzie mdła.
Dużą blaszkę (ta formatu >A4) smarujemy lekko tłuszczem. Bierzemy wyrośnięte ciasto na pizzę (lekko tłustymi rękami) formujemy wstępnie placek w rękach, kładziemy na blaszce i rozgniatamy ciasto formując podwyższony brzeg. Ciasto może być rozłożone na prawdę cienko. Odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Brzegi pizzy smarujemy delikatnie olejem (ładnie się zarumienią) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 7 i pół minuty. Podpieczony spód wyjmujemy, nakładamy na to sos z pokrojonych pomidorów, (tutaj jest miejsce na dodatki, które posypujemy dodatkowo przyprawą) i na to wrzucamy żółty ser. Gdy są dodatki - sera można rzucić odpowiednio mniej. Zapiekamy do pełnego zarumienienia się brzegów (ok. 10 min). Byle się nie przypiekły zbyt mocno, bo nici z cudownego ciasta - będzie suche i twarde.

Trzeba uważać, żeby nie przeziębić ciasta (unikać przeciągów).

Rzecz o dodatkach. Jak już wcześniej misiuziu napisał, dodatki muszą być wstępnie przerobione. Czyli warzywa (cebula, surowe pomidory, papryka, pieczarki itd...) podduszone a mięso pozbawione 100% surowości. Dobrze też, gdy są odpowiednio rozdrobnione - wtedy wygodniej się je i mniej zużywa zęby.

A! Do pizzy koniecznie Cola Oryginal z Biedronki (robią ją ze skrzydełek z dodatkiem nóżek, ale jest pyszna)!

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • 2 miski

  • 2 normalne kubki o objętości 250ml

  • blacha

  • deska

  • nóż

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

14 stycznia 2009 05:26:00 GMT+1
To nie mój wstępniak!

Olga Cecylia pisze:

15 stycznia 2009 08:49:00 GMT+1
"Przyprawiamy to solą, pieprzem i przyprawą do piernika." - na pewno do piernika? :-) Co prawda sklepowy tzw. "keczup do pizzy" pachnie cynamonem (ohyda...), ale tu chyba nie o to chodziło :-)

koobak pisze:

15 stycznia 2009 12:46:00 GMT+1
Cynamon - niamuśność! Głodnemu chleb na myśli.
Swoją drogą, to możnaby zamieścić przepis na piernika.

misiuziu pisze:

15 stycznia 2009 12:48:00 GMT+1
Przepraszam, że Kuba nie odpowiedział na pytanie.

On po prostu nie umie czytać ze zrozumieniem.

Unknown pisze:

17 stycznia 2009 14:00:00 GMT+1
niedawno tu trafilem (jakies 2h temu) naprawde dobry, zabawny i last but not least pozyteczny blog. 4
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?