Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Bób - jak gotować?

Autor: misiuziu poniedziałek, 26 lipca 2010, 19:30 komentarze: (7)
Sezonowy przepis, chociaż sezon się już chyba kończy (zawsze się spóźniam). Tym razem bób. W domu bardzo nie lubiłem jak mama go gotowała, ale zawsze mi smakował :)

Składniki:

  • bób

  • masło

  • bułka tarta

  • czosnek

  • sól i pieprz



Bób na początek płuczemy. Bieżąca woda i te sprawy. Wrzucamy do garnka i gotujemy. Wielkiej filozofii w tym nie ma. Młody bób gotuję się dość szybko (jakieś 15 minut), dlatego trzeba uważać, żeby go nie rozgotować. Znalazłem także informację, że trzeba dodać trochę cukru na samym początku, a po jakiś 5 minutach, dodać soli. Kiedy bób jest gotowy? Jak będzie miękki :) Trzeba go co jakiś czas próbować.

Jak bób się gotuję, rozpuszczamy na patelni masło. Jakieś 3 łyżki, ale dużo zależy tu od tego ile chcecie takiego bobu zjeść. Powiedzmy, że 3 łyżki to w sam raz na porcję dla 1-2 osób. Jak masło się rozpuści, dorzucamy do tego bułki tartej, szczyptę pieprzu oraz czosnek granulowany. Czosnku (takiego świeżego) można także dodać do samego bobu. Chwilę to wszystko razem podsmażamy (nie za długo, żeby się bułka nie spaliła).

A na sam koniec, odlewamy wodę z bobu (najlepiej przy użyciu pokrywki), kładziemy go na talerz i polewamy zasmażką (tym czymś, z patelni). Smacznego :)

I jeszcze jedna sprawa. Ostatnio oglądałem ten sklep:



i znalazłem produkt na stronie głównej, który powalił mnie na kolana - pierścienie na penisa świecące w ciemności! Nie wiem dlaczego, ale skojarzyło mi się to z obsługą na lotnisku co ma takie świecące pałeczki :D

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • garnek

  • widelec

  • patelnia

  • talerz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

kasandraa6 pisze:

26 lipca 2010 21:25:00 CEST
ja robię tak samo tylko dodaje jeszcze koperek .

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze:

27 lipca 2010 07:57:00 CEST
uwielbiam bób, a jeszcze w tym roku nie jadłam :/

misiuziu pisze:

27 lipca 2010 08:03:00 CEST
No właśnie ja też jeszcze nie. Ale mam zamiar to zmienić :)

KaPe pisze:

31 lipca 2010 23:16:00 CEST
jak się gotuje to śmierdzi.

misiuziu pisze:

1 sierpnia 2010 21:21:00 CEST
KaPe - odkrywcze :P Za to jak się je, to smakuje. I to jest ważniejsze ;)

sf. pisze:

15 grudnia 2010 08:50:00 CET
Ja nie kombinuję z bułką, jem tylko dobrze posolony. Ale jak ktoś robi z bułką to koniecznie! skończyć smażenie kiedy będzie tylko lekko zrumieniona. Patelnia i tłuszcz bardzo trzymają ciepło a bułka bardzo szybko przechodzi od "lekko zrumienionej" do "kompletnie zwęglonej" a więc jeśli na ogniu zrobimy sobie bułkę na smakowity głęboko złocisty kolor, to zanim patelnia wystygnie będziemy mieć na niej czarnobrązową papkę.

joasia z krakowa pisze:

17 września 2013 23:16:00 CEST
genialne w swojej prostocie :D
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?