Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Hamburger

Autor: misiuziu wtorek, 4 grudnia 2012, 08:06 komentarze: (2)
Tak ostatnio mnie naszło, po tym jak zostało mi mięso po robieniu chinkali, że można by walnąć hamburgera. I tak zrobiłem. Wyszedł smaczny, aczkolwiek strasznie chamski (taki tłusty i w ogóle). Ale raz na jakiś czas można!

Składniki:
  • mięso mielone (najlepiej wołowe, ale nie koniecznie)
  • bułka tarta
  • olej
  • jajko
  • cebula
  • ser (plasterek)
  • pomidor
  • bułka
  • sos czosnkowy
  • nać pietruszki
  • sól i pieprz

Mięso mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Ja oczywiście bułki nie miałem, więc użyłem mąki :P Efekt jest "trochę" inny, ale dało radę. Do mięsa dodajemy jeszcze pokrojonej natki pietruszki oraz sól i pieprz (ewentualnie jakieś inne przyprawy). Formujemy kotleta i smażymy z obu stron.


Parę uwag do smażenia. Kotlet nie może być zbyt gruby, bo w środku zostanie surowy a z wierzchu będzie spalony. Raczej na dużej ilości tłuszczu musi być smażony. Buła tarta jest po to, żeby mięso było bardziej zwarte (inaczej kotlet się może rozpaść).

W tak zwanym między czasie przekrajamy bułkę. Można ją włożyć na chwilę do piekarnika, środkiem w górę, żeby się lekko zarumienia i podgrzała. Kroimy cebulę w drobną kosteczkę, pomidora w plasterki.

Po ostatnim odwróceniu kotleta kładziemy na nim plasterek sera. Marto przykryć patelnie, żeby się ser rozpuścił. Zdejmujemy kotleta na bułkę, posypujemy cebulką i kładziemy pomidory a na całość lejemy sosu czosnkowego.

Jest tak strasznie pyszne, że masakra.
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • deska i nóż
  • patelnia
  • talerz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

szybki obiad pisze:

4 grudnia 2012 09:46:00 GMT+1
Przepis fajny, ciekawe jak zmienia się konsystencja po dodaniu mąki zamiast bułki tartej ;). Szkoda też, że nie dałeś swojego zdjęcia końcowego, bo takie z wiki to blee ;P. Chyba, że w między czasie zostanie ono podmienione ;))

Łukasz z pewnekonto.pl pisze:

19 stycznia 2013 11:20:00 GMT+1
Extra przepis... uwielbiam hamburgery a te z popularnej restauracji na M już mi nie służą chyba :) Taka samoróbka będzie doskonała- fajna alternatywa do wykonania w domku.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?