Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Prędkość światła rodzynków

Autor: misiuziu środa, 23 czerwca 2010, 13:26 komentarze: (5)
Seria Rzuć studia, zostań ninja nabiera rozpędu. Konkretnie to rozpędza się do prędkości światła. Dzisiaj na temat tego, jak zmierzyć prędkość światła za pomocą kuchenki mikrofalowej i rodzynków.

Składniki:

  • rodzynki



Na talerz rozsypujemy rodzynki, w miarę gęsto, w miarę równo. Wkładamy talerz do kuchenki mikrofalowej w taki sposób, żeby uniemożliwić mu obracanie się. Włączamy mikrofalówkę na najwyższą moc. Jak zacznie się unosić zapach spalenizny lub będzie słychać odgłosy wybuchających rodzynków - znaczy trzeba wyłączyć kuchenkę.

W kuchence, mikrofale tworzą falę stojącą. W związku z czym, przynajmniej w dwóch miejscach będzie widać, że rodzynki się mocniej przygrzały. Będą się odróżniać kolorem. Linijką miedzy odległość między tymi miejscami. Jest to długość fali.

Z kuchenki (instrukcji lub tabliczki znajdującej się na kuchence) odczytujemy jej częstotliwość. Jest podana w MHz. Teraz mnożymy to przez odczytaną długość fali i otrzymujemy prędkość światła.

Po całym eksperymencie posilamy się rodzynkami, które się nie zjarały.

A jak szybkie są Twoje rodzynki? ;>

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • talerz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

anoriell pisze:

23 czerwca 2010 13:36:00 CEST
Tej formy prokrastynacji jeszcze nie praktykowałam :D

caracordata pisze:

23 czerwca 2010 13:46:00 CEST
o ja pierdzielę, czym to się zajmuje student jak się nie chce uczyć

halina.do pisze:

23 czerwca 2010 14:57:00 CEST
hahahahahahaha dobre!

Wojtek pisze:

23 czerwca 2010 17:24:00 CEST
Ej Tomasz, rodzynki nie zmienią koloru, tylko spuchną! ;p

misiuziu pisze:

24 czerwca 2010 08:52:00 CEST
No właśnie znalazłem zdjęcia - i na nich zmieniły kolor! Albo inaczej - zjarały się i były czarne. I śmierdzące. To wszystko dało się zauważyć na zdjęciach.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?