Składniki:
- rodzynki
Na talerz rozsypujemy rodzynki, w miarę gęsto, w miarę równo. Wkładamy talerz do kuchenki mikrofalowej w taki sposób, żeby uniemożliwić mu obracanie się. Włączamy mikrofalówkę na najwyższą moc. Jak zacznie się unosić zapach spalenizny lub będzie słychać odgłosy wybuchających rodzynków - znaczy trzeba wyłączyć kuchenkę.
W kuchence, mikrofale tworzą falę stojącą. W związku z czym, przynajmniej w dwóch miejscach będzie widać, że rodzynki się mocniej przygrzały. Będą się odróżniać kolorem. Linijką miedzy odległość między tymi miejscami. Jest to długość fali.
Z kuchenki (instrukcji lub tabliczki znajdującej się na kuchence) odczytujemy jej częstotliwość. Jest podana w MHz. Teraz mnożymy to przez odczytaną długość fali i otrzymujemy prędkość światła.
Po całym eksperymencie posilamy się rodzynkami, które się nie zjarały.
A jak szybkie są Twoje rodzynki? ;>
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- talerz