Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Kotlety schabowe z serem

Autor: misiuziu sobota, 9 grudnia 2006, 11:56 komentarze: (0)
Nie będę podawał przepisu jak robić kotlety schabowe. Za dużo roboty i za drogie. Zakładam, że kotlety przywieziecie z domu. Albo zapolujecie bronią na gołębia!

Składniki:
  • kotlet schabowy, smaczny i zdrowy
  • ser (po plasterku na kotleta)
  • ryż
  • masło lub olej
  • oregano


Najwięcej czasu zajmuję ugotowanie ryżu. Całość zajmuję około 15-20 min.

Wstawiamy ryż i gotujemy zgodnie z instrukcją. Najlepiej wody wlać tylko tyle, żeby ledwo zakrywała woreczek z ryżem. Można czasem zamieszać, żeby się nie przykleił do dna.

UWAGA! Ryż powinien być gotowany minimalny czas podany w instrukcji (jest wtedy lekko twardawy, a nie taka ciapka dla bezzębnych). Warto wstawiając ryż nastawić sobie budzik.

Kotlety wrzucamy na gorący tłuszcz. Jeśli są zamrożone (jak przywożę z domu to wrzucam do zamrażarki na później), to smażymy trochę dłużej na mniejszym ogniu. Opiekamy z dwóch stron (tak, żeby był ciepły w środku). Kładziemy plasterek sera na kotleta, posypujemy oregano, dolewamy trochę wody na patelnie (jakieś ćwierć szklanki) i przykrywamy pokrywką. W razie nie posiadania przykrywki można użyć drugiej patelni odwróconej do góry dnem.

UWAGA! Podczas wlewania wody trzeba uważać, bo może tłuszcz strzelać.

Pod przykryciem powinno się parzyć około 1-2 minut. Ryż powinien się już ugotować. Rozcinamy woreczek i pakujemy go na talerz. Na niego kładziemy kotleta i można polać tym czymś z patelni (pod warunkiem, że większość wody wyparowała, bo inaczej będzie za rzadkie).

Kotlet świetnie smakuje z keczupem. A pachnie bosko, lepiej od najlepszych perfum.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • patelnia z pokrywką albo dwie patelnie
  • garnek
  • to na czym jesz i czym jesz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?