Składniki:
- kotlet schabowy, smaczny i zdrowy
- ser (po plasterku na kotleta)
- ryż
- masło lub olej
- oregano
Najwięcej czasu zajmuję ugotowanie ryżu. Całość zajmuję około 15-20 min.
Wstawiamy ryż i gotujemy zgodnie z instrukcją. Najlepiej wody wlać tylko tyle, żeby ledwo zakrywała woreczek z ryżem. Można czasem zamieszać, żeby się nie przykleił do dna.
UWAGA! Ryż powinien być gotowany minimalny czas podany w instrukcji (jest wtedy lekko twardawy, a nie taka ciapka dla bezzębnych). Warto wstawiając ryż nastawić sobie budzik.
Kotlety wrzucamy na gorący tłuszcz. Jeśli są zamrożone (jak przywożę z domu to wrzucam do zamrażarki na później), to smażymy trochę dłużej na mniejszym ogniu. Opiekamy z dwóch stron (tak, żeby był ciepły w środku). Kładziemy plasterek sera na kotleta, posypujemy oregano, dolewamy trochę wody na patelnie (jakieś ćwierć szklanki) i przykrywamy pokrywką. W razie nie posiadania przykrywki można użyć drugiej patelni odwróconej do góry dnem.
UWAGA! Podczas wlewania wody trzeba uważać, bo może tłuszcz strzelać.
Pod przykryciem powinno się parzyć około 1-2 minut. Ryż powinien się już ugotować. Rozcinamy woreczek i pakujemy go na talerz. Na niego kładziemy kotleta i można polać tym czymś z patelni (pod warunkiem, że większość wody wyparowała, bo inaczej będzie za rzadkie).
Kotlet świetnie smakuje z keczupem. A pachnie bosko, lepiej od najlepszych perfum.
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- patelnia z pokrywką albo dwie patelnie
- garnek
- to na czym jesz i czym jesz