Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Warzywa w ciemnym piwie

Autor: misiuziu niedziela, 16 listopada 2014, 19:54 komentarze: (10)
Stało się i w końcu opiszę mój słynny przepis na warzywa duszone w ciemnym piwie. Jeśli o nim nie słyszałeś, to znaczy, że źle słuchałeś (na pewno, bo potrawa znana na całym świecie jest :P). A wszystko za sprawą Iglotexu. Było to tak, że napisali, że wyślą mi milion paczek mrożonek, żeby tylko z nich coś ugotował. Stwierdziłem, że pozwolę im się grzać, w blasku mojej sławy :P

Składniki:
  • paczka warzyw Iglotexu
  • 0,3 ciemnego piwa
  • olej
  • jeden cyc kurczęcy
  • makaron
  • kostka rosołowa
  • sól i pieprz

Sprawa pierwsza - wybór odpowiedniej mieszanki warzyw. Ja wybrałem 'warzywa na patelnię'. Wszystkie były takie, ale to była ich konkretna nazwa :) Miały one najwięcej kolorowych warzyw w całości, a o to mi chodziło.

Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Jak się obsmaży z każdej strony to dorzucamy warzywa. I oczywiście mieszamy wszystko co jakiś czas. A potem to już tylko dolać piwa, wrzucić kawałek kostki rosołowej i dolać jeszcze trochę wrzątku. I dusić.


W międzyczasie gotujemy makaron. Jak makaron jest już gotowy, warzywa można zagęścić mąką lub śmietaną (lepsza opcja to śmietana). Makaron nakładamy do miski i polewamy zawartością patelni.

UWAGA!
Nie róbcie jak ja, nie dolewajcie prawie całego piwa - całość robi się wtedy za bardzo gorzka.




I jeszcze dwa słowa na zakończenie. Przepis bierze udział w konkursie - tutaj będzie o nim info i będzie można głosować Iglotex. DO wygrania dla Was będą... nagrody! Jakie - niestety nie wiem, ale na pewno się dowiecie niebawem :) Głosowanie będzie trwać od 19 listopada - zapraszam do wzięcia udziału :)

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • łopatka do mieszania
  • garnek
  • widelec
  • patelnia
  • talerz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Piszący pisze:

5 marca 2015 14:57:00 GMT+1
Czasem takie najprostsze ptorawy wydają się najlepsze. Sam robie często coś podobnego.

Laura Che pisze:

9 marca 2015 11:53:00 GMT+1
Ja dałabym tu raczej coś takiego: https://www.e-piotripawel.pl/towar/mieszanka-chinska/265409, warzywa w azjatyckim stylu lepiej się skomponują z takim słodko-goryczkowym aromatem :) Ogólnie pomysł super! A jakie konkretnie piwo dodajesz?

Kabanos pisze:

21 maja 2015 08:20:00 GMT+2
Ostatnio przygotowałem podobne danie. Wyszło super, ale myślę że było by jeszcze lepsze ze świeżymi warzywami :)

studia Kraków pisze:

13 lipca 2015 12:07:00 GMT+2
wygląda smakowicie - dobry przepis

Sposoby na studia pisze:

29 września 2015 12:11:00 GMT+2
Świetny przepis! :)

Anonimowy pisze:

28 listopada 2015 21:47:00 GMT+1
Super przepis! Na pewno wypróbuję. A ja ze swej strony serdecznie polecam Andrzejki w kuchni http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/smaki/migdal-to-milosc-rodzynka-to-pieniadze-czyli-andrzejki-w-kuchni/

ewelasia pisze:

11 grudnia 2015 11:21:00 GMT+1
jestem głodna przepisów;) czy doczekamy się kolejnych?

misiuziu pisze:

11 grudnia 2015 12:16:00 GMT+1
Raczej w najbliższym czasie nie :) Na chwilę obecną gotowaniem zajmuję się głównie moja narzeczona (i opisuję to na swoim blogu http://www.inspiracje-na-kolacje.pl )

Pozdrawiam :)

StudentPodyplomowy pisze:

20 kwietnia 2016 13:00:00 GMT+2
Ile razy w miesiącu przygotowuję się takie regeneracyjne pełne witamin posiłki wracając po całym dniu na uczelni. Krakowscy studenci wiedzą co to prawdziwe gotowanie :)

więcej pisze:

18 marca 2017 15:59:00 GMT+1
Nie spodziewałem się, że można połączyć warzywka z napojem bogów :) Koniecznie muszę sobie coś takiego przyrządzić, ale oczywiście z dodatkiem mięsa, bo bez tego to ja jedzenia nie zaczynam :P Pozdrawiam!
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?