Składniki:
- szklanka soku pomidorowego Tymbark
- 1/3 zielonej papryki
- 1/4 ogórka (takiego długiego)
- 1/4 jabłka
- połówka cebuli
- ząbek czosnku
- 1,5 łyżki oliwy
- łyżka octu winnego
- 5 kostek lodu
W oryginalnym przepisie, dodaję się wody. Oryginalny przepis jest dla leszczy ;] Zamiast wody ja dodaję lodu - w ten sposób na koniec nie trzeba czekać kilku godzin, żeby gazpacho się zmroziło.
Do blendera wrzucamy lód i miksujemy. Ważne jest, żeby blender mógł sobie z tym poradzić. Robimy z niego śnieg. Dorzucamy wszystkie składniki pokrojone w kawałki (jest to wymagane w przypadku mojego blendera, może u Was nie będzie trzeba tego robić) i zalewamy to szklanką soku pomidorowego. Ja dałem sok pomidorowy pikantny Tymbarka - nadaje trochę "wyrazistości".
Blendujemy na jednorodną ciecz - albo prawie jednorodną. Całość najlepiej podać z białym pieczywem (ja bagietkę przed podaniem lekko podpiekłem w piekarniku - gorąca bułeczka do zimnego gazpacho- genialne).
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- blender
- deska i nóż (od krojenia warzyw)
- blaszka (jak się podpiekało bagietki)
- miska z łyżką