Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Tajska zupa krewetkowa

Autor: misiuziu środa, 9 stycznia 2013, 13:00 komentarze: (2)
Podobno jest milion przepisów na tą zupę. Dlatego przeczytałem jeden z przepisów i zrobiłem po swojemu :) A zaczęło się od tego, że znalazłem fajny sklep z różnymi rzeczami z całego świata.

Składniki:
  • krewetki, taka jakaś paczka
  • marchewka, sztuka jedna
  • szalotka, też jedna sztuka
  • mleczko kokosowe, 250ml
  • pieprz cytrynowy
  • olej
  • sól

Przygotowujemy marchewkę - kroimy ją w plasterki pod skosem (żeby plasterki były dłuższe), a następnie w paski. Szalotkę kroimy w półtalarki, ewentualnie w drobną kostkę. Pierwszy raz jadłem szalotkę i była tak strasznie aromatyczna, że za każdym razem jak ją kroiłem to płakałem. Odkładamy to na bok.

Rozmrażamy krewetki i je oczyszczamy (jeśli jest taka potrzeba). Wrzucamy je na rozgrzany olej i podsmażamy. Pochwalę się - mam ogromnego woka. Niestety kuchenka jest za małą i się nie mieści (ściana jest za blisko), przez co nie do końca nagrzewa się tak, jak powinien :) Do podsmażonych krewetek dorzucamy marchewkę i szalotkę, chwilę smażymy. Zalewamy całość mleczkiem kokosowym, i odrobiną wody. Dodajemy pieprzu cytrynowego (genialnie do tego pasuję) oraz soli do smaku. Można też dodać odrobinę zielonej pasty curry (też będzie świetnie pasować).


Całość gotujemy (na około z 10-20 min), aż marchewka zmięknie, a zupa się zagęści. Ja zaszalałem i na sam koniec dodałem trochę szafranu (kto bogatemu zabroni:P). Zupa jest pyszna, ale polecam zagryźć ją pieczywem czosnkowym.




Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • deska i nóż
  • talerz
  • miseczka i łyżka
  • wok
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

degniya pisze:

20 stycznia 2013 17:07:00 CET
zupa faktycznie jest pyszna, ale moje mało wysublimowane kubki smakowe podpowiadają, żeby następnym razem zastąpić krewetki kurczakiem:D

misiuziu pisze:

20 stycznia 2013 21:48:00 CET
To miłe, że ktoś jednak zrobił coś z mojego przepisu. Duma mnie rozpiera :D
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?