Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Pieczywo czosnkowe, wersja druga

Autor: misiuziu poniedziałek, 12 lutego 2007, 23:49 komentarze: (2)
Opisywałem już raz jak się robi pieczywo czosnkowe, ale mam teraz lepsiejsi przepis.

Składniki:
  • bagietka (długość zależy od ilości osób)
  • kostka masła
  • ser
  • czosnek
  • pietruszka


Masło musi trochę rozmięknąć. Niech poleży poza lodówką jakieś 2 godzinki (powinno starczyć). Czosnek rozgniatamy (wyciskamy) lub używamy przyprawy w proszku. Wsypujemy ten czosnek do miseczki (gdzie wcześniej wrzuciliśmy masło, ale o tym nie napisałem). Wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki (może być również przyprawa w proszku) i mieszamy na jednolitą masę. Powinno się ładnie połączyć. Będzie to konsystencją przypominać płyną czekoladę.

Teraz drugi, etap czyli pieczenie. Żeby było ciekawiej to masełko można przygotować sobie wcześniej (nawet dzień wcześniej) i wsadzić do lodówki, a drugi etap przeprowadzić dopiero jak najdzie nas na to ochota.

Bagietkę kroimy, smarujemy masełkiem oraz kładziemy na to plasterek sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (150-200 stopni C, albo póki nie zacznie parzyć po włożeniu do niego ręki). Pieczemy jakiś czas (póki się serek nie roztopi). Jak widać, że gotowe (lub jesteście bardzo głodni) to można wyciągać.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • miseczka
  • to czym jesz i na czym jesz (talerz i palce)
  • nóż
  • blaszka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

28 czerwca 2008 19:36:00 CEST
Ja robię sobie takie grzaneczki z masłem z ziołami prowansalskimi (suszonymi, z torebki). Wykonuje się dokładnie tak samo, a w całym domu pachnie tak, że poparzenia spowodowane koniecznością natychmiastowego spożycia gwarantowane ;)

Anonimowy pisze:

23 czerwca 2009 16:09:00 CEST
idealny sposób na wykorzstanie w pół czerstwego chlebka ;]]]
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?