Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Gotowanie jajka

Autor: misiuziu wtorek, 5 lutego 2008, 22:49 komentarze: (15)
I kolejny przepis z serii "Poszedłem na studia i nie wiem co to garnek". W podobny sposób opisywałem wcześniej jak się gotuje ziemniaki. Dzisiaj będzie o jajeczkach. Od razu się przyznaję, że nigdy ich nie gotowałem. Mama mi powiedziała jak to zrobić. A gotowane jajka jem w sumie tylko w domu (bo są najlepsze).

Składniki:

  • jajka w sztukach odpowiadających

  • sól



Gotujemy osoloną wodę w garnuszku. Jak już się gotuje wkładamy jajka. I tak jak mnie mama uczyła, kładziemy jajko na łyżkę i delikatnie, dotykając ścianek garnka, wkładamy je do wody. I tak robimy z każdym następnym.

I teraz coś na co wszyscy czekają, czyli ile czasu ma się to cacuszko gotować? Jajka na miękko leżą w wodzie na palniku 8 minut. Jajka na twardo - 12 minut, ale można dłużej (tylko że mogą się zrobić trochę mniej smaczne). A dla mnie jajkiem idealnym jest jajko na miękko i twardo jednocześnie. 10 minut gotowania, żółtko jest ścięte, ale nie do końca. I takie jajeczka jadam zawsze w domu.

Jeszcze dwa słowa odnośnie ilości wody w garnku. Im mniej wody, tym szybciej się zagotuję, ale po włożeniu jajka może przestać wrzeć i czas gotowania może się trochę zmienić. Jajka powinny być nią przynajmniej zakryte. Z tego wynika prosta zasada - im więcej jajeczek tym więcej wódy.... tfu, wody.

I co do solenia wody. Jajka w domu zawsze mam świeże i jeśli nie doda się soli to później się źle obierają. Jajka ze sklepu nigdy nie są takie świeże.

Co zrobić jak już ugotujemy jajko? O tym kiedy indziej :) Słyszałem ze można je ugotować w czajniku elektrycznym, ale jakoś nie próbowałem. Ktoś z was już próbował? Albo w jakimś sprzęcie elektronicznym? Jajeczko gotowane na proceserku... Teraz słowa "stawianie jajeczka" nabierają innego znaczenia...

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • garnek

  • łyżka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

ciastek pisze:

6 lutego 2008 02:40:00 GMT+1
Wkładam jajka do zimnej wody i od momentu zagotowania trzymam 2-3 minuty, dzięki czemu wszystkie jajka w garnku są idealne. Przy wkładaniu do gotującej się wody niektóre wychodziły niedorobione.

Anonimowy pisze:

6 lutego 2008 20:22:00 GMT+1
yhm, jajko gotowane 8 minut wychodzi mi zawsze całkiem_na_twardo. na miękko - max. 4-5 minut.
ale może ja mam jakieś dziwne jajka... ;) pozdrawiam

misiuziu pisze:

8 lutego 2008 11:30:00 GMT+1
Kurcze, tak piszecie aż musiałem dzisiaj na śniadanie ugotować sobie jajka. I robiłem zgodnie z tym co napisałem i wyszło takie jak powinno, czyli takie z nie do końca ściętym żółtkiem (nie rozlewało się, ale nie było całkiem twarde).

Co do tego, że jak się wkłada jajka do gotującej wody to nie zawsze się ugotują. Jest to kwestia ilości wody. Jeśli po włożeniu jajek woda przestaję się gotować na dłuższa chwilę, znaczy że wody jest za mało i trzeba będzie przedłużyć czas gotowania.

Anonimowy pisze:

12 lutego 2008 20:40:00 GMT+1
ja na miekko zawsze gotuje z klepsydra :) 2min 30 sek, w garnku pol litrowym, jak dluzej to juz sie robi twarde, na twardo tez w tym malym garnku tak gdzies 5-6 min.

misiuziu pisze:

14 lutego 2008 22:31:00 GMT+1
Ja niestety nie mam klepsydry, ale fakt, że to ciekawy sposób.

Anonimowy pisze:

28 lutego 2008 22:07:00 GMT+1
Dostałem informację i instrukcję (która jednak szybko mi z głowy wyleciała) z pewnego źródła (moja mama), że jajka w czajniku elektrycznym da się ugotować i wychodzą normalne. Sam jednak nie próbowałem i nie spróbuję, bo gotowanych jajek nie używam :]

Anonimowy pisze:

10 marca 2008 13:38:00 GMT+1
jajko na miękko od 3-4 min. nie więcej!!!!!!! oczywiście od momentu zagotowania wody. na twardo 5-6 minut ale nie dłużej bo żółtko sinieje i nie jest już żółte tylko trochę sine. jeśli jajko jest świeże to ZAWSZE źle się obiera i po tym poznajemy że jest świeże jak obiera sie dobrze to jest stare.

Anonimowy pisze:

1 kwietnia 2008 11:08:00 GMT+2
jak w czajniku elektrycznym jak taki czajnik służy tylko do ZAGOTOWANIA wody a nie do gotowania w nim czegoś! wyłączy się jak tylko się woda zagotuje! poza tym problemy z myciem (szczególnie jeśli jest to czajnik z grzałka)
gorąco nie polecam!

Anonimowy pisze:

5 maja 2008 19:43:00 GMT+2
więc ja się przyznam... gotowałam jajko w czajniku.
więc wrzuciłam je do zimnej wody i czekałam aż się zagotuje. po zagotowaniu zablokowałam automatyczny wyłącznik i gotowałam je jeszcze jakieś 2 minuty i 28 sekund (z zegarkiem w ręku). potem jajko obrałam i zjadłam a czajnik oddałam do naprawy - bo się przegrzał i nie chciał gotować (więc nie polecam).

polecić za to mogę sadzone z opiekacza do kanapek... ktoś chętny??

Anonimowy pisze:

21 maja 2008 12:55:00 GMT+2
jest ok

psyhopatka pisze:

12 czerwca 2008 13:14:00 GMT+2
dzięki. miałam ochote na jajko na miękko a kompletnie nie wiedziałam jak sie do tego zabrać.

adluvatan pisze:

14 grudnia 2009 17:23:00 GMT+1
oooo, na jajkach gotowanych w czajniku znam sie swietnie:D wiele czajników nie wyłącza się gdy otworzy się pokrywkę. czajnik w ktorym ja gotowałem jajka mial tak dużą moc ze trzeba było cały czas dmuchać żeby nie wykipiało. pracował jakies 7 minut bez uszczerbku. Niby braun ale wszystko poza grzałką sypało się w nim równo:(

Anonimowy pisze:

17 grudnia 2009 20:22:00 GMT+1
w imieniu wszystkich studentów dziękuję i pozdrawiam autora ;)

Unknown pisze:

23 października 2010 15:40:00 GMT+2
bJajka w czajniku gotuję następująco: wkładam 4 jajka do czajnika z wodą, następnie włączam czajnik i gdy się woda zagotuje czekam jeszcze 5-6 minut. To wszystko jaka wychodzą świetne bez żadnych strat w czajnikach jak i w jajkach.

Anonimowy pisze:

21 czerwca 2011 09:42:00 GMT+2
Pojawiło się pytanie czy ktoś widział żeby gotować jajka w sprzęcie elektronicznym?
Wiec odpowiem. Tak.
Moi koledzy,obecnie już studenci wtedy jeszcze mieszkańcy internatu,gotowali jajka w czajniku:)
I to prawie codzień
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?