Składniki:
- jajka w sztukach odpowiadających
- sól
Gotujemy osoloną wodę w garnuszku. Jak już się gotuje wkładamy jajka. I tak jak mnie mama uczyła, kładziemy jajko na łyżkę i delikatnie, dotykając ścianek garnka, wkładamy je do wody. I tak robimy z każdym następnym.
I teraz coś na co wszyscy czekają, czyli ile czasu ma się to cacuszko gotować? Jajka na miękko leżą w wodzie na palniku 8 minut. Jajka na twardo - 12 minut, ale można dłużej (tylko że mogą się zrobić trochę mniej smaczne). A dla mnie jajkiem idealnym jest jajko na miękko i twardo jednocześnie. 10 minut gotowania, żółtko jest ścięte, ale nie do końca. I takie jajeczka jadam zawsze w domu.
Jeszcze dwa słowa odnośnie ilości wody w garnku. Im mniej wody, tym szybciej się zagotuję, ale po włożeniu jajka może przestać wrzeć i czas gotowania może się trochę zmienić. Jajka powinny być nią przynajmniej zakryte. Z tego wynika prosta zasada - im więcej jajeczek tym więcej wódy.... tfu, wody.
I co do solenia wody. Jajka w domu zawsze mam świeże i jeśli nie doda się soli to później się źle obierają. Jajka ze sklepu nigdy nie są takie świeże.
Co zrobić jak już ugotujemy jajko? O tym kiedy indziej :) Słyszałem ze można je ugotować w czajniku elektrycznym, ale jakoś nie próbowałem. Ktoś z was już próbował? Albo w jakimś sprzęcie elektronicznym
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- garnek
- łyżka
