Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Placki ziemniaczane

Autor: misiuziu wtorek, 12 lutego 2008, 19:33 komentarze: (6)
Ktoś mnie poprosił, żeby opisał jak się robi placki ziemniaczane (nie pamiętam kto bo miałem drobne kłopoty z odbieraniem maili). A ponieważ ostatnio robiłem i tak miałem to zrobić to to robie :P

Składniki: (mniej więcej na porcje jak dla mnie)

  • ziemniaki, koło 4 dużych

  • łyżka mąki

  • olej

  • jajko

  • sól



Zaczynamy od obierania ziemniaków. Obrane wrzucamy do jakiejś miski z wodą (żeby nie zbrązowiały). Myjemy ziemniaki i zaczynamy je trzeć. To jest najtrudniejsza część pracy. Za każdym razem mam potarte dłonie, a placki mają mała wstawkę mięsną. Trzemy ziemniaki na drobna masę (taką paćkę), ale można potrzeć to na trochę grubszej tarce (takiej jak ser na spaghetti), idzie to o wiele szybciej.

Jak już mamy masę ziemniaczaną to wybieramy łyżką wodę, która zebrała się w tej masie. Do masy dodajemy łyżkę mąki, chociaż jeżeli wybraliśmy prawie cała wodę to można zrezygnować z mąki. Dodajemy jajko i soli (tak, dla smaku). Można też dodać pieprzu, ale tylko i wyłącznie jeśli masz zamiar robić placki na słono.

Na rozgrzany olej kładziemy masę. Na patelnie można zmieścić mniej więcej 3 placki (to też zależy od wielkości patelni). Jeden placek to jedna łyżka masy ziemniaczanej. Kładziemy 3 łyżki na patelnie (każda łyżka niezależnie) i rozpłaszczamy masę na patelni. Mam nadzieję, że za bardzo tego nie skomplikowałem. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Placki je się ze śmietaną i cukrem, lub na ostro. Ja lubię potrzeć na nie ser jak jeszcze są ciepłe i polać to keczupem.


Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • miska

  • patelnia

  • talerz

  • tarka

  • widelec, łyżka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

14 lutego 2008 21:37:00 GMT+1
bardzo smaczne placki

sasik pisze:

28 lutego 2008 01:49:00 GMT+1
Ja do masy proponuję dodać cebulę w kolejności: trzemy pierwszego ziemniaka, cebulę, resztę ziemniaków. No i nie rezygnowałbym z mąki, ja z reguły dodaję więcej, niż łyżkę, w zależności od tego, jaka masa wyjdzie :]

Aha, ważna rzecz: robiąc placki dobrze jest wyczekać chwilę, gdy dookoła nie kręcą się ludzie, bo podczas smażenia rozchodzi się intensywny, charakterystyczny zapach :D

Anonimowy pisze:

10 marca 2008 13:29:00 GMT+1
wazne aby kłasc je na gorącą patelnie

emcebob pisze:

15 marca 2008 02:13:00 GMT+1
Jeśli nie zbierzesz tej wody z ziemniaków, to będą bardziej chrupiące.
@sasik
Cebulę lepiej zetrzeć na początku, wtedy ziemniaki się lepiej ślizgają po tarce :)

Anonimowy pisze:

27 marca 2008 22:13:00 GMT+1
ja skorzystałam z przepisu brodnickiego na ugotuj.to - Latkes - dziwnie brzmią, ale świetnie smakują:)
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Latkes_-_placki_ziemniaczane,,44359086,9495.html

Anonimowy pisze:

6 lipca 2009 02:33:00 GMT+2
Instrukcje sa bombowo detaliczne!!Ale sie usmialam!! Az mi lezka poleciala.. hahaha
Justo bede gotowac..
Pozdrawiam Studentow!
Barbsxx
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?