Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Placki z bułki tartej

Autor: misiuziu środa, 7 stycznia 2009, 14:00 komentarze: (7)
Przepis dostałem od Kacpra. Od razu mówię, że go nie sprawdziłem.

Składniki:

  • bułka tarta

  • jajko

  • masło

  • mleko

  • coś na posypkę, cukier, cynamon czy coś takiego



Na wstępie chciałem powiedzieć, że cynamon jest fuj :P W każdej potrawie nie trawię tej przyprawy. Jedynie grzaniec jest do zaakceptowania (szczególnie w dużych ilościach grzańca) :)

Do miski wrzucamy bułkę tartą, mniej więcej 5-6 łyżek stołowych (na 5-6 placków). Wbijamy jajko i miksujemy. W przypadku braku miksera mieszamy to widelcem albo jakąś trzepaczką, wydając odgłosy miksera (niech sąsiedzi myślą, że masz w domu mikser :P ).

Następnie dolewamy mleka i miksujemy dalej. Mleka ma być tyle, jak to ujął Kacper "żeby się nie lało jak woda i nie było sztywne jak cegła". Wrzucamy to na rozgrzane masło i smażymy (niewielką chwilę).

Później posypka (nawet może być ten okropny cynamon) i gotowe. Z tego co przeczytałem w mailu, robi się to max w 10 minut i idealnie nadaję się na śniadanie.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • miska

  • widelec

  • patelnia

  • talerz

  • łyżka i trzepaczka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Ania pisze:

8 stycznia 2009 12:06:00 GMT+1
Na wstępie chciałam powiedzieć, że cynamon nie jest fuj! Nie wyobrażam sobie ryżu, pieczonego jabłuszka czy ciastek bez cynamonu! Pomysł na placki ciekawy. Może wykonam. Chryste na rowerze … cale szczęście ze mam mikser. I cynamon WCALE nie jest okropny!

misiuziu pisze:

8 stycznia 2009 12:10:00 GMT+1
Zgadzam się z Tobą, że cynamon w niektórych potrawach jest nie zastąpiony. Jednak, ja go nie trawię i dla mnie jest FUJ.

Ale to tylko moja subiektywna opinia, masz prawo się nie zgadzać :)

Anonimowy pisze:

11 stycznia 2009 15:27:00 GMT+1
bleeeeeeeeee, te placki są paskudne, nawet jak się poleje litrem śmietany i kilogramem cukru, dalej czuć, jakby się jadło samą bułkę tartą.

misiuziu pisze:

11 stycznia 2009 15:57:00 GMT+1
Dobrze, że piszesz. Na pewno nie będę ich próbował :P

ann pisze:

11 stycznia 2009 22:44:00 GMT+1
placki sa pycha bez zadnej posypki :D ale ja jestem dziwna, wiec wiekszosc pewnie bedzie lubila jesc to z czyms (;

i zgadzam sie, cynamon poza grzancami sux :P

misiuziu pisze:

11 stycznia 2009 23:21:00 GMT+1
Ja bym proponował założyć jakiś klub, osób nie lubiących cynamonu :D

Destka pisze:

10 czerwca 2010 16:53:00 GMT+2
Całkiem fajne te placki :)
Dodałam do tej bułki trochę płatków owsianych a gotowe placuszki posmarowałam dżemem. Pychota :D

p.s. cynamon nie ma smakowac tylko ładnie pachnieć. i w tej kwestii sprawdza sie w 100%
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?