Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Chleb po irlandzku

Autor: misiuziu środa, 20 czerwca 2007, 10:16 komentarze: (3)
Nie będzie to do końca taki przepis jak poprzednie. Postaram się to troszkę inaczej opisać.

Składniki:

  • bochenek chleba, taki mokry i miękki



Przepis kieruje w stronę czytelników z Irlandii i Wielkiej Brytanii. Jest ich całkiem spora grupa. I jest jeszcze do nich prośba: dokończcie ten przepis w komentarzach.

Patent znam od kuzyna, który siedzi w Irlandii. Narzekał, że chleb przypomina tam taką mokrą i miękką paćkę i nie smakuje tak dobrze jak tutaj. Żeby polepszyć jego smak mój kuzyn robił następującą rzecz.

Kupował chleb i dzień wcześniej wstawiał go do piekarnika. Niestety nie pamiętam na jak długo i na jaką temperaturę (i to właśnie proszę żebyście uzupełnili). Chleb podobno wychodzi całkiem zjadliwy.

Dzisiaj polecam Świat Zosi. Można się trochę pośmiać czytając.

P.S.
Dla osób, które pracowały za granicą przyda się ten link. Podobno firma, która zapewnia największy zwrot podatku z zagranicy. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

totem pisze:

21 czerwca 2007 16:08:00 GMT+2
Brat kumpla robił tak ze starym, gumowatym chlebem. Dokładnego czasu podać nie moge... Nie znam po prostu ^^'. Ale kumpel żyje do dziś, więc przepis jak najbardziej działa ^^.

misiuziu pisze:

21 czerwca 2007 16:15:00 GMT+2
No ja właśnie też nie pamiętam jak długo się go powinno piec.

Mój kuzyn też żyje, ostatnio nawet piłem na jego weselu :D

Anonimowy pisze:

22 czerwca 2007 17:04:00 GMT+2
Myślę, że czs pieczenia jest wprost proporcjonalny do gumowatości i wielkości tegoż chleba. A jego gumowatość jest przyczyną ciągłego robienia przez Brytyjczyków tostów zamiast kanapek. Do tostów się lepiej nadaje, bo nie obsycha tak, jak nasz chleb.
P.S. Można też z niego zrobić tort chlebowy - z różnymi pastami smakowymi. Pozdrawiam serdecznie.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?