Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Omlet z ziemniakami

Autor: misiuziu sobota, 23 czerwca 2007, 14:02 komentarze: (8)
Zbliża się koniec miesiąca więc kasy brak :( Z tego powodu jem głównie stare, sprawdzone, tanie dania, ale dzisiaj wykombinowałem coś nowego. Smaczne i tanie.

Składniki:

  • ziemniaki, dwa średniej wielkości

  • szklanka mąki

  • olej

  • jajko

  • proszek do pieczenia

  • sól i pieprz



Nie wiem czy jestem aż tak głodny, czy to rzeczywiście jest takie dobre.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w części (jakiekolwiek, coś jak kostko-plasterki). Wrzucamy na patelnie, na której wcześniej jest rozgrzany olej (gorący jak kobiety na mój widok :P). Podsmażamy mieszając od czasu do czasu.

W trakcie jak to podsmażamy mieszamy w misce (lub kubku) ciasto. Mówiąc po ludzku: wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia (jakąś połówkę... łyżeczki) i wodę (tyle żeby ciasto musi być gęstości gęstej śmietany). Zamiast proszku do pieczenia i wody można dodać wody gazowanej. Efekt będzie bardzo podobny. Do i oczywiście dosypujemy jeszcze sól i pieprz (ewentualnie inne przyprawy).

Jak to wymieszamy to ziemniaki powinny być już w miarę miękkie i przyrumienione. Zalewamy je ciastem. Podsmażamy na złocisty kolor z dwóch stron. I to w sumie wszystko.

Jest dosyć podobne to innego omletu, ale trochę tańsze.

Dzisiaj polecam MyBlogLog czy jakoś tak. Fajny serwis. Rejestrujesz się, dodajesz swoje zdjęcie i w sumie koniec. Z prawej strony u mnie widać taką tabelkę "Ostatni kucharze", pokazują się tam osoby zarejestrowane w serwisie, które ostatnio mnie odwiedziły. Fajna sprawa, bo oglądając strony tych osoby można trafić na bardzo ciekawe rzeczy.


Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • miska lub kubek

  • widelec

  • patelnia

  • talerz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

24 czerwca 2007 06:51:00 GMT+2
Zszokowana jestem. Nie słyszałam jeszcze o takim zestawieniu. Niestety nie wypróbuję, bo jak moje córki dowiedzą się jak i z czego to robię - nie zjedzą. Natomiast z tych samych składników robię frytki i na nich jaja sadzone. Podają to w renomowanej restauracji amerykańskiej. A jak doda się chociażby sałatkę z pomidora z cebulką, to jest pełnowartościowy posiłek. Też dość kaloryczne, ale nie tak, jak omlet.
Pozdrawiam serdecznie!

misiuziu pisze:

24 czerwca 2007 10:50:00 GMT+2
Ja też nie słyszałem o takim zastawieniu, ale akurat te składniki miałem pod ręką.

Jeśli dobrze mi się zdaje to jest coś takiego jak omlet ziemniaczany i robi się go z ziemniaków albo maki ziemniaczanej.

Anonimowy pisze:

25 czerwca 2007 10:29:00 GMT+2
Moja babcia robiła placuszki z ziemniakami. Wczśniej je dokładnie mieliła i dodawała mąkę, jaja, śmietanę kwaśną i trochę sody. Wychodziły takie ruskie bliny. Podawała je z cukrem pudrem. Próbowałam je smażyć. Dobre.

misiuziu pisze:

25 czerwca 2007 20:01:00 GMT+2
Faktycznie ciekawie brzmi, kiedyś będę musiał spróbować, ale raczej nie prędko, bo ścieranie ziemniaków mnie odstrasza.

Anonimowy pisze:

26 czerwca 2007 08:48:00 GMT+2
Gotujesz i gnieciecz, nie musisz przecierać, ani mielić, jak nie jesteś perfekcjonistą. Ja nie jestem skrupulatna, więc gniotę tłuczkiem do ziemniaków. Idzie łatwo i robi się szybko. Dostałam nowy przepis na sernik. Może wypróbujesz?
Gotuje się dwa litry mleka. Śmietanę 18% miesza się dokładnie z 5 całymi jajami i dodaje się do gorącego mleka. Ścina się sernik, który po pewnym czasie trzeba odcedzić. Dodaje się do niego 1/2 szklanki cukru i 1/2 paczki masła. Uciera się i nakłada na gotowy spód biszkoptowy. Podobno dobry. Muszę wypróbować. Myślę, że należałoby dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, Pozdrawiam!serdecznie.

misiuziu pisze:

26 czerwca 2007 08:54:00 GMT+2
To placki może spróbuje, ale tylko może. Jak widzę gotowane ziemniaki to przeważnie więcej nie che mi się robić.

A z sernikiem będzie gorzej. Nie mam blaszki do pieczenia, a kuchnia w akademiku jest na końcu korytarza więc trochę za daleko. Gotuje na palniku elektrycznym.

Anonimowy pisze:

27 czerwca 2007 07:45:00 GMT+2
MIsiuziu, nie piecze się! Kupuje się gotowy biszkopt, może być spód tortowy, a sernik polega na ugotowniu mleka, ot- wszystko! Robi się sam. Po zmieszaniu.
Pozdrowienia i miłych wakacji.

Anonimowy pisze:

5 kwietnia 2009 11:58:00 GMT+2
Świetny przepis, szczególnie jak jajecznica się przejadła :D co prawda wyszedł mi z lekka przyjarany na środku, a blady przy brzegach, no ale to już zasługa mojej patelni ;) szczególnie dobrze smakuje z ketchupem :)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?