Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Omlet jak pizza

Autor: misiuziu poniedziałek, 27 listopada 2006, 21:09 komentarze: (7)
Danie dobre jak został większy kawałek sera, które wyschnął a nie zdążył spleśnieć.

Składniki (na jeden omlet)
  • jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ser (ilość zależy od gotującego)
  • kiełbaska (albo jakaś parówka czy inna padlinka), około 5cm długości
  • pół cebuli
  • trochę oleju, masła lub czegoś tłustego (nie wyciskać pryszczy!)
  • pomidor, paprykę lub co kto tam woli i ma pod ręką
  • przyprawy


Czas przygotowywania około 15 min.

Pokroić kiełbasę w kosteczkę (drobną). Wrzucić na rozgrzany tłuszcz. W między czasie pokroić cebulkę w kosteczkę i wrzucić do kiełbaski, żeby się zeszkliła. Tak przygotowaną kiełbaskę z cebulką odstawiamy do ostygnięcia.

Kroimy ser. Jeśli jest w większym kawałku to na kosteczki (około 5mm długości). Jeśli jest w plasterkach to można w jakieś paski czy serduszka (najlepiej jednak smakuje w kostkach). Do miski (ja używam pół litrowego kubka) wrzucamy mąkę, wodę, jajko i proszek do pieczenia. Mieszamy na jednolitą masę. Konsystencja musi być gęstsza od ciasta na naleśniki (w razie czego dosypujemy trochę mąki albo dolewamy wody). Wsypujemy przyprawy. Standardowo sól i pieprz. Ja lubię ostre więc jeszcze papryka i pieprz cayenne (robi się lekko czerwone).

Jeśli masz jakieś inne składniki, to pokrój w kosteczkę wielkości podobnej do innych składników (pomidory można w większe kawałki i najlepiej bez pestek).

Do ciasta wrzucamy ser (pozostałe składniki) i kiełbaskę z cebulką. Tłuszcz, a którym smażyliśmy kiełbaskę powinien zostać na patelni (jak trochę naleci do ciasta to nic sie nie stanie). Wszystko razem mieszamy (tak, żeby było w cieście).

UWAGA! Składników wszystkich razem nie powinno być więcej niż połowa objętości ciasta. Omlet wtedy nie będzie się trzymał w jednym kawałku.

Wlewamy ciasto na rozgrzany olej (ten od kiełbasy i cebuli). Od czasu do czasu poruszamy omletem żeby się nie przykleił do patelni. Smażymy na średnim ogniu. Dzięki proszkowi do pieczenia ciasto wyrośnie (do około 1-3 cm). Gdy omlet dość mocno się zarumieni (w kuchni będzie się unosił siwy dym) przewracamy omlet na drugą stronę. Może być tak, że ser na dole patelni się rozpuścił i zaczyna się kleić do patelni. Wtedy albo należy wydłubać ser, albo przewrócić wcześniej na drugą stronę.

Najlepiej smakuję jak ktoś ci to zrobi :P I nie trzeba po tym sprzątać (mieszkając np. w hotelu). Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

22 lutego 2008 16:36:00 GMT+1
co prawda jeszcze nie wypróbowałam przepisu, ale jestem pod wrażeniem, rewelacyjny blog:) umierałam ze śmiechu czytając przepisy:)fantastyczne poczucie humoru:)pozdrawiam, studentka:)

Anonimowy pisze:

3 marca 2008 11:28:00 GMT+1
Bardzo fajny przepis,wychodzi całkiem syte żarełko;) Ja nie miałam proszku do pieczenia więc zamiast tego ubiłam białko, żeby ciasto było bardziej puchate. Miałam tylko jeden problem: obrócenie grubego omleta na patelni- efekt- zasyfiona podłoga i część jedzenia na moim kapciu:D To co zostało na patelni wyszło oczywiście pysznie;)

misiuziu pisze:

3 marca 2008 13:31:00 GMT+1
To teraz można napisać następny przepis:

"Omlet z kapciem" :D

Anonimowy pisze:

7 marca 2008 13:10:00 GMT+1
Głodnemu wszystko smakuje;)

Anonimowy pisze:

10 marca 2008 13:56:00 GMT+1
omleta się nie przewraca. smazy sie go na bardzo małym ogniu takim aby sie od spodu nie przypalił a z wieszchu ścioł.to ok 20min.

Kate pisze:

10 stycznia 2009 00:07:00 GMT+1
Brzmi pyyyysznie ;)))

misiuziu pisze:

10 stycznia 2009 02:53:00 GMT+1
Bo jest pyszne ;) Musisz uwierzyć mi na słowo, albo przyjść spróbować :P
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?