Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Ciasto z marihuaną w 5 minut

Autor: misiuziu poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 11:55 komentarze: (20)
Szukałem jakiegoś takiego przepisu i muszę powiedzieć, że dość trudno coś sensownego znaleźć, więc pisać mi trza - dla potomności, co by wiedzieli jak to się robi :) Podobnie jak przepis z pędzeniem bimbru - nie testowany. A przy okazji oblukajcie sobie odzież używana online

Składniki:
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia (nawet taka nie cała)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3,5 łyżki mleka
  • odpowiednia ilość magicznego ziela


Zaczniemy od prawd, mitów, prawd oczywistych i takich tam. Nie możemy się oszukiwać - jeśli ktoś się zdecyduję zrobić takie ciasto, to przede wszystkim po to, żeby kopało. Więc skupmy się na najważniejszym składniku - marihuanie. Może Cię zaskoczę, drogi czytelniku, ale nie można jej dostać w sklepie. Przynajmniej nie w tym kraju. W tym kraju także ścigane jest jej posiadanie. Natomiast jakbyście wyjeżdżali do Holandii - to będzie już znać przepis.

Na Wikipedii doczytałem się, iż marihuana to wysuszony kwiatostan żeńskich gamet konopi (tak, marihuanę robi się z konopi), często, z domieszką liści. Ja zawsze myślałem, że to są liście! Człowiek tyle lat żył w nieświadomości...

Kolejna rzecz (o której wiedziałem) to to, że czynnikiem aktywnym (tym psychotropowym) jest głównie THC (trój-coś-tam-coś-tam). THC zawiera się w oleju rośliny. Jak wiadomo (albo i nie) tłuszcze i oleje rozpuszczają się dobrze w rozpuszczalnikach polarnych (czyli wszelkiemu rodzaju tłuszczach). Od tego wyjdziemy podczas przygotowywania ciasta.



Po długich poszukiwaniach znalazłem przepis, na ugotowanie (upieczenie w sumie) ciasta. Miał jeden defekt, którego nie mogłem przeżyć - za długo się je robiło. Postanowiłem zrobić hybrydę z mojego wcześniejszego przepisu, na ciasto w 5 minut :)

Na początek trzeba określić 'moc' ciasta. Nie wiem ja działa zjedzona marihuana w porównaniu do spalonej. Nie wiem czy mocniej, czy słabiej (obstawiam, że słabiej, ale nie ręki nie dam sobie uciąć). Na pewno działa później. Gdy się pali - dym, THC trafia od razu do układu krwionośnego, a potem do mózgu. Jak się zje - trzeba poczekać aż się strawi - dopiero wtedy trafia do krwi. Na początek obstawiam, że dawki ziela były takie, jak przy standardowym paleniu.

Przedstawione składniki są na jedną osobę, na jeden kubek - perfidnie skopiowane z wymienionego wcześniej przepisu na ciasto w 5 minut. Zakładam, że nikt nie będzie jadł takiego ciasta sam - przemnóżcie sobie zatem składniki na ilość kubków.

Zrobię przykładowe wyliczenia (wzięte z du... wyssane z palca). 3 osoby chcą zjeść po jednym małym ciastku. Normalnie palą sztukę na trzech. Do ciasta użyją tyle samo jazzu. Trza wziąć 9 łyżek oleju (porcja na 3 osoby), wlać do rondelka i wsypać zioło. Trzeba to wszystko razem podgrzewać na niedużym ogniu, coby zioło oddało moc. Nie wiem jak długo, nie wiem po czym to rozpoznać, natomiast sądzę, że chwilkę dłuższą może to zająć (dlatego mały ogień, żeby się olej nie spalił). Jak już uznamy, że moc została oddana, odławiamy liście i kwiatostany. Ciasto robimy według wcześniejszego przepisu, dodając do niego 'olej z mocą'.

Nie próbowałem i nie gwarantuję skutków (gotowania ani działania). Natomiast przepis powinien być jak najbardziej prawidłowy (uważajcie tylko, żeby nie przesadzić z proszkiem do pieczenia).

Wiedzieliście, że substancje zawarte w marihuanie pomagają na silne bóle neuropatyczne? Bóle takie występują u chorych na stwardnienie rozsiane. Pomaga także na silne i średnie bóle u chorych na nowotwór (w zaawansowanych stanach). Wiedzieliście o tym? Czy też mówicie 'Czy marihuanę jest z konopi? Chyba nie...' ?

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • kubek
  • łyżka
  • rondelek do podgrzewania oleju
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

george pisze:

16 sierpnia 2010 22:57:00 GMT+2
Sorry misiuziu, ale oleje to rozpuszczalniki niepolarne.

Takie chemiczne skrzywienie

misiuziu pisze:

17 sierpnia 2010 08:32:00 GMT+2
Masz racje. Jak zwykle myślę o jednym, piszę o drugim.

Anonimowy pisze:

20 grudnia 2010 21:12:00 GMT+1
W przypadku ciast, zielonego masła etc. należy uważać, bo akurat w tym przypadku wchłaniane jest ok 80% substancji aktywnej podczas gdy w przypadku palenia jakieś 20%.

Anonimowy pisze:

20 stycznia 2011 00:03:00 GMT+1
nie uwzględniłeś , że żeby był taki sam efekt tzn. moc sprucia zielskiem trzeba go 3 razy więcej zjeść niż w przypadku, kiedy to je palimy ;) więc jak normalnie palą sztukę na trzech, na 1 ciastko potrzebują jednej sztuki ;)

Anonimowy pisze:

20 stycznia 2011 00:04:00 GMT+1
nie uwzględniłeś , że żeby był taki sam efekt tzn. moc sprucia zielskiem trzeba go 3 razy więcej zjeść niż w przypadku, kiedy to je palimy ;) więc jak normalnie palą sztukę na trzech, na 1 ciastko potrzebują jednej sztuki ;)

Anonimowy pisze:

4 lutego 2011 11:29:00 GMT+1
hej ja też dodam, bo właśnie korzystam z Twojego przepisu, że dobrym pomysłem jest gotować tłuszcz z trawką w wodzie, bo tak to może się przypalić (mi troszkę się przypaliło i dolałam wody i mleka, mam nadzieje, że poklepie!)
pozdrro, k

misiuziu pisze:

4 lutego 2011 11:40:00 GMT+1
Tylko w ten sposób może zacząć Ci pryskać - jak woda się zagotuję. Do mleka są takie specjalne garnki - mają dwie ścianki, a środku wodę - zapobiega to przypalaniu.

Chemicy nazwali by to łaźnią wodną jeśli się nie mylę :P

Anonimowy pisze:

15 maja 2011 16:21:00 GMT+2
jesli wlejesz odpowiednio duzo wody to nie bedzie pryskac, chodzi o to, zeby sobie olej czy tam inny tluszcz plywal po wrzatku, i chlupal sie razem z zielskiem. potem wystarczy tylko lyzka zebrac olej jak juz sie wylaczy gaz. podobnie mozna robic margaryne do pieczenia, albo mleko (tzw makumbe, tylko wtedy bez wody oczywiscie, mozna dodac oleju lub masla)

Anonimowy pisze:

3 stycznia 2013 18:56:00 GMT+1
Jadalna cannabis to zupełnie inna bajka, jedzenie>palenie nie ma porównania :s

Anonimowy pisze:

6 maja 2013 22:10:00 GMT+2
Przestudiujcie to
http://forum.nasionakonopi.pl/292,przepisy-z-marihuana/6852,ciastka-czekoladowe-z-marihuana.html

Anonimowy pisze:

12 grudnia 2013 20:26:00 GMT+1
Co wy widzicie w tej marysi potem londuje sie na odwyku lub pod mostem lol zd

misiuziu pisze:

12 grudnia 2013 21:25:00 GMT+1
Właśnie! Wstrzykują sobie marychiane w żyły a później taki jeden z drugim "londuje" na odwyku!

Anonimowy pisze:

16 kwietnia 2014 17:35:00 GMT+2
Tobie by się przydało 'wylondowanie' w szkole. Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze:

1 października 2014 20:54:00 GMT+2
W Londynie z taką ortografią wylonduje. Na zmywaku

Anonimowy pisze:

10 października 2014 06:10:00 GMT+2
E od Londynu wara!!! A Ci którzy pracują na zmywaku niech sobie dalej pracują zostawcie ich w spokoju. Chłopaki robią dobrą robotę. A co do zioła hmm jadłem ciasteczka 2 razy w życiu ale jeśli chodzi o palenie hmm wole jarać przez ostatnie 9 lat to chyba razem jak by zebrać to może 2 miesiące nie byłem najarany :D 2 mies. Trzeźwy na 9 lat :D nie wyobrażam sobie żyć bez dobrego Jarania :) teraz jak bym miał wrócić do Polski i musieli by mnie zamknąć bo co bo palę? Haha masakra. Zostawcie nas w spokoju! My palacze nikomu krzywdy nie robimy nie namawiamy ludzi na zaczęcie palenia nie robimy żadnej propagandy chcemy poprostu legalnie zajarać nie bojąc się policji za rogiem. Tu mi lepiej tu się nie przejmuje policja oni ewentualnie zabiorą worek i zazwyczaj nawet o imię nie pytają tylko mówią ze nie wiedzą z jakiego kraju jesteś ale tu nie można Marii z tym ze Jamajczycy mają jakieś chyba specjalne przywileje bo to u nich religia !? Mniejsza większość w każdym razie ciasteczka musze sobie kiedyś zrobić bo lubię ciasteczka hehe ale sam je zrobię. Myślę że nie będę miał z tym problemu bo lubię gotować obiady ogólnie wiec coś nowego się zawsze nauczyć można :) pozdro wszystkim konsumentom i palacze tez pozdro600 4 U guys

wzory pism pisze:

9 stycznia 2015 23:05:00 GMT+1
Nieźle się uśmiałem. Dzięki :)

Unknown pisze:

31 maja 2015 11:47:00 GMT+2
bardzo lubie takie przyprawy! :D pozdrawiam i polecam

Anonimowy pisze:

17 stycznia 2016 09:55:00 GMT+1
kopie mocniej i jesli nie masz przygotowanej minimum 5tki to chuja cie pokopie naprawde #potwierdzoneinfo

Anonimowy pisze:

7 lutego 2018 18:43:00 GMT+1
Czlowieku. Dajesz przepis na internet nawet nie wiedzac jakie proprcje, jaki czas smazenia oleju, jaki m miec kolor. Ty nawet tego ciasta nie zrobiles i jeszcze te wyliczenia "z dupy" Troche to za droga zabawa zeby miec serce dac taki przepis. Finalnie wyjebali cie ze studiow prawda ?

Anonimowy pisze:

26 kwietnia 2020 19:41:00 GMT+2
Czas "smazenia" zalezy od temperatury, minimum 120° poniewaz musi zajsc dekarboksylacja THC zeby działalo spozyte oralnie, trzeba trzymać w oleju do zaniku bąbelkow, osobiscie polecam malutki sloiczek po koncentracie pomidorowym ktory wkladamy do piekarnika na okolo 20-30min na 135° proporcje takie zeby na ciastko wyszło 0.2g
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?