Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Ciasto w 5 minut

Autor: misiuziu niedziela, 20 czerwca 2010, 11:57 komentarze: (40)
Jak już wspomniałem, w związku z trwającą sesją, zamieszam przepisy dla tych, którzy szukają zajęć, byle się tylko nie uczyć. Seria zwie się Rzuć studia, zostań ninja. Na początek ciasto w 5 minut. Pamiętacie przepis jak czyścić przypalone garnki za pomocą kreta? No więc, przepis na ciasto w 5 minut dostałem od tej samej osoby :)

Składniki:
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia (nawet taka nie cała)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3,5 łyżki mleka


Do kubka wsypujemy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy to razem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ucieramy na jednolitą masę. Całość mieszania powinna zająć koło 2 minut.

Wstawiamy kubek na 3 minuty do mikrofalówki (800W). Można postawić kubek na talerzyku, żeby w razie "wycieku" nie zabrudzić kuchenki. I gotowe. Podobno smakuję dobrze (na poniedziałek ustawiam się na testowanie tego w pracy).

Jak już mamy ciastko, to możemy przystąpić do zakupów w sklepie, z odzieżą używaną :)

A tak może wyglądać po przyrządzeniu (zdjęcia pobrane ze strony http://forum.purepc.pl/Kulinaria-f51/Ciastko-W-5-Minut-t270488.html):





Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • kubek
  • łyżka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Mirabelka pisze:

20 czerwca 2010 12:07:00 GMT+2
O kurczę, miazga :D muszę wypróbować :D zwłaszcza, że jestem jedną z tych, co to tylko szukają zajęć, byleby się nie uczyć.

P.S. Będę nieelegancka, ale studentów ortografia też obowiązuje :P Rzeczownik "kakao" jest nieodmienny.

chantel pisze:

20 czerwca 2010 13:21:00 GMT+2
oj tak, sesja i nagle chce się sprzątać, jeść co 20 minut i wiele innych "niezbędnych" czynności ;)
robiłam podobne ciasto kiedyś, udało się, chociaż patrzyłam z niepokojem na to co dzieje się w mikrofali ;-) smaczne

asieja pisze:

20 czerwca 2010 14:38:00 GMT+2
o! kiedyś i ja to ciasto zrobiłam. ale nie popłynęło tak uroczo po brzegach kubeczka ;-)

Paula pisze:

20 czerwca 2010 16:41:00 GMT+2
bardzo je lubię :) właśnie podczas sesji ;P

Ag pisze:

20 czerwca 2010 16:48:00 GMT+2
chciałam jeszcze dodać, że nie wolno tego ciasta robić w metalowym naczyniu, bo nie urośnie :)

Anonimowy pisze:

20 czerwca 2010 20:38:00 GMT+2
mi ciasto wyszło i jest smaczne :)

Arvén pisze:

20 czerwca 2010 21:34:00 GMT+2
Jeszcze go nie robiłam, ale się przymierzam :D
Ono wychodzi dosyć suche w środku czy jest bardziej jak brownie wilgotne?

misiuziu pisze:

21 czerwca 2010 11:13:00 GMT+2
Kakao już poprawione :P Dzięki za zwrócenie uwagi.

Ogólnie, to do mikrofalówki nie można wstawiać metalowych naczyń.

filozofia smaku pisze:

21 czerwca 2010 11:19:00 GMT+2
Skąd ja to znam- 4 egzaminy na karku a ja podłogi pastuję, okna myję;)

grazyna pisze:

21 czerwca 2010 12:00:00 GMT+2
Brawo ! Wierzę, że się uda, bo ja piekę w mikrofalówce ciasta o normalnym rozmiarze i trwa to ok. 12 minut :)

Mirabelka pisze:

23 czerwca 2010 21:05:00 GMT+2
Zrobiłam w ramach odskoczni od nauki, ale powiem szczerze, że nie za dobre :P konsystencja coś między gumą a gąbką, smak raczej jałowy. No ale przynajmniej trochę czasu zabiłam a o to w końcu chodziło :P

un_yah pisze:

10 lipca 2010 21:19:00 GMT+2
1. znowu jestem sama w domu, ale tym razem starzy nie zostawili mi kasy na jedzenie ;< więc gotuję cokolwiek (bez urazy :F)
2. wygląda to okropnie, rozlało się po talerzyku i brzegach kubka niczym magma wypływająca z wulkanu :P ale to chyba dlatego, że dałam za dużo proszku do pieczenia \:
3. moje pierwsze samodzielnie upieczone ciasto.! :D
4. mmm, smaczne ;D (pewnie ze względu na to, że patrz: pkt. 3)

un_yah pisze:

12 lipca 2010 12:52:00 GMT+2
zapomniałam zapytać: ile to jest pół łyżeczki mleka? :>

Anonimowy pisze:

4 października 2010 19:10:00 GMT+2
Przepis na to był nawet na Demotywatorach :)

misiuziu pisze:

4 października 2010 19:31:00 GMT+2
A spójrz na datę na demotywatorach i pomyśl skąd jest ten przepis :P

Na kilku portalach był zdecydowanie wcześniej - sam dostałem do niego linka.

Finansista pisze:

7 października 2010 14:49:00 GMT+2
Co jeśli student nie ma mikrofalówki? :P

misiuziu pisze:

7 października 2010 15:10:00 GMT+2
To student ma pecha :P

Wtedy nie zostaję nic innego, jak znalezienie studentki, która zrobi mu ciasto w sposób tradycyjny :)

Anonimowy pisze:

22 października 2010 14:23:00 GMT+2
Rewelacja :D

Zrobiliśmy koleżance tort urodzinowy z tego ciasta gdyż nie mamy piekarnika, przystroiliśmy bitą śmietaną i wszystko co było w lodówce pasującego do tortu i się udało :)

amator pisze:

28 grudnia 2010 00:23:00 GMT+1
wygląda jak kupa

Anonimowy pisze:

16 stycznia 2011 16:10:00 GMT+1
przetestowałam, cudowna sprawa, wygląda lepiej niż na zdjęciach i smakuje całkiem nieźle. :)
proste składniki, prosty przepis i krótki czas oczekiwania - miodzio. <3

Anonimowy pisze:

28 stycznia 2011 16:13:00 GMT+1
Ciachoo Pyszne!
Ja zrobiłam wprawdzie bez
kakao , i był dobry! ale pewnie
z nim bedzie lepszy !

Anonimowy pisze:

1 lutego 2011 14:43:00 GMT+1
jeeest pysznee jadłam je w niedziele ..
naprawdę dobree i sie udaje :) będe je jutro robić w szkole :) tylko szkoda że tak się nie wylewa :) :D
jadłam je z cukrem pudrem,kiwi,mandarynką,bananem i waflem a to wszystko polane syropem wiśniowym :) POLECAM !!

Mirabelka pisze:

2 czerwca 2011 10:14:00 GMT+2
Ludzie, wy chyba w życiu nie jedliście dobrego ciasta, skoro wam to smakuje :P moja siostra też zrobiła, ale zapomniała dodać jajka i obydwie stwierdzamy, że bez jajka ma mniej gumiastą konsystencję i smak trochę też lepszy. Ale i tak szału nie robi :P

Anonimowy pisze:

30 czerwca 2011 13:10:00 GMT+2
genialne!!!

Anonimowy pisze:

16 lipca 2011 17:54:00 GMT+2
hehe caly kubek mi zalalo...;D

mm pisze:

24 lipca 2011 14:54:00 GMT+2
a można je popełnić w piekarniku?
jeśli tak to pewnie na 200 stopni na 3 minuty włożyć hm?...
(nie ma nie ma mikrofali...)

misiuziu pisze:

24 lipca 2011 15:00:00 GMT+2
Pewnie można, ale zakładam, że to będzie dłużej niż 3 minuty.

Anonimowy pisze:

28 sierpnia 2011 18:49:00 GMT+2
wprost wyborne ;D

Anonimowy pisze:

31 sierpnia 2011 10:57:00 GMT+2
ja też przepis wypróbowałam i naprawdę polecam dla tych którzy nie mają za wiele w szafkach i lodówce bo jest to szybki i nawet pyszny przepis :D ja zamiast mleka użyłam niecałe 3 łyżki śmietanki 12% i jest super:)

Anonimowy pisze:

8 września 2011 18:24:00 GMT+2
Witam, szczerze powiedziawszy nie myslalam, ze cos z tego wyjdzie....... a tu prosze normalne ciasto :) fajna i szybka przekaska :)

Anonimowy pisze:

13 grudnia 2011 12:51:00 GMT+1
Zrobiłem to ciasto i było pyszne ale mi urosło w górę.
PS.Pychaaaaaaaaaaaaaaaa!:)

Anonimowy pisze:

7 maja 2012 10:48:00 GMT+2
Rewelacyjny smak i błyskawiczna robota!!!

Pycha jest!

Wróce pisze:

19 maja 2012 16:25:00 GMT+2
Hehe , Mniam , rewelacyjne ale pod względem czasu i poziomu znania się na gastronomii.
Mi cały talerz zalało ;)

Anonimowy pisze:

27 czerwca 2012 16:55:00 GMT+2
Właśnie mieszam , ciekawe czy wyjdzie. :)

Anonimowy pisze:

23 sierpnia 2012 17:39:00 GMT+2
Wczoraj je robiłam na kolację i wyszło bardzo smaczne. Teraz w sumie króluje ono w moim menu, bo zepsuł się piekarnik, a ja często mam ochotę na coś słodkiego.

Anonimowy pisze:

20 kwietnia 2013 15:53:00 GMT+2
jeszcze 15 min temu czytałam ten przepis a już teraz wcinam ciasto:)))) po upieczeniu rzeczywiście trochę suche ale urozmaicone dżemem lub jakąś konfiturą smakuje znakomicie:) polecam

Anonimowy pisze:

25 lutego 2014 19:30:00 GMT+1
MMMM pycha Ja osobiście dałem pięć łyżek Mleka a 3 łyżki mąki i na 2mid i 30sek było naprawde dobre polecam :)

Anonimowy pisze:

2 sierpnia 2015 16:10:00 GMT+2
Naprawdę pyszne ciasto! Robi je się w mgnieniu oka, dałam wszystko idealnie tak jak w przepisie tylko ja mikrofalówkę mam najwyższą moc na 750 i dałam na 3 min. PYSZNE, polecam!

Grzanka :) pisze:

13 września 2015 18:24:00 GMT+2
Ryzyk fizyk, ochota na słodycze dość częsta, nawet na diecie od czasu do czasu można ,
wywaliłam tylko olej i kakao zamiast 4 łyżek cukru dała 2 + gorzka czekolada i słonecznik :D

w smaku różnicy nie czuję, no po za słonecznikiem rzecz jasna :)

Cirilla pisze:

22 czerwca 2016 14:31:00 GMT+2
Uwaga, takie ciasto można teraz kupić w pierwszym lepszym sklepie. Nazywa się "ciacho z kubka" chyba, i dolewa się wody do proszku.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?