Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Gotowanie ziemniaków

Autor: misiuziu czwartek, 3 maja 2007, 08:41 komentarze: (31)
Danie jest do jedzenia od tak, samo, ale tego chyba się każdy domyślił. Opisuje jak się gotuje ziemniaki z tych samych powodów, dla których opisywałem parówki.
Składniki:
  • ziemniaki


Bierzemy ziemniaki w dłoń i obieramy je. Dla niewtajemniczonych mówię, że chodzi o zdjęcie skórki z bulwy ziemniaka. Obrane ziemniaki wrzucamy do garnka z wodą. Jeśli mamy obierać dużo ziemniaków a robimy to wolno, to przetrzymywanie ich w wodzie zapobiegnie ich brązowieniu.

Obraliśmy ziemniaki. Jesteśmy z siebie dumni, bo to była najtrudniejsza część. Płuczemy garnek, myjemy ziemniaki i wrzucamy je do garnka. Najlepiej je pokroić. Pokrojone równiej się gotują i co ważniejsze - szybciej. Kroimy w części mniej więcej równe sobie.

Ziemniaki umyte i pokrojone, powrzucane do garnka i zalane wodą stawiamy na kuchence. Solimy trochę. Porcja ziemniaków dla dwóch osób to mniej więcej łyżka stołowa soli.

Gotujemy około 20 minut. Jeśli za mocno się gotują to zmniejszamy ogień. Woda nie może się wygotować bo spalimy garnek. Mi się zdarzyło jeden spalić i na razie nie planuje palić więcej. Ziemniaki co jakiś czas sprawdzamy nożem lub widelcem czy są miękkie. Jeśli są odlewamy je i są gotowe.

To co się robi po odlaniu ziemniaków... znam dwa sposoby:

sposób 1
Stawiamy garnek jeszcze raz na małych ogniu i czekamy chwilkę aż woda odparuje (ta, którą nie daliśmy rady wylać)

sposób 2
Porzucamy ziemniaki. Woda również odparuje.

Ziemniaki idealnie nadają się jako część pełnego obiadu, jednak rzadko są preferowane w kuchni studenckiej ze względu na kłopotliwości przygotowania w stosunku do konkurencyjnego makaronu czy ryżu. Jednak są one nie zastąpione podczas obiadu z drugą połówką (szczególnie jeśli chcesz jej zaimponować swoimi zdolnościami kulinarnymi). Albo idziesz na łatwiznę i kupujesz jej bieliznę.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • nóż
  • garnek
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Marta pisze:

3 maja 2007 22:41:00 GMT+2
:D
a wiesz co robią mroczne ziemniaki ?
mroczne ziemniaki sie gothują
hahahahahahahahaha ;P

Anonimowy pisze:

24 lipca 2007 15:21:00 GMT+2
Dzięki chłopie! Myślalam, że nie znajdę takiej głupoty w necie, alle dzięki Ci!! Nie wiedziałam jak obiad ugotować!

misiuziu pisze:

24 lipca 2007 20:28:00 GMT+2
Nie ma za co dziękować. Chociaż przyzbam się, że dla takich komentarzy prowadzę tego bloga.

Anonimowy pisze:

13 sierpnia 2007 16:57:00 GMT+2
dzięki.
bardzo pomogłeś mi i innym osobom też .
moja mama jest jeszcze w pracy a ja dopiero co wróciłam z biby i posprzątałam mieszkanie z grubsza .
nie mogłam wymyśleć nic na obiad .
aż w końcu wpadłam na pomysł że ugotuje ziemniaki i do tego cooś się wymyśli .
jakieś schabowe albo mielone .

no i jak narazie ziemniaki się gotują .
mam nadzieje że wyjDą dobre .


pozdroo ; **

;]]

Anonimowy pisze:

5 września 2007 16:15:00 GMT+2
dzieki za przepis ;) przydał się jak żona wyjechała :)

Anonimowy pisze:

6 października 2007 10:48:00 GMT+2
zioooom,

uratowałeś mnie od spożycia surowych bulw w skórze ^^

naprawde dzięki i ide skrobać bulwe ;D

Anonimowy pisze:

14 października 2007 19:09:00 GMT+2
Podziekowania od 3 studentow z Gdanska :D

Anonimowy pisze:

16 października 2007 21:21:00 GMT+2
Mój drogi...
Jeśli już podajesz przepis na gotowanie ziemniaków, to nie rób sieczki z mózgu wygłodzonym internautom!!!
Ziemniaki wrzucamy do gotującej się wody (posolonej oczywiście) a to po to, by nie stracić wartościowych minerałów (czy jakoś tak;-). Wodę polecam wykorzystać ponownie do jakiegoś sosu lub czegoś innego, bo i tak jest lepsza niż kranówa.
Pzdr i smacznego

Anonimowy pisze:

23 marca 2008 13:37:00 GMT+1
Jeżu, wieeelkie dzięki! Nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu na ziemniaki, a pojecia nie miałam, jak się cholerstwo gotuje;)

Anonimowy pisze:

22 kwietnia 2008 18:30:00 GMT+2
Ale z was debile... studenci buhahahaahh ziemniakow nie potrafia ugotoac.Brawo brawo dziewczyny!! yeahh bis

misiuziu pisze:

23 kwietnia 2008 09:50:00 GMT+2
... powiedział debil nie umiejący się podpisać...

Anonimowy pisze:

24 maja 2008 16:42:00 GMT+2
misiuziu szacunek! i z jajak sadzone rowniez!

Jedny strona gdzie opis gotowanie ziemniakow znalazlem :)

Anonimowy pisze:

5 września 2008 16:24:00 GMT+2
jeszcze by się przydało w języku C. ale i tak pomocne :)

misiuziu pisze:

5 września 2008 22:12:00 GMT+2
Języka C trochę zapomniałem, ale w razie czego mogę to napisać w php :D

Anonimowy pisze:

18 grudnia 2008 15:52:00 GMT+1
hej, nazywam się adrian i też miałem symbiotyczną mamusię przez co teraz nie wiem jak ugotować sobie herbatę, ale dzięki twojej stronie jakoś sobie radzę.

misiuziu pisze:

18 grudnia 2008 16:45:00 GMT+1
Dzięki :)

A z tą herbatą podsunąłeś mi pomysł na kolejny wpis :D

Anonimowy pisze:

23 lutego 2009 15:32:00 GMT+1
hehe,ziemniaki akurat wiedziałam jak ugotować, ale bardzo fajna stronka, taka na luzie, akurat dla studentów xD


Studentka z Wrocka ;)

Anonimowy pisze:

22 marca 2009 17:40:00 GMT+1
Super przepis. Zofia o dwóch lewych rękach.

Anonimowy pisze:

2 kwietnia 2009 21:27:00 GMT+2
dzieki wielkie! od pazdziernika do konca marca wytrzymalem bez ziemniakow, ale w koncu musialem sie kiedys przemóc. przepis mi bardzo pomogl!!! :D

Anonimowy pisze:

6 kwietnia 2009 12:47:00 GMT+2
nie sprawdzajcie ziemniaków czy się ugotowały nożem, bo poprzez wkładanie go do wrzątku szybciej się stępi. Lepiej użyć widelca ;)

Anonimowy pisze:

17 maja 2009 16:40:00 GMT+2
no wstyd sie przyznac, 20stka od dawna na karku, a ja serio nie posiadam tak elementarnej wiedzy.
Dzieki!

Anonimowy pisze:

20 maja 2009 14:09:00 GMT+2
student z Cz-wy dołącza do podziękowań:)

Anonimowy pisze:

10 czerwca 2009 13:03:00 GMT+2
genialny opis. Wlasnie tego szukalam.
Pozdrawiam cieplo,
bxxx

Anonimowy pisze:

8 sierpnia 2009 17:39:00 GMT+2
haha,zbawiciel, dzieki , zycie mi ratujesz

luq pisze:

15 sierpnia 2009 17:00:00 GMT+2
I ja się dołączam :D Wielkie dzięki :D A stronka ląduje w ulubionych :D

Anonimowy pisze:

23 sierpnia 2009 13:51:00 GMT+2
ok z ziemniakami juz dam rade dzieki Tobie;) a masz cos o udkach? bo je tez musze jakos przyrzadzic;p przynajmniej sorowke mam gotowa ;D

Anonimowy pisze:

2 października 2009 16:59:00 GMT+2
Rzeszow dziekuje Rzeszow pozdrawia :D

Maciek pisze:

28 października 2009 20:43:00 GMT+1
Zobaczyłem tą stronę po powrocie do domu (brat nie wiedział ile posolić ziemniaki). Ale jak na mój gust 1 łyżka stołowa na ziemniaki dla 2 osób to jakieś samobójstwo, organizm będziecie mieli w nie najlepszym stanie po takich dawkach soli, osobiście solę nie całe 2 łyżeczki na 4 osoby i nikt nie narzeka.
P.S
Mam tylko 15 lat, a potrafię już wieli jeśli chodzi o gastronomie, mama zawsze gotowała, ale od jakichś 2-3 lat częściowo ten obowiązek spadł na mnie, nie mam nic do waszych mam, ale uważam taką nadopiekuńczość za nieodpowiedzialność. Jednak sama idea tej strony bardzo mi się podoba, przydaje się np. mojemu bratu, niby starszy, ale on zajmuje się w domu elektroniką, co mi sporo czasu spędzonego przy np. komputerze zaoszczędza.

misiuziu pisze:

28 października 2009 20:59:00 GMT+1
Co do soli - wszystko zależy ile ziemniaków jest dla tych dwóch osób, oraz jak dużo wody znajduję się w garnku.

Ja też gotowałem jeszcze mieszkając w domu, jednak dopiero na studiach rozwinąłem skrzydła kulinarne. Dla rodziców nigdy bym nie zrobił czegoś, co nie jest jadalne (a różne wynalazki jadłem na studiach).

Anonimowy pisze:

7 kwietnia 2011 18:59:00 GMT+2
Witaj,

dzięki za dokładny opis. Właśnie gotuje ziemniaki po raz pierwszy w swoim życiu(aż wstyd się przyznać) i mam nadzieję, że będą się nadawały do zjedzenia.

Pozdrawiam

P.S. Rozwala mnie wypunktowanie zabrudzonych naczyń :-)

Anonimowy pisze:

29 marca 2012 15:09:00 GMT+2
Dzięki, postanowiłam dzisiaj zadebiutować w gotowaniu ziemniaków, właśnie takich wskazówek potrzebowałam.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) buraki (1) bułka (5) bułka tarta (13) bób (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lubczyk (1) lód (3) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) migdały (1) miód (3) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) mąka (44) nachos (1) naleśniki (3) nać pietruszki (1) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) płatki migdałowe (2) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) sól (11) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) woda (13) wódka (5) włoszczyzna (7) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) łopatka (1) łosoś wędzony (1) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?