Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Niedźwiedzie jadło

Autor: misiuziu poniedziałek, 14 marca 2011, 22:34 komentarze: (0)
Przepis z dedykacją dla Rynn - domagała się przepisu ;P W sobotę tworzyliśmy jadło - proste aczkolwiek zacne :) Wyszło naprawdę fajnie. Żeby była jasność - w sobotę, ale przedostatnią. Tak, ten przepis piszę już 9 dzień :P

Składniki:
  • ziemniaki
  • marchew
  • masło
  • cebula
  • boczek
  • czosnek

Ziemniaki i marchewkę obieramy. Następnie kroimy w plasterki. W sumie to właśnie chciałem zrobić ziemniaki w plasterkach, ale nie dogadałem się z Wojtkiem (który podróżuję stopem). Z naszego niedogadania wyszły plasterki 1-1,5cm. I na takie trzeba to pokroić :)

Wrzucamy to do osolonej wody i gotujemy. Gotujemy, aż marchewka i ziemniaki zmiękną. Wspominałem, że marchewkę wrzucamy dopiero chwilę później? Pewnie wspominałem :P W tak zwanym między czasie, obieramy cebulę i czosnek, a następnie kroimy to na plasterki albo coś koło tego. Boczek (najlepiej podwędzany) kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnie boczek i trochę jakiegoś tłuszczu. Masło nadaję się wprost idealnie :)

Chwilę go podsmażamy, później dorzucamy cebulę i ziemniaki (marchew i czosnek też) i jeszcze masła (bo na pewno jest za mało). Mieszamy i czekamy aż cebula zmięknie. Mieliśmy trochę mocniej ugotowane ziemniaki niż bym chciał - ale się okazało, że dobrze :) Lekko rozpadające się ziemniaki zmieszane z tłuszczem świetnie łączyły pozostałe składniki potrawy.

Dodajemy do tego soli oraz mnóstwo przypraw. Pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie - to chyba u nas trafiło na patelnie. Pyszne wyszło strasznie :) Polecam wszystkim.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • garnek
  • deska i nóż
  • patelnia
  • talerz i to czym jemy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?