Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Ziemniaki smażone w plasterkach

Autor: misiuziu poniedziałek, 27 listopada 2006, 20:51 komentarze: (10)
Składniki (na jedną osobę):
  • pół kilo ziemniaków (młode się nie nadają, bo mają za dużo wody w sobie)
  • trochę oleju
  • szczypta soli


Czas przygotowywania około 30 min. Przepis prosty jak budowa cepa (zupełnie jak składanie zamówienia tutaj).

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki (mniej więcej grubości zwiniętej prezerwatywy, może trochę cieńsze). Im cieńsze plasterki tym krócej trzeba smażyć, ale mogą się zrobić całkiem suche (tracą wtedy na smaku). Na patelnie wlewamy olej, tak żeby zakryło dno i czekamy aż się rozgrzeje. Wrzucamy ziemniaki (uwaga, tłuszcz będzie strzelał), solimy (dość sporo) i mieszamy. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Gdy ziemniaki będą już miękkie odkrywamy patelnie i przysmażamy je na większym ogniu. Woda powinna odparować a ziemniaki się zarumienić.

Porcja może być smażona na dwa razy (szczególnie na małej patelni). Najlepiej podawać z jajkiem sadzonym (takim z rozlewającym się żółtkiem) lub keczupem. A do ziemniaczków można upolować mięsko, używając broni (prawdziwy facet używa Broni jak ta skończyła 18 lat).

Zbrudzone naczynia i nie tylko
  • patelnia
  • garnek albo miska (zależy do czego obieraliście ziemniaki)
  • deska do krojenie (nie używać deski do prasowania)
  • to na czym jesz
  • jakieś sztućce
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

10 marca 2008 14:09:00 CET
można bez jajka ale z cebulką którą trzeba zesmazyc na koniec z talarkami i z siadłym mlekiem lub kefirem

Anonimowy pisze:

16 października 2008 17:00:00 CEST
Moje ulubione danie ;) Dobre też z zimnym mlekiem albo kefirem, tylko że pogonić może ...

Anonimowy pisze:

23 kwietnia 2009 11:31:00 CEST
ha, super przepis!

muszę powiedzieć, że masz talent pisarski również:P

misiuziu pisze:

23 kwietnia 2009 12:03:00 CEST
Podobni to mam tylko talent pisarski :P

Anonimowy pisze:

12 października 2009 13:12:00 CEST
proponuje zrobić to ze skwarkami i cebulką, z zimnym mleczkiem jest przezajebiste

Anonimowy pisze:

12 stycznia 2010 11:37:00 CET
a ja dodaję jeszcze zioła- bazylię oregano, zioła prowansalskie- smak jest dużo bogatszy, polecam;)

Anonimowy pisze:

22 stycznia 2010 20:33:00 CET
Dobry i smaczny przepis na niedrogie danie. Ja dodaje trochę skwarek, dużo cebuli, majranku, szczypna bazyli i oregano. Zamiast patelni można użyć brytfanki lub naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku.

Anonimowy pisze:

7 maja 2011 17:05:00 CEST
Bratkartofle.A jeszcze lepsze jak się ziemniaczki ugotuje dzień wcześniej a na dzień następny pokroi w talarki i podsmaży.Do tego posypane zieloną cebulką i maślanka.Mmmmm...palce lizać ;))

Anonimowy pisze:

2 października 2012 16:31:00 CEST
Wystarczy, że Bronia skończy 15.

Anonimowy pisze:

3 września 2016 20:02:00 CEST
Polecam dodac pieprz ziołowy cebule oraz ziele angielsie i listek laurowy
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?