Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Jajko sadzone

Autor: misiuziu sobota, 3 marca 2007, 15:22 komentarze: (4)
Mając tylko jajko można zrobić nie tylko jajecznice. Na pewno o wiele lepiej smakuje jako dodatek do pełnego obiadu, ale można zrobić też jako danie główne.

Składniki:
  • jajko
  • olej
  • sól lub warzywko


Mama mnie uczyła dwóch technik robienia tej "potrawy". Niedawno poznałem trzecią. Opisze teraz wszystkie po kolei.

Rozgrzewamy olej na patelni. Dlaczego nie masło? Bo szybciej się pali niż olej. Na gorący olej wbijamy jajko (lub dwa, zależy od wielkości patelni i żołądka).

Technika pierwsza:
Posypujemy solą i jak się jajeczka przyrumienią to przewracamy je na drugą stronę. Metoda najprostsza (nie da się tego spier... popsuć). A jak chcesz koniecznie coś pier... to polecam kobietę. Kobietę w bieliźnie ;>

Technika druga:
Posypujemy solą i stoimy przy patelni. Bierzemy łyżkę i gorącym olejem polewamy jajko z wierzchu. Długie i monotonne, ale jajko wygląda efektowniej niż smażone metodą pierwszą.

Technika trzecia:
Posypujemy warzywkiem (albo jakąś vegetą). Już nie solimy. Smażymy na małym ogniu przykrywając patelnie przykrywką. I teraz najważniejsze: trzymamy kciuki (przeciwstawne palce u naczelnych) żeby się ścięło z góry zanim spód się przypali.

Najbardziej podoba mi się technika trzecia. Po pierwsze jajeczko wygląda pięknie (kształt jak w metodzie drugiej, a do tego dochodzą kolorowe plamki od warzywka). Po drugie... zapomniałem co chciałem napisać. W każdym razie polecam metodę pierwszą (szybka) i trzecią (piękna).

I jeszcze kilka słów na temat jajeczek. Czy żółtko powinno być ścięte (jak głowa na gilotynie) czy rozlewające się? To zależy jak kto lubi. Ja uwielbiam rozlewające się żółtko na smażonych ziemniakach.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • patelnia (opcjonalnie pokrywka)
  • talerz + widelec
  • łopatka do smażenia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Krzysztof Lis pisze:

4 marca 2007 14:55:00 CET
Przyznam szczerze, że u mnie w domu robi się zawsze metodą najbardziej zbliżoną do trzeciej, ale bez używania pokrywki. I właśnie rozgrzane ale nie ścięte żółtko jest sensem tej potrawy, zwłaszcza gdy się je jajko sadzone z ziemniaczkami. :)

misiuziu pisze:

29 maja 2007 23:07:00 CEST
Też uwielbiam rozlane żółtko. Właśnie z ziemniaczkami jest najlepsze.

Anonimowy pisze:

13 października 2008 15:53:00 CEST
Jako specjalista od jajek sadzonych muszę powiedzieć, że jajko sadzone powinno solić się na samym końcu gdyż wtedy białko niematowieje ;)

Dietetyczne Przepisy pisze:

28 stycznia 2012 14:32:00 CET
Ja stosuję technikę czwartą -> 3 minutki bez przygrywki smażę, a kolejne 3 pod przygrywką ;)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?