Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Kanapki

Autor: misiuziu piątek, 23 lutego 2007, 12:30 komentarze: (4)
Kanapki to każdy wie jak robić. Ja opisze kanapki, które jadł mój dziadek. Nie pamiętam tego, bo zmarł jak byłem mały, ale cała rodzina mi o tym opowiada.

Składniki:
  • pieczywo (czyt. chleb)
  • masło lub margaryna
  • ogórki małosolne (kiszone)
  • miód


Chleb kroimy w kromki (pod warunkiem, że wcześniej nie był pokrojony). Smarujemy masełkiem. Ogórki kroimy w plasterki i układamy na chlebku.

Najlepsze są do tego ogórki małosolne, to znaczy ogórki kiszone, które nie zdążyły się jeszcze "przegryźć" do końca (kiszone też mogą być).

Całość polewamy miodem (musi być płynny) i gotowe do jedzenia. Smakuje to dziwnie, ale jest całkiem smaczne. Nie polecam jeść więcej niż dwie kanapki na raz, bo żołądek może nie wytrzymać. To teraz jeszcze jakiś dobry film i wieczór mamy zaplanowany.

Pewnie pomyślicie, że to okropne. Pewnie macie racje, świński mózg smakuje znacznie lepiej (wiem bo jadłem).


Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • nóż
  • talerz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

brzydula13 pisze:

23 lutego 2007 15:02:00 CET
Nie jest okropne, jest pyszne :) Jadałam tak nie raz... Lubię też podobną wersję, tylko ze świeżym ogórkiem w miejsce małosolnego.

Anonimowy pisze:

27 lutego 2007 15:12:00 CET
Pychota, to ogórki kiszone lub małosolne z miodem to specjalność kuchni z Kresów :) Z współczesnych dziwnych połączeń - uwielbiam kanapki z serem żółtym i dżemem (najlepiej truskawkowym) lub powidłem śliwokowym :) Smacznego

misiuziu pisze:

28 lutego 2007 10:55:00 CET
Z tymi Kresami może się zgadzać bo moja prawie cała rodzina pochodzi ze wschodniej granicy.

Anonimowy pisze:

2 marca 2007 13:22:00 CET
Kurde, chciałem coś dopisać o kuchni z Kresów, ale mnie chamy ubiegły...
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?