Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Frytki

Autor: misiuziu środa, 21 lutego 2007, 08:38 komentarze: (6)
Prościej się nie da. Może się da, ale bardzo chciałem tak napisać.

Składniki:
  • ziemniaki, ilość zależy od Ciebie
  • olej, dość sporo tego oleju
  • sól, keczup czy jakieś inne dodatki

Można zawsze kupić gotowe mrożone frytki. Będzie prościej i niewiele drożej. Mrożone frytki smażymy identycznie jak te, które sami robimy z ziemniaków lub pieczemy w piekarniku.

Ziemniaki obieramy. Ilość ziemniaków zależy od tego ile planujemy zjeść frytek. Kilogram ziemniaków kosztuje koło 2zł więc można zapchać się nimi do woli. Obrane ziemniaki myjemy i kroimy na frytki. Można kroić na mniejsze (w poprzek) lub większe (wzdłuż). Najważniejsze jest żeby frytki nie były za cienkie, bo zrobią się strasznie "chrupiące" (nie dla osób noszących sztuczne szczęki, ani noszą szkła w okach). Wlewamy olej na patelnie. Dużo oleju. W sumie to lepszym rozwiązaniem byłoby posiadanie odpowiedniego garnka z koszykiem do smażenia frytek, ale nie każdy go ma (pewnie niektórzy nie wiedzą nawet jak on wygląda).

W każdym razie wlewamy olej. Ile? Dobre pytanie. Oleju musi być tyle żeby wrzucone ziemniaki mogły w nim swobodnie pływać. Ziemniaków na raz nie powinno być zbyt dużo, bo część zostanie w takim układzie na kuchence. Mi zostały na biurku (mam palnik elektryczny i gotuje siedząc przy komputerze). Olej musi się dobrze rozgrzać (naprawdę dobrze). Jak już sądzimy, że odpowiednio się nagrzał wrzucamy jedną frytkę (na razie tylko jedną). Powinna zacząć skwierczeć, pojawić się pełno bąbelków wokół niej i próbować pływać (jak topielec). Jeśli tak się nie dzieje to czekamy dalej, w przeciwnym wypadku wrzucamy frytki.

Smażymy tak długo aż uznacie, że się nadają do jedzenia (nie podaje czasu, bo nigdy nie chce mi się patrzeć na zegarek). Wyławiamy frytki taką dużą łyżka z dziurkami lub widelcem (jeśli widelcem to zestawcie patelnie z ognia, bo zanim wyłowicie wszystkie to spalą się wam). Operacje smażenia powtarzamy do wyczerpania się zapasu surowych frytek.

Jeść palcami lub widelcem lub czymkolwiek (łyżką) z solą, keczupem czy czymkolwiek. Nadaje się do pięknego obiadu na przykład z tym (zamiast ryżu). A później kup se plakat.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • patelnia
  • to czym jesz i na czym jesz
  • nóż i deska do krojenia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

2 marca 2007 13:26:00 CET
Przez ciebie dotarło do mnie, że dawno frytek nie jadłem. Muszę zgwałcić kumpla o frytkownice...

Anwen pisze:

7 lipca 2007 14:52:00 CEST
ponieważ frytki to dosyć powszechne danie i nie wiem jak Tobie ale mi w tradycyjnej wersji już się nudzi więc staram się je urozmaicać, np.
- frytki z orzechami (smażymy frytki i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi)
- frytki z sosem czosnkowym (sos robię z: śmietany, majonezu, dużej ilości rozgniecionego czosnku, soli i białego pieprzu)
- frytki z żółtym serem

Anonimowy pisze:

2 marca 2008 23:27:00 CET
Nie spodziewałem się że do frytek można napisać przepis. Wydawało mi się że z nimi każdy da sobie radę.
--
kasyno 365

Anonimowy pisze:

3 lutego 2009 16:54:00 CET
gdy nie patrze na zegarek , to po ch,,piszesz przepis na forum ,idiota

misiuziu pisze:

3 lutego 2009 17:30:00 CET
Jak nie umiesz się podpisać, to na chu... piszesz komentarz?

To nie forum, tylko blog. I nie zmuszam Cię do jego czytania.

Anonimowy pisze:

6 września 2012 21:27:00 CEST
ale kurwa ile maja sie smazyc!
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?