Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Prosty deser z truskawek

Autor: misiuziu poniedziałek, 18 czerwca 2007, 16:40 komentarze: (9)
Uwielbiam truskawki. W tym roku miałem okazję pojeść ich sporo. Zauważyłem, że potaniały więc najwyższa pora kupić sobie trochę i zrobić deser (lekki, orzeźwiający i bardzo smaczny.

Składniki:

  • truskawki

  • śmietana

  • cukier



Nie podaje ilości, bo to zależy zupełnie i całkowicie od was. Truskawki mógłbym jeść prawie bez ograniczeń, więc tym bardziej jest mi określić ilość.

Myjemy truskawki, obieramy z szypułek (takie zielone coś) i wrzucamy do miseczki czy kubka. Rozgniatamy widelcem (jak ktoś ma mikser to można i mikserem, ale jak się męczysz widelcem to o wiele lepiej smakuję, nie ważne jak niedobre wyszło). Rozgniatamy na drobną miazgę.

UWAGA!
Niektóre truskawki stawiają opór i potrafią opluć sokiem.

Dosypujemy cukru i dolewamy śmietany. Mieszamy. Im więcej cukru tym bardziej słodsze (to tak w razie jakby się ktoś nie domyślił). Im większą porcje truskawek robicie tym mniej cukru (procentowo do truskawek). Jak jest za słodkie nie dacie rady zjeść większej porcji.

Śmietana... im więcej tym deser bardziej "kremowy". Im mniej tym bardziej truskawkowy. Wszystko zależy od was. Jak zostanie trochę śmietany to można zrobić to.

Dzisiaj też podrzucę linka. Tym razem do gry obsługiwanej prze przeglądarkę. Zwie się Cantr. Jest to symulator społeczeństwa (wydobywanie surowców, przetwarzanie ich, handel, związki międzyludzkie, stanowienie prawa itp.). Żeby było ciekawiej, jedna z moich postaci (Adam niemowa) został naczelnym kucharzem w pewnej osadzie. Jest w tym naprawdę dobry.

P.S.
Można też zjeść truskawki polewane gorącą czekoladą.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • miska lub kubek

  • widelec

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

czara pisze:

18 czerwca 2007 19:09:00 GMT+2
ja robie co prawda takie cos bez smietany ale zawsze wstawiam to na godzinke do zamrazarki
smakuje swietnie

misiuziu pisze:

18 czerwca 2007 19:20:00 GMT+2
A to już inna sprawa. jak byłem mały to mama robiła mus truskawkowy (zmiksowane truskawki z cukrem) i wstawiała to do zamrażarki w pojemniczkach plastikowych po lodach.

Jak się zamroziło to były takie lody truskawkowe. Z nimi właśnie kojarzą mi się ciepłe wakacje.

md pisze:

18 czerwca 2007 20:20:00 GMT+2
Jak masz truskawki to mozna zrobic prosty, a calkiem smaczny obiad - ostatnie 2 razy to jadlem i calkiem dobre: truskawki obierasz, kroisz na cwiartki, robisz ryz, wszystko mieszasz, cukrzysz, + troche mleka/smietany. I gotowe. Danie prostackie a cieszy ;)

misiuziu pisze:

18 czerwca 2007 20:28:00 GMT+2
Genialne w swojej prostocie. Będę musiał spróbować, tylko zamiast ryżu dam makaron :p

paulina6735 pisze:

18 czerwca 2007 20:51:00 GMT+2
Jakoże śmietana jest tucząca ja polecam jogurt naturalny :-) Tylko trzeba pamiętać, że jest kwaśniejszy od śmietany i dać troszkę więcej cukru.

misiuziu pisze:

18 czerwca 2007 20:58:00 GMT+2
Też tak można. Co niektórym się przytyło :P

Alicja w Krainie Czarów pisze:

19 czerwca 2007 11:16:00 GMT+2
Super przepis. Zwłaszcza dygresje - wprowadzają czytelnika w dobry nastrój. Ja już wykorzystałam truskawki na wiele sposobów. Ale niebywale zaskoczył mnie kiedyś prowadzący "Domową kawiarenkę" w TV, podając truskawki z pieprzem zielonym i dodatkiem alkoholu. Podobno dobre, ale ja bym nie ryzykowała. Pozdrawiam serdecznie

misiuziu pisze:

19 czerwca 2007 13:26:00 GMT+2
Dzięki.

Jak kiedyś jadłem lody waniliowe z pieprzem (parę innych rzeczy z pieprzem też jadłem). Takie sobie.

A chyba nawet widziałem ten program gdzie robili truskawki z pieprzem i alkoholem. A może mi się tylko wydaje.

Anonimowy pisze:

23 lipca 2009 21:11:00 GMT+2
a ja do tego przepisu dodaje makaron i obiadek dla mało wymagających gotowy :):)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?