- mleko
- czkolada gorzka powyżej 60% kakao (Terravity Cocoacara)
- masło
- bajery
Proporcji czekolady do mleka nie podaję - zależy od indywidualnych upodobań. Im więcej mleka, tym rzadsza konsystencja otrzymanego napoju.
Do garnuszka wlewamy (na starcie) pół kubka (ok 150 ml) mleka. Do tego dodajemy kawałek masła (ale masła prawdziwego - broń boże miksów tłuszczowych lub margaryny) i 100 g (tabliczkę) czekolady połamanej na kostki. Całość stawiamy na malutkim ogniu i rozpuszczamy czekoladę mieszając do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby można dolać mleka, dosłodzić... Cudawianki (chili w proszku, cynamon, imbir, skórka pomarańczowa, cytrynowa, wanlia...). Po uzyskaniu jednolitej cieczy rozlewamy i delektujemy się gorącą, doskonałą w smaku i konsystencji czekoladą.
Po wystudzeniu czekolady (przyrządzonej według podanych proporcji - 150 ml mleka/100g czekolady) stanowi doskonały sos czekoladowy.
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- garnuszek
- mieszadło
- kubek