Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Genialna czekolada do picia.

Autor: koobak sobota, 19 lutego 2011, 21:44 komentarze: (10)
Składniki:
  • mleko
  • czkolada gorzka powyżej 60% kakao (Terravity Cocoacara)
  • masło
  • bajery
Od dawna miałem ochotę na wypróbowanie tak zrobionej czekolady do picia. Jako czekoladę w przepisie podałem, moim zdaniem, najlepszą czekoladę gorzką dostępną na rynku. Zawiera bardzo dużo kakao (70%) i jest idealnie słodka: wręcz lekko niedosłodzona. Przez to mogę pożreć całą tabliczkę bez zamulenia. Nie polecam czekolady gorzkiej z dodatkami, ponieważ nie zawsze dodatki są rozpuszczalne (kawałki chili lub skórki pomarańczowej), przez co w gotowej czekoladzie pływają farfocle z tendencją do osadzania się. Poza tym na gorąco moc ostrych dodatków wzrasta. Pierwszy raz tego przepisu spróbowałem właśnie na czekoladzie Terravity z chili i poarańczą. Nie wszyscy dali radę z wypiciem. No i farfocle irytowały.
Proporcji czekolady do mleka nie podaję - zależy od indywidualnych upodobań. Im więcej mleka, tym rzadsza konsystencja otrzymanego napoju.
Do garnuszka wlewamy (na starcie) pół kubka (ok 150 ml) mleka. Do tego dodajemy kawałek masła (ale masła prawdziwego - broń boże miksów tłuszczowych lub margaryny) i 100 g (tabliczkę) czekolady połamanej na kostki. Całość stawiamy na malutkim ogniu i rozpuszczamy czekoladę mieszając do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby można dolać mleka, dosłodzić... Cudawianki (chili w proszku, cynamon, imbir, skórka pomarańczowa, cytrynowa, wanlia...). Po uzyskaniu jednolitej cieczy rozlewamy i delektujemy się gorącą, doskonałą w smaku i konsystencji czekoladą.
Po wystudzeniu czekolady (przyrządzonej według podanych proporcji - 150 ml mleka/100g czekolady) stanowi doskonały sos czekoladowy.
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • garnuszek
  • mieszadło
  • kubek
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

20 lutego 2011 19:25:00 CET
O Mamo... Jakie dobre:) Mniam:)
E

Anonimowy pisze:

20 lutego 2011 22:56:00 CET
Polecam to zrobić w kąpieli wodnej....no chyba że masło w tym przepisie jest po to żeby czekolada się nie przypalała

Wojtek pisze:

20 lutego 2011 23:45:00 CET
Zawsze przy takich przepisach myślę sobie: a co to za sztuka zrobić czekoladę z ... czekolady ? ; )

koobak pisze:

21 lutego 2011 15:33:00 CET
A z czego zrobić czekoladę do picia, jak nie z czekolady? Tylko po rozpuszczeniu będzie zbyt gęsta, za słodka, za gorąca. Dlatego dodatek mleka i masełka.

misiuziu pisze:

21 lutego 2011 15:38:00 CET
Trza zrobić z pomysłu ulepszenia czekolady :P

Masło, kakao i mnóstwo wolnego czasu (przy zamrażaniu i jej roztapianiu). Chromolić - taka wersja jest najlepsza.

Anonimowy pisze:

21 lutego 2011 17:53:00 CET
ja po prostu gratuluję. byłam pewna, że zjem każdą ilość czekolady. nigdy nie miałam efektu mulenia. a tu szok! wypić to już nie potrafię - pół kubka i odpłynęłam w błogostan :)

Anonimowy pisze:

7 sierpnia 2011 19:43:00 CEST
Za to czekolada typowo używana w kawiarniach i innych miejscach, gdzie za taki prosty wynalazek liczą sobie kilkanaście złotych, to deserowa bądź gorzka Wedla. Zamiast mleka można ewentualnie użyć śmietanki (ale będzie gęsto!), wtedy bez masła, i w kąpieli wodnej. A jeśli chodzi o "cudawianki" to poza podanymi w przepisie warto coś dolać do czekolady... :) Ja bardzo lubię pić czekoladę z syropem miętowym, uzyskując napój zwany After Eight. Jednak jeśli pod szafką znajdzie się jakiś owocowy likier lub rum, to też może być świetnym dodatkiem!

koniowata pisze:

1 września 2011 11:48:00 CEST
Strasznie mnie zmuliło. A ja polecam zrobić do na czekoladzie mlecznej z Milki. :) dodać trochę mleka, odrobinkę masła i.. pić. Będzie słodkie - za słodkie? Dodać trochę mleka, ale lepsze słodkie niż.. gorzkie. Do mlecznej można dodać różne dodatki.. Kawałki truskawek [w lato] na przykład :)

Adrian Moczyński pisze:

5 kwietnia 2020 18:06:00 CEST
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

Kaśka pisze:

24 maja 2020 13:02:00 CEST
Gorąca czekolada jest dobra na wszystko, więc sama często ją przyrządzam. Bardzo fajne porady znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ Od kiedy z nich korzystam moje dzieci mówią, że moja czekolada jest smaczniejsza niż z kawiarni. Polecam!
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?