Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Dobrze widząca ryba

Autor: misiuziu poniedziałek, 7 lutego 2011, 22:43 komentarze: (3)
Tak jest, dzisiaj będę się bawił w wujka "Dobra Rada" drogie dzieci. Nie wiem czy wiecie, ale wzrok jest bardzo ważny. Jak ważny to się przekonacie, jak go stracicie :P Dla mnie stoi on na równi ze sprawnym umysłem i palcami - czyli moim narzędziem pracy :) Dzisiaj taki ogólny + przykładowy przepis na jedzenie "dla oczu"

Składniki:
  • warzywa, dużo i kolorowo
  • paluszki rybne, sztuk - ile dusza zapragnie, a brzuch pomieści
  • makaryż albo frytki
  • olej
  • jakieś przyprawy 
Na początek słów parę na temat tego, co zdrowe dla oczu. Więc... są to warzywa. A to Ci heca - one chyba na wszystko są dobre :P Dogrzebałem się do materiałów, iż warzywa powinny być jak najbardziej kolorowe (czy coś). Ciemnozielone, czerwone i jeszcze jakieś takie jaskrawe. Do tego jeszcze jagody albo winogrona.

Dlatego właśnie do przepisu użyjemy warzyw - taka paczka z warzywami na patelnie się nada idealnie. Do tego jeszcze ryby - bo zawierają kwasy omega3. Nie wiem, czemu się wszyscy tak tym tłuszczem podniecają. Ja rozumiem, jakby on był rozsmarowany na cyckach, to co innego, ale tak? :P Ogólnie ryby są smaczne i zdrowe - także na oczy - dlatego lądują w przepisie.


A gdy już Wam jednak się popsuję wzrok, to tutaj możecie zaopatrzyć się w soczewki kontaktowe. Czemu soczewki a nie okulary? Bo zapewniają większy kąt widzenia i jak dla mnie, były by idealne na moje wycieczki - okulary na pewno zaraz by mi się roztrzaskały o skały :) Co nie znaczy, że wieczorem przy kominku nie założyłbym okularów, co by wyglądać inteligentnie :P Pozory trzeba stwarzać :P

Wracamy do przepisu - gotujemy makaryż (makaron lub ryż, dla tych co są tu nowi :P ). W tym samym czasie, podsmażamy na patelni, na rozgrzanym tłuszczu paluszki rybne. Na kolor bardziej złocisty ze stron obu :) Zdejmujemy je na talerz i możemy czymś przykryć, co by nie wystygły. Na patelnie (ten sam tłuszcz i co tam zostało) wrzucamy warzywa. Ja zawsze daję je zamrożone - wtedy się mi ładnie rozmrażają :). Pod sam koniec, dorzucamy do warzyw makaryż (albo frytki, ale tego nie testowałem) i mieszamy, żeby się smaki przeszły na wylot.

Zdejmujemy całość z patelni, kładziemy obok ryby i pierdzielamy :) Na zdrowie :)

    Zbrudzone naczynia i nie tylko:
    • garnek
    • widelec
    • patelnia
    • talerz
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Dodaj komentarz

    Anonimowy pisze:

    8 lutego 2011 12:18:00 GMT+1
    Fuj:) Tylko nie paluszki rybne! Tyle dobrych rybek... błagam, tylko nie paluszki, w paluszkach grama rybki nie ma;) Zrobiłam wczoraj taki secik, ale z tilbią:) E

    misiuziu pisze:

    8 lutego 2011 14:34:00 GMT+1
    Kurcze, to z czego są robione paluszki? Z parówek?

    Troszkę to chyba na wyrost napisane - mięso z ryb w paluszkach nie jest zmielone - to są po prostu kawałki ryby. Nie zgodzę się zatem z faktem, iż nie ma tam ani grama ryby.

    Co nie zmienia faktu, że nie umywają się do świeżego dorsza przed chwilą wyciągniętego z morza :)

    Anonimowy pisze:

    8 lutego 2011 15:08:00 GMT+1
    to się porobiło. czytam przepis i mi stanowczo puszki rybne do tego nie pasują. ale sobie myślę, że może i się da usmażyć takiego puszkowego szprotka w oleju...myśląc dalej, to uznałam, że wolałabym zjeść warzywo+węglowodan a ta ryba to dla kota. a na samym końcu dotarło do mnie, że są to paluszki rybne i to nie z puszki. dziękuję. A.
    ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
    A niby kto to ma być?