Składniki:
- fasolka szparagowa, jakieś pół kilograma dla obiadu dla dwóch osób
- masło lub margaryna, jakieś 3 łyżki
- mniej więcej tyle samo bułki tartej
- szczypta soli
Fasolkę myjemy i obcinamy jej końcówki. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Świeża fasolka to jakieś 40 minut gotowania (poprawcie jeśli się mylę).
Jak się gotuję to możemy sobie pooglądać coś niecoś w internecie. Dzisiaj polecam sklep z bielizną.
Jakoś przed końcem gotowania rozpuszczamy masło na patelni. Później dodajemy bułkę tartą i podsmażamy. Powinno się zarumienić a nie spalić.
Odcedzamy fasolkę i polewamy tak przygotowaną zasmażką. Dobrze smakuję do pełnego obiadu (na przykład do tego dania).
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- garnek
- patelnia
- łyżka
- to na czym jesz