Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Fasolka szparagowa

Autor: misiuziu niedziela, 17 czerwca 2007, 20:42 komentarze: (13)
Fasolka szparagowa taniej, więc można zrobić ją sobie do obiadu. Najprostszy sposób jest przeważnie najlepszy, dlatego też jest to banalny przepis.

Składniki:

  • fasolka szparagowa, jakieś pół kilograma dla obiadu dla dwóch osób

  • masło lub margaryna, jakieś 3 łyżki

  • mniej więcej tyle samo bułki tartej

  • szczypta soli



Fasolkę myjemy i obcinamy jej końcówki. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Świeża fasolka to jakieś 40 minut gotowania (poprawcie jeśli się mylę).

Jak się gotuję to możemy sobie pooglądać coś niecoś w internecie. Dzisiaj polecam sklep z bielizną.

Jakoś przed końcem gotowania rozpuszczamy masło na patelni. Później dodajemy bułkę tartą i podsmażamy. Powinno się zarumienić a nie spalić.

Odcedzamy fasolkę i polewamy tak przygotowaną zasmażką. Dobrze smakuję do pełnego obiadu (na przykład do tego dania).

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • garnek

  • patelnia

  • łyżka

  • to na czym jesz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Wredonisia pisze:

24 lipca 2007 15:04:00 GMT+2
Prawdę mówiąc, fasolka jest jeszcze lepsza z Vegetą :)

misiuziu pisze:

24 lipca 2007 20:22:00 GMT+2
Prawdę mówiąc nigdy nie próbowałem.

Anonimowy pisze:

2 lutego 2008 21:15:00 GMT+1
xprawde mowic uwielbiam fasolke szparagowa z buleczka, wcinam przez cale lato.Mrozona to nieto samo niestety.

seeiko pisze:

10 września 2008 13:31:00 GMT+2
jeszcze smaczniejsza to: ugotować na pół-twardo z łyżeczka soli i 3 łyżeczkami cukru! ostudzić! (można ją zrobić wieczorem by była na następny dzień) :-) zimną wrzucamy do 2 porcji masła i jednej porcji bułki tartej (wtedy nie jest taka ścisła) i chwilę smażymy mieszając - NIEBO w GĘBIE!!!

Emel pisze:

30 czerwca 2009 16:24:00 GMT+2
Przepis bardzo ok. Z mojej strony sugestia taka, żeby tą fasolkę jeszcze z tą zasmażką chwilę na patelni potrzymać, będzie bardziej chrupiąca. Co do wegety to nie wiem, ale posypałem to wszystko pikantną przyprawą do grilla - zupełnie nieźle wyszło.

Smacznego żarłoki.

Anonimowy pisze:

25 lipca 2009 19:38:00 GMT+2
Ja dzisiaj robie! ale chwilę gotowałem i teraz podsmażam z bułką i masłem jak narazie trochę twardawa,chyba się wkopałem ale mam nadzieje ze dobże będzie że bułka mi się nie przepali a fasolka miękka będzie!!!

Anonimowy pisze:

28 lipca 2009 19:29:00 GMT+2
Niestety ale musisz ugotować ją dobrze. Na patelni już Ci tak mocno nie zmięknie

Cowboy pisze:

31 lipca 2009 16:38:00 GMT+2
Ostatnio wypróbowałem fioletową fasolkę szparagową! To zupełna nowość, smakuje znakomicie. Gotuje się przez godzinę (niestety). Zasmażkę robię z oleju (niedużo, może być ten niereklamowany) do którego wrzucam garść kostek z wędzonego boczku. Podgrzewam to na wolnym ogniu tak długo, aż powstaną chrupiące jasnozłote skwareczki. Wtedy dodaję sól, kilka szczyp granulowanego czosnku i bułkę tartą. Można dodać też odrobinę cukru (nie za dużo) ale nie wolno dopuścić, aby zaczął karmelizować.

Anonimowy pisze:

10 sierpnia 2009 18:03:00 GMT+2
Dżi, kocham bób, ale w tym roku się zdecydowanie przejadłem.
A fasolkę się robi tak samo jak kalafior!
Człowiek codziennie coś odkrywa!

mondra88 pisze:

22 sierpnia 2009 20:52:00 GMT+2
Fasolka szparagowa z tartą bułeczką(musi byc jej duuużo i tylko na masełku)to niebo w gębie!PYSZOTA!:D Pamiętajcie przy zakupach,żeby przełamywac fasolkę i sprawdzać czy nie ma włókien(jesli ma,tzn,że nie jest młoda) Pozdrawiam:))

Anonimowy pisze:

9 lipca 2010 17:18:00 GMT+2
A ja właśnie gotuję fasolkę :D mniam mniam mniam ... uwielbiam!!!!!!!!

jarecki pisze:

20 lipca 2010 16:04:00 GMT+2
przepis jest super, ale ja poszedłem o krok dalej: do gotujacej sie fasolki dodalem jeszcze kostke rosolowa z ziela angielskiego i liscia laurowego, do tego jeszcze drobno posiekany czosnek. dalej juz wedlug przepisu. efekt jest bardzo smaczny. pozdro dla wszystkich. powodzenia w pichceniu

Katarzyna Poloczek pisze:

13 czerwca 2012 11:50:00 GMT+2
z 15 minut wystarczy do gotowania, 40 to trochę za dużo :)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) buraki (1) bułka (5) bułka tarta (13) bób (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lubczyk (1) lód (3) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) migdały (1) miód (3) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) mąka (44) nachos (1) naleśniki (3) nać pietruszki (1) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) płatki migdałowe (2) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) sól (11) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) woda (13) wódka (5) włoszczyzna (7) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) łopatka (1) łosoś wędzony (1) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?