Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Chleb w cieście naleśnikowym

Autor: misiuziu wtorek, 9 stycznia 2007, 17:02 komentarze: (5)
Smakuje świetnie. Przepis dostałem od Agnieszki, którą teraz pozdrawiam.

Składniki:
  • jajko
  • mąka, około szklanki
  • woda
  • chleb
  • olej
  • sól i pieprz do smaku


Zaczynamy od przyrządzenia ciasta naleśnikowego. I teraz musicie wybrać: albo robicie w misce (o wiele wygodniej) albo na głębokim talerzu (miska mniej do mycia).

Opcja z miską:
Wbić jajko, wsypać mąkę, sól i pieprz oraz wodę. Wody tyle, żeby było w sam raz (zależy od gęstości ciasta). Jeśli macie mikser to fajnie macie, bo wymieszanie tego zajmie chwilę.

Opcja bez miski:
Jak wyżej tylko nie można używać miksera. Bierzemy widelec i zaczynamy rozcierać. W tym czasie można przeglądać joemonstera. Dlaczego? Bo powaga zabija powoli.

Po wymieszaniu ciasta (5 minut mikserem, pół godziny widelcem, 300 dowcipów później) przystępujemy do właściwej części. Jeśli miska jest na tyle szeroka żeby się zmieścił kawałek chleba do zanurzenia to fajnie (skąd wy macie takie duże miski?). W innym przypadku przelewamy to na głęboki talerz. Rozgrzewamy olej na patelni. Chleb należy zmoczyć wodą (żeby za bardzo ciastem nie naciągnął i nie był surowy). Bierzemy chleb na zlew i polewamy go woda. Można też wsadzić go do miski z wodą, żeby pływał jak prom.

UWAGA!
Zbyt świeży chleb (szczególnie pszenny) po namoczeniu wodą się rozwali (jak mokra makulatura). Polewamy go wodą mnie albo w ogóle (i tak będzie smaczny).

Maczamy chleb w cieście. Z dwóch stron jakby się ktoś nie domyślił. Smażymy na złocisty kolor z obu stron. Nie wiesz jak wygląda złocisty kolor? To masz problem. Nic się nie martw, tylko kup piwo i nalej do pokala i smaż na taki właśnie kolor.

Podawać z ... widelcem.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • patelnia
  • miska i talerz lub miska lub talerz
  • widelec lub łopatki do miksera
  • to czym jesz i na czym jesz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Zło i Niedobro pisze:

9 stycznia 2007 23:06:00 GMT+1
Znam wariację na temat chleba zasmażonego w czymś:
W kromeczce wycinasz na środku dziurkę i maczasz ją w białku od jajka (samym białku)na tej samej zasadzie co w cieście - z tym polewaniem wodą etc. Wrzucamy na patelnię i do dziurki wlewamy żółtko (to co jest do kompletu od białka w którym maczaliśmy) i smażymy na złocisty kolorek. :)
równie pyszne

Anonimowy pisze:

10 stycznia 2007 08:13:00 GMT+1
dobrą opcją jest też chleb namoczony w jajku (całym) roztrzepanym z mlekiem (wystarczy widelcem, na talerzu), z cukrem i szczyptą cynamonu, a potem usmażony na złoto. i też jak w Twoim przepisie, chleb nie może być za świeży.

misiuziu pisze:

10 stycznia 2007 11:34:00 GMT+1
Pierwszego przepisu na pewno spróbuje, a drugi ma jedna okropną wadę - nie cierpie cynamonu.

Anonimowy pisze:

25 lipca 2007 18:37:00 GMT+2
do przepisu oli - zamiast cukru i cynamonu można użyć soli :p

Anonimowy pisze:

23 kwietnia 2009 14:48:00 GMT+2
Pychota :) tyle ze ja zawsze maczam chleb(najlepiej stary) w jajku i przyprawionym sola i nic wiecej ;p
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?