Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Koklet...

Autor: koobak czwartek, 31 lipca 2008, 12:23 komentarze: (7)
...czyli kotlet idealny.

Masz problem z nidosmażonym kotletem, przypalonym kotletem, a może nadmiernie suchym w środku kotletem? Nawet jeśli nie, to czas na przepis na kokleta idealnego. Pyszne, złociste, w środku soczyste i aromatyczne kotleciki sojowe.
Składniki:

  • 8 sztuk zrazów sojowych

  • 2 kostki rosołowe

  • 3/4 litra wody

  • średnie jajko

  • 4 łyżki mąki

  • sól i pieprz

  • 4 łyżki otrębów

  • różne przyprawy (curry, bazylia, oregano, wszystko, co chora fantazja podpowie)

  • olej

  • 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy vegeto-podobnej



1. Na miły złego początek gotujemy suche zrazy sojowe w rosołku. Do 3/4 litra wody wrzucamy 2 kostki rosołowe (czyli tyle, ile się normalnie wrzuca na litr), solimy, pieprzymy, wrzucamy zrazy i gotujemy 17.5 minuty.
2. Ugotowane zrazy sojowe odsączamy z rosołu, kładziemy na talerzu 1 i czekamy aż wystygną.
3. W talerzu 2 (lub miseczce) przygotowujemy panierkę. Mąka + sól + pieprz + otręby (można bez) + przyprawa vegetopodobna (można bez) + różne przyprawy (można bez). W ramach różnych przypraw dodałem do panierki 2 łyżki przyprawy do pizzy.
4. W talerzu 3 (lub miseczce) bełtamy jajko.
5. Po ostudzeniu zrazów rozgrzewamy olej na patelni. Potem kolejno obtaczamy dokładnie w panierce, zanurzamy w jajku i wrzucamy na patelnię. Smażymy tylko po to, żeby panierka nie była surowa. A więc do uzyskania pięknego, złotego koloru (w zależności od składu panierki).
6. Podawać z ryżem al dente lub ziemniakami al dente oraz surówkami. Sosik też byłby mile widziany.

Powyższa ilość panierki oraz jajko powinny wystarczyć w zupełności do przygotowania 8 zrazów.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • garnek

  • widelec

  • patelnia

  • 3 talerze



Wkrótce "małe conieco" o panierkach, surówkach i al dente. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Kłamca pisze:

31 lipca 2008 14:54:00 GMT+2
Nie można było wcześniej? Nie wiedziałem co na obiad zrobić i na mieście jadłem... Ale jutro pewnie wypróbuje :D

Anonimowy pisze:

2 sierpnia 2008 22:03:00 GMT+2
wole schabowe 100x, nigdy sie nie przekonalem do wegetarianskich potraw. a propo, pracuje na kuchni w http://www.best-restaurant.co.uk/ :) i podpatrzylem przepis na ratatuja, jak spisze to sie podziele, choc i tak wole tam jest kurczaka, jakies normalne jedzenie, a nie warzywa :P szefowa kuchni mowi "vegetable is crap" :)

misiuziu pisze:

2 sierpnia 2008 23:05:00 GMT+2
Ja też wolę jakieś mięso, chociaż przyznaje, że dość często nachodzi mnie ochota na warzywka i coś wegetariańskiego.

Chociaż przeważnie do tej potrawy dokładam jeszcze mięso :P

Anonimowy pisze:

18 stycznia 2009 11:44:00 GMT+1
Żeby było bardziej studencko: kotlety sojowe gotujemy w wodzie z kostką rosołową, odsączamy i bezpośrednio wrzucamy na patelnię. Jak się zarumienią, przekładamy na talerz (albo zostawiamy na patelni) i dodajemy małe pudełko dowolnej surówki z Almy (może być z innego sklepu). Zjadliwe. Koszt: 3,50.

misiuziu pisze:

18 stycznia 2009 12:09:00 GMT+1
Drugi przepis na zrazy sojowe jest mój i robię je dokładnie tak, jak mówisz :)

Anonimowy pisze:

21 stycznia 2009 00:39:00 GMT+1
Tak, drugi przepis przeczytałem, jak już tu skomentowałem.

Unknown pisze:

31 stycznia 2009 09:54:00 GMT+1
Ni trzeba kotletów sojowych gotować, wystarczy namoczyć we wrzątku kilka minut pod przykryciem (jak zupkę z torebki) ;)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?