Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Lasagne...

Autor: misiuziu poniedziałek, 7 lipca 2008, 21:05 komentarze: (7)
... albo coś koło tego. Taka prawdziwą robi się inaczej, ale to jest wersja uproszczona, studencka. Korzystam z tego, że się przeprowadziłem i mam piekarnik. Chociaż dzisiaj przyszła właścicielka i powiedziała, że jak nie posprzątam to wynajmie sprzątaczkę na mój koszt. Głupia baba i tyle. A teraz przepis.

Składniki:

  • makaron, garść makaronu

  • mięso mielono, 200g

  • olej

  • koncentrat pomidorowy

  • cebula

  • czosnek

  • sól i pieprz



I na początek gotujemy makaron. I jak się spokojnie gotuje, obieramy cebulę i siekamy ja w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Obieramy później dwa ząbki czosnku i też drobno go siekamy i wrzucamy na patelnię i dolewamy kapkę oleju i smażymy (i za dużo "i" użyłem).

Teoretycznie powinno się to wrzucać na gorący olej, ale ze względu na to żeby oszczędzić trochę na myciu naczyń, wrzucam to od razu.

Podsmażamy to tak, żeby było miękkie. Dorzucamy mięso i jakieś pół szklanki wody. Rozdrabniamy mięso i je smażymy czy dusimy. Wlewamy koncentrat pomidorowy, dodajmy przypraw do smaku. Tak naprawdę to można to zrobić jak się robi spaghetti. Tylko trzeba mieć duże zacięcie, żeby gotować dalej a nie zjeść gotowego spaghetti.

Jak już się makaron ugotuje i go odcedzimy (za pomocą talerza oczywiście, żeby nie brudzić nie potrzebnie sitka). Wrzucamy makaron do naczynia żaroodpornego, zalewamy to sosem mięsnym i mieszamy. Jeszcze można doprawić do smaku. Ja użyłem soli czosnkowej i pieprzu kolorowego. Na wierzch kładziemy ser (tyle ile dusza zapragnie).

Wstawiamy to wszystko do piekarnika i pieczemy. Jeśli mięso było dosmażone to zajmie to chwilkę, tyle tylko żeby się ser stopił. Mi zajęło to dwie chwilki :)

Jest po prostu genialne pyszne i warto troszkę się zmęczyć żeby później to zjeść. I chciałem wrócić do dobrego zwyczaju podawania linka do stron wartych pokazania. Dzisiaj traficie na blog charytatywny.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • garnek

  • deska i nóż

  • patelnia

  • naczynie żaroodporne

  • talerz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Stingah pisze:

8 lipca 2008 00:30:00 GMT+2
Mniam. Ja to chcem :D.

Anonimowy pisze:

20 lipca 2008 10:41:00 GMT+2
Tomku to ty nie sprzatasz mieszkania aw szczgolnosci kuchni ,no wstyd mi za Ciebie mama

Anonimowy pisze:

20 lipca 2008 21:26:00 GMT+2
misiuziu, gdzie ty jestes?

Gabi pisze:

24 lipca 2008 13:10:00 GMT+2
hA! ja to dzis ugotowam! i dam na pożarcie rodzinie i to wcale nie tej studenckiej! to bedzie taki mily akcent przed tym jak w poniedzialek zwieje z domu na Woodstock ;] moze mniej mnie pozniej wydziedzicza? =]

Aque pisze:

28 lipca 2008 13:13:00 GMT+2
Świetny blog! Jeszcze nie jestemn studentką, ale zaczęłam się panoszyć w kuchni, a czasem brakuje mi wiedzy podstawowej, co owocuje np. zupą z pierogów zamiast pierogami (nikt mi wtedy ne powiedział, że to do gorącej wody sie wrzuca XP). A tutaj wszystko krok po kroku, bez zakładania, że coś wiem. Genialne!
dodane do blogów odwiedzanych, jak bum cyk cyk. Oby tak dalej.

Anonimowy pisze:

20 października 2008 21:21:00 GMT+2
Wstawiamy to wszystko do piekarnika i pieczemy. Jeśli mięso było dosmażone to zajmie to chwilkę, tyle tylko żeby się ser stopił. Mi zajęło to dwie chwilki :)

Nie używa się "Mi" na początku zdania tylko "Mnie"

misiuziu pisze:

20 października 2008 22:27:00 GMT+2
Mi też coś w tym zdaniu nie pasowało :P
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?