Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Gotowany kalafior

Autor: misiuziu niedziela, 29 czerwca 2008, 18:17 komentarze: (9)
Właśnie jem pyszny kalafior i postanowiłem opisać jak zrobić takie cudeńko :) Żeby nie było wątpliwości: taaaaanie cudeńko.

Składniki:

  • kalafior, jedna główka

  • 2-3 łyżki stołowe bułki tartej

  • olej, mniej więcej tyle samo co bułki

  • sól



Na początek pijemy dobre wino. Przynajmniej ja tak zrobiłem. Bierzemy główkę kalafiora i go myjemy pod bieżącą wodą. Nie radzę go szorować szczotką, bo się rozleci. Kalafior rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do osolonej wody i gotujemy.

Teraz zostaje pytanie: jak długo? Uważam, że niektóre pytanie powinny zostać bez odpowiedzi :P Znaczy nie patrzyłem na zegarek jak się gotowało. Jak jest miękkie to przestajemy gotować. W międzyczasie robimy zasmażkę tak jak do faolki szparagowej.

Wyciągamy kalafior na talerz i polewamy zasmażką. I w ten oto sposób mamy zdrowy, smaczny i tani obiad. Nic więcej nie trzeba do tego dodawać. Chociaż ja wypiłbym jeszcze trochę wina... Tylko jak potem zmienić opony...

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • talerz

  • widelec

  • patelnia

  • garnek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

30 czerwca 2008 10:13:00 GMT+2
eee ja zamiast oleju używam masełka. droższe troszkę, ale przepyszne :)

misiuziu pisze:

30 czerwca 2008 11:16:00 GMT+2
Normanie też bym tak zrobił, ale zauważyłem, że nie mam masła, dopiero jak wróciłem z zakupów i nie chciało mi się już do sklepu wychodzić.

Krzysztof Lis pisze:

3 sierpnia 2008 13:17:00 GMT+2
Ja tam wolę kalafiora na surowo. ;)

misiuziu pisze:

3 sierpnia 2008 20:54:00 GMT+2
Ale wypada czasami zjeść jeden ciepły posiłek dziennie :)

Anonimowy pisze:

16 września 2008 14:15:00 GMT+2
:D tego mi było trzeba! i życie od razu stalo sie prostsze:) pozdrawiam

Anonimowy pisze:

12 maja 2009 18:07:00 GMT+2
Dobra jest takze zasmazka z maselkiem ale i takze odrobina oleju do smazenia mniam pychotka :P
Pozdrawiam kucharzy

Anonimowy pisze:

23 lipca 2009 12:05:00 GMT+2
Ja najbardziej lubię zasmażkę z margaryną, najlepiej Kasią :)

Anonimowy pisze:

7 listopada 2009 12:57:00 GMT+1
hehe dobry przepisik-to musi byc sama przyjemnosc przedewszystkim nie tyle jedzenia co towazystwa tak sympatycznego kucharza ;))
pozdrawiam:))

Blair Witch pisze:

7 listopada 2009 16:38:00 GMT+1
Zaiste! W towarzystwie tego kucharza to faktycznie jest sympatycznie! Zwłaszcza jak gotuje do łóżka i na taborecie!! :D :*
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?