Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Schab pieczony

Autor: misiuziu czwartek, 17 kwietnia 2014, 11:36 komentarze: (4)
Można powiedzieć, że danie jednogarnkowe. Można powiedzieć nawet więcej - żadnego garnka nie użyłem :P

Składniki:
  • ziemniaki, dwa średniej wielkości
  • marchewki dwie
  • pietruszka, nać i korzeń
  • cebula
  • liść laurowy
  • koperek
  • trochę oliwy
  • papryka ostra w proszku
  • majeranek
  • lubczyk
  • tymianek
  • schab
  • sól i pieprz

Warzywa kroimy w grubsze kawałki, siekamy nać pietruszki i koperek. Dodajemy przyprawy i trochę oliwy - wszystko mieszamy razem (żeby przyprawy przywarły do warzyw). Schab kroimy na dwa grube plastry (dla dwóch osób był obiad) i także nacieramy przyprawami.

Całość pakujemy w rękaw do pieczenia i pieczemy przez około godzinę. Można dodać też trochę wody (powstanie wtedy więcej sosu na bazie rosołu).




Jak dla mnie wyszedł trochę za suchy ten schab - myślę, że to jednak powinno być albo bardziej tłuste mięso, albo więcej wody i oliwy. Moja wersja na pewno była dietetyczna ;)

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • miska
  • nóż i deska
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Ewa pisze:

3 listopada 2014 14:44:00 GMT+1
Fantastyczny przepis. Schab na pewno smakuje wyśmienicie.

Sposoby na studia pisze:

27 października 2015 15:06:00 GMT+1
Świetny przepis na studencki obiad! :)

Ania pisze:

25 sierpnia 2017 10:23:00 GMT+2
Świetny pomysł z tym przepisem, prosty, szybki i niewiele wymagający, wręcz idealny dla typowego studenta. Ja widziałam jeszcze inny pomysł, też być może dobry właśnie dla studentów (i nie tylko), a chodzi o zamawianie dań, a konkretnie składników do nich na https://mrchef.pl/pytania_i_odpowiedzi tak więc można samemu gotować, mając już gotową bazę (składniki) oraz przepis i film z instruktażem do gotowania.

mowisalmon.pl pisze:

25 maja 2019 20:53:00 GMT+2
Szybki i smaczny przepis. To, co mnie zadziwiło to fakt, że schab nie wyszedł twardy. O ile w przypadku smażenia wiem, że wystarczy schab odpowiednio roztłuc, ponacinać wiązadła oraz namoczyć w mleku, nie wiedziałem, jak postąpić, aby schab z piekarnika był równie smaczny.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?