Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Makaron z warzywami i mięskiem

Autor: misiuziu niedziela, 4 marca 2007, 21:38 komentarze: (2)
Kolejny przepis z makaronem w roli głównej. Ja lubię makaron a jest tak tani, że często go jem. Danie to jest podobno bardzo dobre. Ja wiem, że na pewno jest tanie. Koniec nudnego wstępu o niczym. Czas zacząć gotować.

Składniki:
  • pierś z kurczak (lub inne mięsko byle nie mielone)
  • olej lub masło
  • kostka rosołowa lub warzywko
  • włoszczyzna w paskach (jakieś 10-15 dkg)
  • makaron, tak z pół paczki
  • mąka


Na początek gotujemy makaron. Jak zwykle standardowo.

Mięsko kroimy w kostkę w sam raz na kęs. Jak ktoś ma duże kęsy to nie trzeba w ogóle kroić. Najlepsze są piersi z kurczaka, ale każda inna padlinka nadaje się do tego równie dobrze (najlepsze jest świeżo ustrzelone mięsko). Wrzucamy to na patelnie na rozgrzany tłuszcz i smażymy. Mięsko ma się obsmażyć/skurczyć/zmienić kolor (niepotrzebne skreślić). Wszystko zależy od tego jakie lubicie i od wielkości kęsów. Im większe kawałki tym dłużej trzeba smażyć, żeby nie było surowe w środku. Jak już się podsmaży dorzucamy do tego włoszczyznę w paskach. Najlepiej mrożoną. Mniej roboty.

Smażymy to póki włoszczyzna się nie rozmrozi, mieszając żeby się nie przykleiło do patelni. Później dolewamy 3/4 szklanki wody i mieszamy. Dorzucamy do tego kostkę rosołową (najlepiej warzywną dla lepszego smaku) i mieszamy aż się nie rozpuści. Zamiast kostki można wsypać czubatą łyżeczkę warzywka. Czekamy aż się zagotuje mieszając od czasu do czasu.

Do szklanki wsypujemy 1-2 łyżki mąki, dolewamy wody do połowy i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej "czegoś tam" (nie ma być grudek mąki). Następnie dolewamy to do mięska z warzywami i mieszamy dokładnie i intensywnie. Mąka zagęści sos. Można dolewać stopniowo aż do zadowalającej nas konsystencji. Po zagotowaniu się sosu wyłączamy gaz.

Makron wysypujemy na talerz i zalewamy sosem. Porcja jest mniej więcej na jedną osobę, ale wystarczy zrobić więcej makaronu lub samego sosu (najtańsze składniki) i śmiało mogą się najeść 3 osoby.

Nadmiar włoszczyzny (niewykorzystany) można użyć do innego dania. Podobnie makaron. A po posiłku zająć się kobietą w bieliźnie.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • patelnia
  • talerz + widelec
  • łopatka do smażenia
  • szklanka od mąki
  • garnek z pokrywką
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

20 lipca 2007 14:06:00 CEST
Podoba mi się twój styl! Nie ważne co to za potrawa! Lubię takie pisanie. Na pewno ktoś spróbuje. J.

Anonimowy pisze:

2 sierpnia 2009 12:57:00 CEST
jak dla mnie pycha i banalnie proste w przygotowaniu :)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?