Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Kutak, że się rozpływa w ustach.

Autor: koobak czwartek, 5 lutego 2009, 22:42 komentarze: (8)
Potrawa poraża swą prostotą.

Składniki:

  • Filety z kurczaka

  • olej

  • przyprawy

  • sól i pieprz



Uwag kilka:
*najlepiej mieć gotowe do podania ziemniaki (pomaszczone) lub ryż i surówkę
*koniec uwag

Filety kroimy w cienkie paski (grubości ok. 1 cm). Muszą być mniej więcej tego samego rozmiaru. Na patelnie (najlepiej typu wok) wlewamy olej i go rozgrzewamy. Następnie na gorący tłuszcz wrzucamy i obsmarzamy kurczaka, aby ze wszech stron zrobił się biały. Po tym wszystkim posypujemy przyprawami/ziółkami, solimy, pieprzymy, mieszamy (ciągle smażąc), żeby się wszystko równomiernie pokryło przyprawami (ja używam curry + sól). Wyciągamy kawałek w celu spróbowania. Jeśli jest surowe w środku - trza jeszcze posmażyć (jeszcze nie udało mi się to), jeśli jest suche - przedobrzyliśmy, potrawa nie wyszła (ale prawdziwy student wszystko zje). Gdy jest mięciutkie, soczyste i aromatyczne - wyszło to, o co chodziło. Podajemy równie szybko, jak przyrządzaliśmy. Jemy pełni zachwytu dla własnego geniuszu.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • patelnia

  • mieszadło

  • nóż

  • deska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Zło i niedobro, Zin pisze:

6 lutego 2009 00:01:00 GMT+1
ystko fajnie ale co to jest KUTAK ?

misiuziu pisze:

6 lutego 2009 00:17:00 GMT+1
"Kutak w ciecie na osto", a tłumacząć na polskie to będzie to:

http://video.google.com/videoplay?docid=-5975512758857079423

Gabi pisze:

6 lutego 2009 11:39:00 GMT+1
no nie wiem jak można nie wiedzieć co to Kutak... ;>

misiuziu pisze:

6 lutego 2009 14:42:00 GMT+1
Ja też nie wiem Gabi jak mogłaś tego nie wiedzieć ;]

koobak pisze:

6 lutego 2009 14:57:00 GMT+1
A... Rozumiem.
A tak nawiasem, to dlaczego (...)!

o. pisze:

6 lutego 2009 16:19:00 GMT+1
Mniej znaczy wiecej, ale ja dodalbym troche sosu sojowego - kurczak bedzie zloty jak z kentucky:)

Gabi pisze:

6 lutego 2009 19:53:00 GMT+1
ale sie okazało ze jednak wiem! :P

misiuziu pisze:

7 lutego 2009 00:28:00 GMT+1
I tylko to Cię ratuje Gabi :D
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?