Składniki:
- Filety z kurczaka
- olej
- przyprawy
- sól i pieprz
Uwag kilka:
*najlepiej mieć gotowe do podania ziemniaki (pomaszczone) lub ryż i surówkę
*koniec uwag
Filety kroimy w cienkie paski (grubości ok. 1 cm). Muszą być mniej więcej tego samego rozmiaru. Na patelnie (najlepiej typu wok) wlewamy olej i go rozgrzewamy. Następnie na gorący tłuszcz wrzucamy i obsmarzamy kurczaka, aby ze wszech stron zrobił się biały. Po tym wszystkim posypujemy przyprawami/ziółkami, solimy, pieprzymy, mieszamy (ciągle smażąc), żeby się wszystko równomiernie pokryło przyprawami (ja używam curry + sól). Wyciągamy kawałek w celu spróbowania. Jeśli jest surowe w środku - trza jeszcze posmażyć (jeszcze nie udało mi się to), jeśli jest suche - przedobrzyliśmy, potrawa nie wyszła (ale prawdziwy student wszystko zje). Gdy jest mięciutkie, soczyste i aromatyczne - wyszło to, o co chodziło. Podajemy równie szybko, jak przyrządzaliśmy. Jemy pełni zachwytu dla własnego geniuszu.
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- patelnia
- mieszadło
- nóż
- deska