Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Placuszki francuskie dozupne

Autor: misiuziu piątek, 6 lutego 2009, 15:18 komentarze: (4)
Przepis dostałem od Gabi (w życiu bym go sam nie zrobił).

"W myśl myśli Kazika " nie ma co pierdolić trzeba wypić 5 jaboli" jakby nie było to kawałek 220 volt :P
Wysyłam Ci mój cudowny przepis, którego się nie da zepsuć ;)


Składniki:

  • 2 jajka

  • mąka

  • szczypta soli



Przepis zakłada, że posiadamy już dowolną zupę, którą fajnie byłoby ubogacić jakimś wsadem. Zatem rozpoczynamy od umycia jajek ( tak, tak wszyscy wiemy z której strony kury to wyszło :P) Następnie do większego kubeczka lub miseczki wbijamy całe jajko oraz żółtko z drugiego, białko natomiast pozostawiamy samo do ubicia, utrzepania- co kto woli:P


Jajka mieszamy łyżeczką, po 5 sekundach mamy żółtą emulsje do niej dosypujemy po trochę mąki i mieszamy i robimy to tak długo, aż masa będzie dość gęsta, ale nie twarda, dlatego trzeba to robić z wyczuciem i nie polecam wsypania dużo mąki od razu, bo będzie po ptokach.

Jak wymieszamy to zabieramy się do trzepania :D Dosypujemy do białka odrobinę soli, żeby piana była mocna ;] i trzepiemy, trzepiemy aż stwardnieje ;)

(tu się wtrącę: tylko mi się to kojarzy z czym innym? :P )

Następnie bardzo delikatnie łączymy pianę z masą, żeby zepsuć całego trzepania. Powinna nam powstać blado-żółta masa. W międzyczasie zupę doprowadzamy do lekkiego wrzenia i za pomocą dużej łyżki (takiej do zupy :P) nabieramy porcje masy i kładziemy ją na wierzchu zupy. W standardowym garnku mieszczą się 4 placuszki, bo wbrew pozorom one się powiększą.

Gotujemy jakąś minutę, przewracam i znów minutę, lub jeszcze chwile - należy to robić na oko, aż będzie widać ze placuszek jest już ready. Ugotowane placuszki odkładamy na talerz i zarzucamy następną porcję. Z podanej ilości wychodzi ok 15 placuszków. Wiadomo, co za dużo to niezdrowo, wiec nie polecam wrzerać gigantycznych ilości, ale zamiast ryżu lub makaronu to dobre urozmaicenie no i własne :D"

I mam jeszcze napisać, że przepis dostałem od mojego kochania :P

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • kubek

  • miska do trzepania piany

  • trzepaczka lub urządzenia trzepaczkopodobne

  • łyżka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

corner pisze:

6 lutego 2009 18:17:00 GMT+1
Hmm... A można utrzepać jakąś inną emulsję zamiast tej piany i dodać?
:-P

MSPANC

misiuziu pisze:

7 lutego 2009 00:26:00 GMT+1
Nie o mnie to pytanie :) Ja w życiu nie zjem takich placków :p

zemfiroczka pisze:

9 lutego 2009 21:28:00 GMT+1
"Jak wymieszamy to zabieramy się do trzepania :D Dosypujemy do białka odrobinę soli, żeby piana była mocna ;] i trzepiemy, trzepiemy aż stwardnieje ;)"

Taaa, a podobno to o mnie mówią, że ja to tylko o jednym myślę i piszę ;)P

misiuziu pisze:

9 lutego 2009 23:55:00 GMT+1
Jak ja się cieszę, że to nie są moje słowa :P

Bo ja to porządny jestem i bardzo nieśmiały :)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?