Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Bigos preludium

Autor: newpowersoul środa, 11 lutego 2009, 14:05 komentarze: (3)
Jeden przepis na bigos już jest. Mój przepis można potraktować, jako preludium (no bo w końcu bigos w słoiku nie bierze się znikąd-najpierw trzeba go zrobić). Wbrew pozorom przyrządzenie naszego narodowego specyfiku nie jest takie trudne. Może nie będzie wybitny w smaku, ale cóż, nie można mieć wszystkiego.


Składniki:


  • opakowanie kiszonej kapusty(było po 500g i 1kg. Ja tam brałem 1kg:D)

  • 1 koncentrat pomidorowy

  • olej

  • 1 cebula

  • sporo kiełbasy z serii podwawelska itp.

  • sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie
  • pieczarki i jak ktoś chce to suszone śliwki
  • 1 lampka czerwonego wina dla podkreślenia smaku i reszta do obiadu

Rozcinamy opakowanie z kiszoną kapustą i odlewamy to, co jest w niej najlepsze-sok. Nie raz i nie dwa uśmierzył ból po ostatniej nocy, dlatego nie wylewamy do zlewu, tylko przelewamy do szklanki, wstawiamy do lodówki, przechowujemy i spożywamy kiedy przyjdzie na to czas:). Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Tutaj mała uwaga. Jeśli ktoś nie lubi kwaśnego bigosu, niech biegnie co sił do sklepu i kupi zwykłą kapustę, poszatkuje na naprawdę mikrokawałki i doda do kiszonej. Oczywiście doprawiamy. Wstawiamy to na gaz.

Kroimy kiełbę i cebulę i na drobne kawałki i podsmażamy na patelni. Tak naprawdę można dodać obojętnie jakie mięso, ale tniemy po kosztach, bo w końcu mamy kryzys. Przerzucamy z tłuszczem do garnka. Smażymy pieczarki( długo je smażymy) i przerzucamy do garnka. Właściwie, wszelkiej maści bigosy, gulasze, makaryże z tuńczykami etc. wszystko to sprowadza się do usmażenia czegoś na patelni i dodania tego do garnka z gotujacym się czymś innym. Nudne. Powinienem przerzucić się na robienie deserów ;] Nevermind. Gotujemy to wszystko w zasadzie ile chcemy( kapusta ma być miękka) , dodajemy wino i jak chcemy, to koncentrat pomidorowy. Wedle tradycji ludzie potrafili gotować bigos 2dni mówiąc, że im dłużej się gotuje, tym lepszy. Ja aż tyle czasu nie miałem. Jeśli przyrządziliśmy go za dużo to można zamrozić, zaprosić znajomych, albo przerzucić do słoików i wtedy ponownie patrz przepis pierwszy.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • garnek

  • widelec

  • patelnia

  • talerz
  • deska do krojenia
  • znowu trzeba umyć kuchenkę....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

15 lutego 2009 12:52:00 GMT+1
świetna strona, dzięki. nie przestawaj gotować i dodawać nowych przepisów, nawet po studiach! :D

misiuziu pisze:

15 lutego 2009 16:26:00 GMT+1
Właśnie testuje twój przepis ;]

newpowersoul pisze:

15 lutego 2009 17:08:00 GMT+1
tylko mała uwaga odnośnie dodawania wina: kapusta kiszona jest naprawdę kwaśna i wszystko wychodzi kwaśne, więc tego wina nie powinno być dużo, a już na pewno nie wytrawne. Koniecznie czerwone, pół wytrawne albo pół słodkie i koniecznie powyżej 10zl;]
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?