Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Makaryż z tuńczykiem

Autor: newpowersoul wtorek, 3 lutego 2009, 16:54 komentarze: (13)
Użyłem opcji przeszukaj bloga i bardzo się zdziwiłem, że wśród tych wszystkich receptur nie ma ani jednej rybnej pozycji. Nie, żebym lubił ryby- nie znoszę ich. Jest jednak pewien wyjątek: tuńczyk. W miarę tani, przepyszny i można go spożywać w dowolnych konfiguracjach. Dzisiejszym przepisem chcę zainicjować(poważne słowo) cykl potraw z tuńczykiem w roli głównej. A zaczniemy od jednego z prostszych dań, które jest wariacją nt. szeroko rozumianego spaghetti. Oczywiście studenckiego.

Składniki:


  • 1 tuńczyk w puszce (preferowany w oleju)

  • makaryż

  • mały koncentrat pomidorowy

  • sól, pieprz, czosnek+ co kto lubi
  • żółty ser

Zastanawiacie się pewnie czym jest makaryż. Otóż jest to bardzo praktyczny neologizm, ponieważ w swoim znaczeniu zawiera równocześnie ryż i makaron: dwa fundamenty kuchni studenckiej. Za każdym razem pisząc makaryż będę sygnalizować, że do danej potrawy można używać jednego i drugiego zamiennie. Jak ktoś ma bogatą wyobraźnię kulinarną i chce oba składniki połączyć, to nic nie stoi na przeszkodzie. Do rzeczy:

Gotujemy makaryż w ilości nam odpowiadającej. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię, otwieramy konserwę z tuńczykiem(najlepiej wybierać te, które mają uchwyt, bo walka z nożem może się źle skończyć dla obu stron, chyba, że mamy otwieracz do puszek) i wrzucamy go na patelnię. Smażymy max. minutę i dodajemy koncentrat pomidorowy z przyprawami. Warto dolać odrobinę wody, żeby nie było tak gęste. Mieszamy. Odlewamy makaryż i przerzucamy go na patelnię i znowu mieszamy. Na koniec wystarczy starkować żółty ser. I to już wszystko:) Makaryż z tuńczykiem to nieocenione źródło białka i siły.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • widelec

  • patelnia

  • talerz
  • garnek
Wyjątkowo mało, prawda:D?
BTW pamiętajcie, że w sporcie sama dieta nie wystarcza. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

misiuziu pisze:

3 lutego 2009 17:59:00 CET
A ja uwielbiam ryby, ale tylko mięsożerne :D

Za tuńczykiem nie przepadam, a przepisów z rybami nie ma bo ... nie :) Rzadko jem rybę w Szczecinie. No chyba, że śledzia, ale on jest już gotowy.

I chciałem z tego miejsca powiedzieć ważną rzecz. Paprykarz szczeciński NIE JEST robiony w Szczecinie.

Anonimowy pisze:

3 lutego 2009 23:01:00 CET
Jutro idę oblać egzamin. Proszę o jakiś przepis, bogatszy niż jedynie butelka wina, na zapicie smutków. Może coś z czekoladą (podobno poprawia humor) ;)/ Hwesta

Anonimowy pisze:

3 lutego 2009 23:02:00 CET
Tudzież zagryzienie... Głodnemu chleb na myśli... / Hwesta

misiuziu pisze:

3 lutego 2009 23:07:00 CET
Ja prawdopodobnie nie zdążę nic napisać (nie licząc tego, że brak mi pomysłu). Poszukaj czegoś na blogu :P

newpowersoul pisze:

3 lutego 2009 23:07:00 CET
butelka czekoladowego wina;]

Anonimowy pisze:

4 lutego 2009 14:05:00 CET
a ja tak ze 2 dni temu szukalem przepisow z tunczykiem i rowniez nie moglem uwierzyc w brak takowych ;)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze:

4 lutego 2009 14:51:00 CET
ja od dłuższego czasu planuje zrobić ryż z tuńczykiem, ale coś ni mogę się zebrać sama w sobie, a to podstawa ;)

Blair Witch pisze:

5 lutego 2009 11:59:00 CET
a ja wczoraj na obiad zrobiłam makaryż, dokładniej to z pierwszej części czyli maka, a jak jest za wodniste to mozna troche posypac mąką, odrobineczke ;) wspaniały przepis, gratulejszyn NPS :)

newpowersoul pisze:

5 lutego 2009 13:12:00 CET
dzięki, ale nie byłoby tego przepisu tutaj, gdybym go nie ukradł starszemu bratu, który mnie tym gościł w Lublinie:)

można jeszcze dodać cukru, jeśli ktoś nie przepada za smakiem samego koncentratu, ale to wszystko przecież kwestia przyzwyczajenia.

misiuziu pisze:

5 lutego 2009 17:43:00 CET
I jeszcze papryczki piri-piri :) Ostatnio dodaje je prawie do wszystkiego :)

h20 pisze:

19 listopada 2009 15:40:00 CET
ja bym powiedziała że zamiast pomidorowego czegoś lepszy jest majonez! i pieprz do tego i nieco cytryny. Pycha :)

za to ryż z tunczykiem - nie polecam. robi się nieprzyjemna papka...

i uwaga, nie kupować tuńczyka rozdrobnionego, tylko całości (kawałki czy jak to tam się zwie ;))

KJ:) pisze:

22 lutego 2010 20:16:00 CET
Pyszne:) Ja dodaję jeszcze trochę śmietany (nie wiem po co, jak gotuję to zawsze coś dodaję tak o;] ) do tego cebula no i tak jak ktoś napisał- ostre papryczki wyłożone na danie już gotowe do spożycia;]

Anonimowy pisze:

24 lutego 2010 19:22:00 CET
A ja zawsze makaryżem nazywałam makaron w kształcie ryżu, taki z jakiego się robi sałatki ;)
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?