Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Budowa chłodnicy, czyli pędzenie bimbru ciąg dalszy

Autor: misiuziu sobota, 31 stycznia 2009, 17:09 komentarze: (9)
Pisałem już na temat pędzenia bimbru w poście o pięknym tytule "Księżycówka, samogon albo po prostu bimber". Po opublikowaniu tego posta dowiedziałem się z różnych źródeł wielu ciekawych rzeczy, dlatego postanowiłem dopisać "kontynuacje" posta.

To zacznijmy od początku. Znaczy od środka :D Mamy gotowy zacier i przygotowujemy się do destylacji. O temperaturze wrzenia różnych alkoholi już pisałem więc nie będę się powtarzać. Współlokator natomiast posunął mi fajny pomysł. Żeby utrzymać stałą temperaturę mieszanki należy zastosować łaźnie wodną.

Najłatwiej uzyskać łaźnie wodną... nie wiem jak jest najłatwiej :P Widziałem kiedyś taki rondelek do gotowania mleka (żeby się nie przypaliło) z podwójną ścianką. Między ściankę wlewało się wodę. To jest właśnie łaźnia wodna. I nie czy mam rację, ale , wydaję mi się, że bańka na mleko, w której mamy zacier, może mieć również takie podwójne dno.

Jeśli jednak nie... Bierzemy duży garnek, na tyle szeroki, że zmieści w nim się bańka z zacierem. Stawiamy coś na spód garnka, żeby bańka nie dotykała bezpośrednio dna (oponę samochodową) wstawiamy bańkę i zalewamy wodą. Im większy i wyższy garnek, tym efekt łaźni wodnej lepszy.

Teraz dwa słowa na temat samej chłodnicy. Ja zrobiłbym ją mniej więcej tak. Człon główny - puszka po farbie.


Następnie bierzemy wiertarkę i wywiercamy 4 otwory. Coś mniej więcej jak na obrazku


Obieg niebieski służy do przepuszczania zimnej wody do chłodnicy. Wężyk doprowadza wodę z kranu do chłodnicy, od dołu do chłodnicy. Wężyk przy chłodnicy jest szczelnie przymocowany do puszki na stałe. Z otwory odprowadzającego wodę wychodzi wężyk (identyczny jak przy wlocie). Do samej puszku w trakcie chłodzenia można jeszcze dorzucić lodu.

Obieg czerwony (alkoholowy) jest o wiele ciekawszy :) Stanowi on wężyk (lub coś takiego), przez który leci parujący alkohol. Trzeba tak go poskręcać, żeby jak największą powierzchnią stykał się z wodą. Po potrafię tego jaśniej wytłumaczyć :P Zamiast wężyka można użyć miedzianego pręta (cieńsze ścianki, lepsze wymiana ciepła), jednak nie wiem jak to wpłynie na "smak".

I co jeszcze mogę napisać? Hmm, całkiem sporo :) Napisał do mnie Piotrek i przesłał rysunki. Są na nich przedstawione (w sumie to bardziej poglądowo) techniki destylacji. Wiąże się to z modyfikacjami chłodnicy. Bimber powinien wychodzić wtedy bardziej "zdrowy" (mniejszy kac dnia następnego).


Ten sposób mi się bardzo podoba (ten wyżej). Nie ma potrzeby przebudowy chłodnicy i jest naprawdę prosty. Jakbym miał pędzić bimber, wybrałbym ten sposób.




Ostatni z rysunków przedstawia "profesjonalne" podejście do destylacji. Z kilku półek spływają różnej jakości alkohole. Jest to dość skomplikowane i wymagające dużego doświadczenia. Nie mam pojęcia na jakiej wysokości ustawić półki, do jakiej temperatury chłodzić itp.

I to chyba wszystko. Jakby ktoś dalej nie wiedział jak zrobić chłodnice, to można ją kupić na allegro. Szukajcie zabawki dla dzieci zwanej "Ogromny zestaw młody chemik" :)

Jednocześnie przypominam, że nie zachęcam nikogo do pędzenia bimbru, bo jest to nielegalne i nieetyczne :P Są jeszcze jakieś pytania czy uwagi?

A teraz tak na koniec się zastanówcie, czy nie lepiej zapisać się za darmo do tego portalu i znaleźć sobie partnerkę życiową zamiast szukać po necie jak się pędzie bimber? Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

newpowersoul pisze:

31 stycznia 2009 18:26:00 GMT+1
Coraz mocniej nabieram przekonania, że bardziej opłaca się pójść do sklepu i kupić produkt gotowy, albo pojechać za wschodnia granicę i zaufać fachowcom:)

misiuziu pisze:

31 stycznia 2009 18:46:00 GMT+1
A ja coraz mocniej nabieram przekonania, że prawo jest niesprawiedliwe :P

newpowersoul pisze:

31 stycznia 2009 18:49:00 GMT+1
to załóż działalność gospodarczą:D

aga-aa pisze:

31 stycznia 2009 21:09:00 GMT+1
egzamin z pędzenia bimbru zdałbyś na 6 z plusem ;)

Asch pisze:

31 stycznia 2009 21:40:00 GMT+1
skomplikowany ten przepis, na pewno nic po drodze nie wybuchło??

misiuziu pisze:

31 stycznia 2009 21:41:00 GMT+1
Ale tylko teoretyczny :) Póki się prawo nie zmieni to nici z praktyki. A mam taka wielką przetestować te wszystkie techniki...

misiuziu pisze:

31 stycznia 2009 21:45:00 GMT+1
Istnieje możliwość zrobienia bum oparów. Dlatego ważna jest też odpowiednia wentylacja pomieszczenia i wydajna chłodnica.

Inna sprawa to taka, że należy uważać na ciśnienie w bańce. Może też zrobić bum.

Ogólnie może być to całkiem ryzykowne.

koobak pisze:

31 stycznia 2009 22:53:00 GMT+1
Rozpoznaję miszczostwo Painta

Anonimowy pisze:

4 lutego 2009 18:48:00 GMT+1
Co do pędzenia bimbru i wybuchów to macie przykład co się stanie gdy... :P
http://elka5.fm//content/view/33086/78/
A tu fotki: http://elka5.fm//content/view/33077/208/
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) buraki (1) bułka (5) bułka tarta (13) bób (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lubczyk (1) lód (3) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) migdały (1) miód (3) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) mąka (44) nachos (1) naleśniki (3) nać pietruszki (1) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) płatki migdałowe (2) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) sól (11) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) woda (13) wódka (5) włoszczyzna (7) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) łopatka (1) łosoś wędzony (1) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?