Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Leczo - wersja niestandardowa

Autor: misiuziu wtorek, 28 listopada 2006, 20:08 komentarze: (3)
Wersja mamy mojego kochania. Najlepiej robić jak papryka zrobi się tańsza (jakoś po Wielkanocy).

Składniki (porcja na 2-3 osoby)
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 2 zwykłe kiełbasy
  • olej lub masło (1 łyżka albo mniej)
  • przyprawy
  • szklanka wody


Najdłużej zajmuje krojenie. A tak to koło godziny gotowania.

Kroimy kiełbasę w kosteczkę (wielkość jak dla kurczaczka, jak ktoś nie widział jak je kurczaczek to jest mniej więcej 0,5 cm). Wielkość "dla kurczaczka" oznacza konieczność założenia odpowiednich szkieł, żeby je zobaczyć. Wrzucamy na rozgrzaną łyżkę... oleju. Oleju ma być naprawdę minimalnie, żeby się kiełbasa nie przykleiła. Smażymy ją, tak żeby się skurczyła i zrobiła smaczna. Jeśli kiełbasa jest tłusta to nie trzeba dawać w ogóle tłuszczu.

Papryki myjemy, wykrajmy pestki (najpierw ją rozetnij, bo inaczej sobie krzywdę zrobisz). Kroimy na kosteczkę(taką jak kiełbaskę). Cebulę obieramy i kroimy w talarki.

Wrzucamy do garnka wszystko: paprykę, cebulę i kiełbasę (z tłuszczykiem lub bez, ale raczej bez).

UWAGA! Jak kiełbasa była bardzo tłusta i wytopiło się dużo tłuszczu to wlej to do jakiejś miseczki i wstaw do lodówki. Powstanie z tego "małpi smalec" cokolwiek to znaczy). Jest dobry żeby posmarować sobie chlebek.

Wlewamy do garnka szklankę wody. Nie więcej niż szklankę. Papryka i cebula puszczą wodę i będzie trzeba dłużej gotować żeby woda wyparowała. Gotowanie to teraz jedynie zajęcie. Na początku trzeba często mieszać (póki warzywa nie puszczom soków). Później należy gotować dalej (póki papryka nie zmięknie). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano (można coś dodać albo odpuścić, oregano i papryka dają jednak właściwego smaku).

Podawać z chlebem, bułkami albo czymkolwiek innym (ryż nie pasuje kompletnie).

Zbrudzone naczynie i nie tylko:
  • garnek
  • patelnia
  • deska i nóż
  • to na czym jesz
  • szafka, na której to wszystko kroiłeś (często się od razu wysypuje na podłogę)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

24 maja 2007 15:19:00 CEST
Ja czesto jem leczo z pyzami

misiuziu pisze:

18 czerwca 2007 18:04:00 CEST
A to musi być dobre. Aż mi ślinka pociekła.

Anonimowy pisze:

10 marca 2008 13:44:00 CET
ja do tego kroję kapuste białą i kabaczka i razem z tym co przedmówca pisał duszę.
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?