Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Rosół z kuraka

Autor: misiuziu środa, 16 stycznia 2008, 17:35 komentarze: (9)
Pewnego razu obudziły mnie pomrukiwania. "Ale bym zjadł rosołu...". I w ten oto sposób narodził się nam w głowach pomysł ugotowania rosołu.

Składniki:

  • 2 korpusy z kurczaka

  • tacka z włoszczyzną

  • 2-3 kostki rosołowe

  • sól i pieprz



To wstając po ciężkiej nocy zaczęliśmy się zastanawiać co jest nam potrzebne do tego wykwintnego dania. I wymyśliliśmy! Potrzebny był nam garnek...

No niby nic nadzwyczajnego, ale jak się gotuję rosół dla 4 osób to garnek musi być duży, a takiego nie mieliśmy. Poszliśmy więc po garnek. Było to... ciekawe... Nigdy nie kupujcie garnków z osobami, które jeszcze nie wytrzeźwiały. Idąc przez rynek i nie mogąc znaleźć, Szyty krzyczał:

"Nie o taka Polskę żeśmy walczyli! Żeby na Turzynie nie można było znaleźć garnka!"

Wracając do przepisu. Wlewamy wodę do dużego garnka i czekamy aż się zagotuje. Solimy ją i wrzucamy korpusy z kurczaka. Włoszczyznę obieramy, kroimy w większe kawałki i też wrzucamy do garnka. Najlepiej kupić tackę z włoszczyzną. I teraz gotujemy i w między czasie śpimy lecząc kaca. Od czasu do czasu trzeba zamieszać i zebrać łyżką taka pianę. Gotować na małym ogniu około dwóch godzin. Doprawić solą, pieprzem i kostkami rosołowymi (jedna na pół litra wody).

Rosołek taki jest idealny na leczenie kaca. A jak już go wyleczymy to można się zapytać o kredyt na wymarzony samochód (pytanie nic nie kosztuje, a kto pyta ten nie ma kaca).

Zbrudzone naczynia i nie tylko:

  • duży garnek

  • łyżka

  • szklanka, z której pijemy rosół

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

22 stycznia 2008 00:59:00 CET
Jedna kostka na pół litra to dużo za dużo, a jak się gotuje jeszcze z jakimś mięsem w garnku, to bardzo dużo za dużo.

Przy okazji, do tegoż pysznego rosołku wystarczy dodać przecieru pomidorowego i trochę więcej marchewki i śmietany i mąki i makaron (ugotowany osobno), to wyjdzie pyszna pomidorowa, jeszcze lepsza od rosołku. Przy gotowaniu pomidorowej, mięso w garnku nie jest niezbędne, jednak wtedy pomidorowa nabiera właściwego smaku dopiero po pierwszym odgrzaniu ;)

Turzyn RoXx ;)

misiuziu pisze:

22 stycznia 2008 20:24:00 CET
Chyba faktycznie przesadziłem z tą kostką rosołową :P To dlatego, że kolega ja dorzucał. Zawsze można dorzucać po jednej kostce, poczekać aż się rozpuści, spróbować i jak brakuje jeszcze smaku to dorzucić.

A na kaca i tak jest najlepszy rosół :P

Anonimowy pisze:

26 stycznia 2008 13:49:00 CET
Nawet nie wiedzialem ze autor bloga jest ze Szczecina ;) a tu prosze taka niespodzianka.

misiuziu pisze:

26 stycznia 2008 19:29:00 CET
Ze Szczecina a jak :P I na razie nie mam zamiaru się przeprowadzać. Podoba mi się to miasto :P

Anonimowy pisze:

26 stycznia 2008 23:28:00 CET
Mi się też podobało, dopóki nie wyemigrowałem Odrą do Wrocławia ;]

Anonimowy pisze:

5 lutego 2008 11:42:00 CET
Panowie! Kurę i warzywa wrzucamy na zimną wodę, co by wszystkie smaki miały sposobnośc do wody przeniknąc :P hehe pozdrawiam- blog godny ponownych odwiedzin :D

Anonimowy pisze:

20 lutego 2008 12:00:00 CET
Szczecin pozdrawia :)))

misiuziu pisze:

20 lutego 2008 12:39:00 CET
A ja sobie język poparzyłem od rosołu wczoraj :P

marmez pisze:

5 maja 2008 17:46:00 CEST
Prawie się popłakałem przy szukaniu garnka. :D
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?