Składniki (na jedną blachę):
- 1 bagietka lub 2 półbagietki lub 4 ćwierćbagietki
- pół kostki masła
- czosnek (najlepiej granulowany, ale może być świeży wyciśnięty)
- ser (niekoniecznie)
Przygotowanie to około 15 minut i tyle samo się piecze.
Włącz piekarnik. Powinien się nagrzać. Bagietki potnij na plasterki (około 2cm grubości, ale to zależy od ciebie). Posmaruj je masłem, ułóż na blaszce i posyp czosnkiem (posmaruj jeśli był świeży i wyciśnięty). Można też położyć na górę ser (potarty lub w plasterkach).
UWAGA! Jak kładziesz ser uważaj żeby nie wystawał za brzegi grzanek. Jak się rozpuści to spłynie na blaszkę i będzie się strasznie ją myć.
Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jakieś 15 minut. Grzanki powinny być ciepłe, ale nie powinny być wyschnięte.
Ostatnio z 4 półbagietek i kostki masła zrobiliśmy tyle tego pieczywa, że nie mogę na nie już patrzeć. Świetne jako zakąska do piwa. Niestety, w hotelach sami tego nie będziemy mogli zrobić.
Zbrudzone naczynia i nie tylko:
- talerz
- blaszka
- cała kuchnia (wszędzie będzie pełno okruchów)