Kliknij w kubek
i dowiedz się, jak go wygrać!

comments post
Studenckie gotowanie. Proste, smaczne przepisy! Niekoniecznie z ryżem. Kuchnia studencka w najlepszym wykonaniu.

Makaron z jajkiem

Autor: misiuziu wtorek, 5 grudnia 2006, 10:02 komentarze: (11)
Jak ktoś słusznie zauważył, można danie to zrobić jak zostanie makaron ugotowany (od obiadu na przykład), ale powiedzmy sobie szczerze - kto będąc studentem zostawia niedojedzony obiad?

Składniki :
  • resztki makaronu albo świeży dopiero co ugotowany
  • jajka, od jednego do trzech (w zależności od posiadanych jaj)
  • przyprawy
  • olej, masło


Gotujemy makaron lub bierzemy ten ugotowany. Wrzucamy na patelnie z tłuszczem (tłuszcz może strzelać, bo w makaronie jest pewnie trochę wody). Podsmażamy makaron tak, żeby był lekko chrupiący (crispy) i przyrumieniony. Wbijamy jajka i mieszamy. Musimy dosyć szybko rozmieszać, bo wyjdzie makaron z jajkiem sadzonym. Wsypujemy przyprawy i smażymy do ścięcia jajek.



Nie licząc gotowania makaronu to zrobienie tego dania (ambrozji) zajmuje koło 10 min. Jeść samo albo z keczupem.

Zbrudzone naczynia i nie tylko:
  • talerz
  • patelnia
  • garnek (o ile nie był wcześniej brudny)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dodaj komentarz

Anonimowy pisze:

5 grudnia 2006 21:35:00 CET
Do makaronu mozna dodac drobno pokrojona kielbase (kazdy plaster na 4).
Z tym ze najpierw smazymy kielbase i gdy jest juz gotowa dodajemy makaron.


Probowalem wersje z ketchupem dodawanym na patelnie i wymieszalem wszystko razem. Smak -- hmmm ... bylem glodny :)


Przy swiezogotowanym/rozgotowanym makaronie zawsze wychodzila mi papka wiec polecam stary makaron.


-- Michal

Anonimowy pisze:

6 grudnia 2006 10:30:00 CET
Dlaczego drugi raz ten sam przepis?

misiuziu pisze:

6 grudnia 2006 10:39:00 CET
Masz rację. Drugi raz ten sam. Jakieś niedopatrzenie.

Pisząc go miałem chyba trochę za duzo promili we krwi.

Nie będe go usuwał bo już są komentarze.

Postaram się więcej nie powtarzać.

Anonimowy pisze:

25 czerwca 2009 11:46:00 CEST
Ja dodam, że oprócz dodania łyżki oleju do makaronu podczas gotowania (może być ten stary po frytkach ;) i soli która jest niezbędna, warto jest przepłukać ugotowany makaron zimną wodą. Nie lepi się i ma dużo lepszą konsystencję.

Anonimowy pisze:

16 września 2009 19:50:00 CEST
A dlaczego brudny talerz? Przecież można jeść bezpośrednio z patelni. Jeden przyrząd do zmywania mniej.

misiuziu pisze:

16 września 2009 20:01:00 CEST
Bo patelnia jest gorąca i można się oparzyć :P

Anonimowy pisze:

30 października 2009 23:35:00 CET
ja czasami też tak jadam, nie jestem studentką xD . Proponuje dodać troche oregano do makaronu który sie smaży na patelni.Ja jeszcze dodaje pół kostki rosołowej do makaronu nadaje ładny kolorek i smak pozdrawiam i zyczę smacznego:)

stratiformis pisze:

16 kwietnia 2011 16:19:00 CEST
jako, że kończę studia :) to do makaronu dodaję jeszcze pomidorki i szczypiorek (rozpusta)

Anonimowy pisze:

25 czerwca 2011 15:34:00 CEST
nawet spoko!! tylko trzeba pamietac zeby wszystko dobrze doprawic (sol, pieprz, ziola prowansalskie, bazylia). dodalam jeszcze szynke i cebule!:o dzieki za ten przepis:)

NiepoprawnaYaoistka pisze:

7 września 2011 20:31:00 CEST
Fajny i prosty przepis ;) 5 min i macie naprawdę coś dobrego prawdę mówiąc z niczego. ;p
Osobiście dodaje jeszcze imbir, curry oraz pół kostki rosołowej do lepszego smaku. Polecam ;)

Anonimowy pisze:

12 kwietnia 2014 16:25:00 CEST
ja dodaję jeszcze boczek (tzn najpierw podsmażam plastry, później makaron itd) No, ale ja nie jestem studentką i boczek w lodówce to żaden rarytas :D :P
ananas (3) aromat do ciasta (2) bagietka (3) bakalie (1) banany (2) bazylia (1) biała fasola (2) białka (1) bita śmietana (1) boczek (11) boczniak (1) bób (1) brokuły (2) brzoskwinia (1) bulion (1) bułka (5) bułka tarta (13) buraki (1) cebula (46) chili (4) chińszczyzna (1) chleb (13) chleb razowy (1) chrzan (1) ciastko (1) ciasto francuskie (3) ciemna fasola (1) cola (2) cukier (31) cukier puder (5) cukier waniliowy (6) cukierki (1) curry (2) cynamon (5) cytryna (8) czekolada biała (1) czekolada gorzka (7) czekolada mleczna (3) czereśnie (1) czerwona fasola (2) czosnek (35) drożdże (10) dżem (1) fasolka szparagowa (3) gałka muszkatołowa (1) gotowanie na kolanie (4) goździki (2) granulat sojowy (1) groszek (7) gruszka (1) grzanki (1) grzyby (2) grzyby suszone (1) herbata (2) herbatniki (2) imbir (2) jabłko (9) jajko (62) jogurt (1) jogurt grecki (1) jogurt naturalny (2) kabanosy (1) kakao (6) kalafior (1) kapusta (3) kapusta kiszona (3) kapusta pekińska (4) karkówka (1) kasza manna (5) kaszanka (1) keczup (4) kiełbasa (16) kminek (2) kolendra (2) koncentrat pomidorowy (9) konserwa (1) koper (2) korpus z kurczaka (1) kostka rosołowa (24) kotlet schabowy (1) kotlety sojowe (2) krakersy (1) krewetki (1) kukurydza (7) kurki (1) kuskus (1) liście czarnej porzeczki (1) liść laurowy (1) lód (3) lubczyk (1) łopatka (1) łosoś wędzony (1) maggi (1) majeranek (2) majonez (8) mak (1) makaron (27) marchewka (12) margaryna (8) marihuana (1) marmolada (1) masło (36) mąka (44) mięso (2) mięso mielone (8) mięta (1) migdały (1) miód (3) mleczko kokosowe (1) mleko (20) mleko w proszku (1) mozzarella (1) mózg (1) nachos (1) nać pietruszki (1) naleśniki (3) ocet (1) ocet winny (1) ogórek (5) ogórek kiszony (4) olej (75) oliwa (7) oliwki (4) oregano (1) orzechy laskowe (1) orzeszki solone (1) otręby (2) owoce (1) paluszki rybne (1) papryka (16) parówka (5) patenty (9) pieczarki (12) pieprz (9) piersi kurczaka (19) pietruszka (6) piwo (4) płatki migdałowe (2) pomarańcza (3) pomidor (17) pomidory w puszce (1) pomidory w zalewie (2) por (3) predanie (8) proszek do pieczenia (16) przyprawa gyros (2) przyprawa meksykańska (1) rodzynki (2) rozmaryn (2) rum (1) ryba (1) ryż (16) sałata (2) schab (1) seler (1) ser (19) ser feta (4) ser pleśniowy (3) serek homogenizowany (1) serek topiony (1) serek wiejski (1) sezam (1) słodzik (1) słoiki (1) słonina (1) smalec (5) soczewica (1) sok (5) sok pomarańczowy (1) sok pomidorowy (1) sos boloński (1) sos czosnkowy (1) sos pomidorowy (2) sos sałatkowy (1) sos sojowy (1) sos vinaigrette (1) sos z torebki (1) sól (11) spirytus (2) surówka (2) suszone pomidory (1) syrop wiśniowy (1) szalotka (1) szałwia (1) szczypior (2) szpinak (4) szynka (4) śledź (1) śmietana (17) śmietanka (4) śmietanka 30% (3) tabasco (1) trat pomidorowy (2) truskawki (5) tuńczyk (3) twaróg (4) tymianek (2) tzatziki (1) vegetta (1) wafle (2) warzywa (4) warzywko (4) wino (6) wino białe (1) wiórki kokosowe (1) wiśnie (4) włoszczyzna (7) woda (13) wódka (5) zacierka (1) zasmażka (2) ziemniak (19) zioła prowansalskie (2) zioło (1) zrazy sojowe (1) zupa w proszku (1) zupka chińska (2) żeberka (1) żółtko (1)
A niby kto to ma być?